ATLETİZMİN ÜÇ GAYRETLİSİ

                                       

SANAYİDEN ATLETİZME, HASAN BASRİ TOSUN

1969 yılında Konya’da doğdu. Aslen Karaman Kâzım Karabekir’den. Cumhuriyet İlkokulunda okudu. Kunduracı bir ailenin ikinci çocuğu.

1985 yılında mahalle arkadaşlarıyla tekvando yapmaya başladı. Bir süre sonra ayakları su toplamaya başlayınca bu sporu bıraktı.

Bir süre sonra kendi iradesiyle atletizm yapmaya karar verdi. Diyalog kurduğu o yıllarda kendisi de orta ve uzun mesafe koşucusu olan Mehmet Kuş, Hasan Basri Tosun’u Muzaffer Tulukcu’yla tanıştırdı. 1986 yılıyla birlikte artık onun hayatı değişmişti. Bir taraftan aile mesleği kunduracılığı yapıyor, diğer taraftan zevkle antrenman yapıyordu. Ama çok geçmeden babasının gönülsüzlüğü ortaya çıktı. Tulukcu, Mehmet Kuş, Kâmil Çetin ve Ali Tunç babayı ziyaret edince iş tatlıya bağlandı. Sürekli ve düzenli antrenman yapmaya başlayan Hasan Basri Tosun, her geçen gün başarısını arttırmaya başladı. O artık mutluydu. Arkadaşları ve abileriyle antrenörü nezaretinde atletizm sahasında ve kros parkurlarındaydı.

O yıllarda Konya atletizmi orta ve uzun mesafe yönüyle hayli artısı olan bir şehirdi. Mehmet Kuş, Ali Tunç, Adnan Akova, Erdem Şerbetçigil, İbrahim Dülger, Burhan Özkan, Alpaslan Ünlü, Zekeriya Akdoğan, İbrahim Tunç’la antrenman yaparak 5000, 10000m ve kros yarışlarının müdavimi oldu.

FOTO- 7 Aralık 1979 Afyon’da Konya E. M. L. Kros Takımı Grup Birincisi Sezai Çelik 10. olmuştu.

1987 yılında Konya Cumhuriyet Kupası’nda başarılı oldu. Aynı yıl Ankara’daki Büyük Atatürk Koşusu’na katıldı. En büyük mutluluğu 1988 yılında İstanbul Belgrad Ormanları’nda yapılan 8000m orta geçlerde Burhan Özkan ve Alpaslan Ünlü’yle birlikte şampiyon olarak yaşadı.

1986 yılıyla 1. ligde olan Konya Yolspor formasını giyerek askerliğe kadar iki yıl birçok yarışta koştu. Antrenör Tulukcu, 1987 yılında görev değişikliği nedeniyle şube müdürü olunca Hasan Basri Tosun’un antrenörlüğünü Mehmet Kuş üstlendi.

FOTO- Sezai Çelik Dutlu Kır’da mücadelede.

1989 yılında Trabzon’da ilk defa yarı maratona katıldı. Bu katılımla uzun mesafeye yönelen Tosun, aynı yılsonunda İzmir Gaziemir’de vatani görevine başladı.  Ankara ve sonrasında İzmir Karagücü’ne seçildi.  Asker Tosun artık 1988 yılında Karagücü’nü dünya şampiyonu yapmış komutanlarla beraberdi.

Hasan Basri’nin de omuz verdiği İzmir takımı 1990 yılında Malatya’da üçüncü oldu. 1976 yılından beri ilk defa böyle bir başarının elde edilmesi üzerine Ege Ordu komutanı tarafından şilt verilmesi onurunu yaşayan Tosun, antrenmanlarını İzmir Atatürk Stadyumu’nda sivil antrenör Yaşar Erboz nezaretinde yapıyordu.

FOTO- 10 Ocak 1980 Konya Dutlu Kır Gençlerde Türkiye Şampiyonu olan E.M.L. Kros Takımı Ayaktakiler; Okul müdürü İsmet Baysal, Antrenör Muzaffer Tulukcu, Beden Eğitim Öğretmeni Mehmet Güler, Orta sıra Ali Yalçın, Erdem Şerbetçigil, Mustafa Akyüz, Başol Korkmaz Oturanlar; Mustafa Altınok ve Sezai Çelik

Konyalı olan ve İzmir’de askerliğini yaptığı dönemde İzmir 9 Eylül Maratonu, Zübeyde Hanım Yol Koşusu, İzmir Fuar Kupası, Adana’nın Kurtuluşu, Osmaniye’nin Kurtuluşu, Babaeski Maratonu, Avrasya Yol Koşusu, Konya’da yapılan Büyükler Kros Türkiye Şampiyonası, İzmir Polis Yol Koşusu ve Mavi Haliç Koşusu’na katılan Hasan Basri Tosun’un antrenörü Yaşar Erboz, Hasan’ın İzmir’de kalmasını ve Çimentaş formasını giymesini istiyordu. Ama aile hayatı ağır bastı. Konya’ya dönüp evlenen ve işine devam eden Hasan Basri, iki çocuk ve iki torun sahibi.

En iyi dereceleri: 1500m’de 4.10, 3000m’de 9.03, 5000m’de 14.50, 10000m’de 32.10, yarı maratonda 1.10.

FOTO- Muammer Demirci ilk yarışı stad çevresi Kros.

MUAMMER DEMİRCİ

1964 yılında Konya’da doğdu. Aslen Çumra Dinekli. İlkokulu Mümtaz Koruda, Ortaokulu Mevlâna’da, liseyi Endüstri Meslek Lisesi’nde okudu. Yükseköğrenimine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü’nde başladı. Burada üç yıl okuyarak öğrenimini yarım bıraktı.

Mümtaz Koru İlkokulu dördüncü sınıftayken okul müdürü Ahmet Tekin’in ilgisiyle okul bahçesinde yapılan jimnastik seçmesinde yeteneğini ispat edince stadyuma giderek antrenmanlara başladı. Mevlâna Ortaokulu ikinci sınıftayken Mahmuriye Mahallesi arkadaşlarıyla Uğurlu Mühendislik Kulübü basketbol takımına üye oldu ve burada iki yıl basketbol oynadı.

FOTO- 10 Ocak 1980 Konya Dutlu Kır Gençlerde Türkiye Şampiyonu olan E.M.L. Kros Takımı Ayaktakiler; Okul müdürü İsmet Baysal, Antrenör Muzaffer Tulukcu, Beden Eğitim Öğretmeni Mehmet Güler, Orta sıra Ali Yalçın, Erdem Şerbetçigil, Mustafa Akyüz, Başol Korkmaz Oturanlar; Mustafa Altınok ve Sezai Çelik

Endüstri Meslek Lisesine kaydolduğu 1980 yılında gülle ve disk atıcısı mahalle arkadaşı Şevki Açıkalın’a takılarak stadyuma gitti, atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’yla tanıştı. Tulukcu, Muammer Demirci’yi önce krosa hazırladı. Bu hazırlıkla bir sefer stadyum çevresinde organize edilen yarışa katıldı.

Bu alt yapı sonrası Muammer Demirci, yeteneği çerçevesinde ciritçi oldu. Nadiren de gülle atma müsabakalarına katıldı. Ciritte 36-37m’lik atışlara ulaştı. O yıllarda Konya’da sırıkla yüksek atlama sporcusuna çok ihtiyaç vardı.  Tulukcu, Demirci’ye yapabileceği düşüncesiyle cirit atmanın yanında sırıkla yüksek atlamayı teklif etti. Alüminyum sırıkla yapılan antrenmanlar sonrası yarışmalara katıldı. Nitekim Bursa’da yapılan Okullar Türkiye Birinciliği’nde 2.40 atlayarak Türkiye ikincisi oldu.

FOTO- 7-8-9 Ağustos 1981 İzmir Ferdi Türkiye Birinciliği Ayaktakiler; Şahabettin Aktuna, Hüseyin Kıyak, Muammer Demirci, Erdem Şerbetçigil, Şevki Açıkalın, Zafer Göçmez, Oturanlar; Bülent Pektaş, Ali Tunç, Mustafa , ? .

İzmir’de yapılan Salon Atletizm Türkiye Birinciliği’ne katıldı. Konya’daki bütün organizasyonlarda cirit atma ve sırıkla yüksek atlamada boy gösterdi. Okulunu temsilen Antalya’da da yarıştı. Üç yıl devam ettiği Endüstri Meslek Lisesinde beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Güler’den ilgi gördü.

Atletizm sayesinde, oturduğu Muhacir Pazarı Mahallesi’nin menfi yönlerinden etkilenmemişti. Demirci zaten sorun çıkartmazdı; o atletizm camiasından, atletizm camiası da ondan memnundu.  Muammer Demirci, 1984 yılı sonrası İzmir’de öğrenim yaparken haftada 2-3 gün antrenman yapsa da müsabakalara katılmadı.  1989-2016 yıllarında Konya DSİ’de çalışan Demirci, halen emeklilik hayatında yazları özel olarak harita teknikerliği yapıyor.

FOTO-Muammer Demirci 1980’lerde kazandığı madalyalarını gözü gibi saklıyor.

SEZAİ ÇELİK

1961 yılında Güneysınır’a bağlı Aydoğmuş (Dorla) kasabasında doğdu. Aile Konya’ya taşınınca ilkokulu Uluırmak İlkokulunda, ortaokulu ise Devrim Ortaokulu’nda okudu.

1978 yılında antrenör Ali Özgen ve hemşerisi takım kaptanı İbrahim Dursun’un ilgisiyle Akviran Kültürspor’da futbola başladı.  Endüstri Meslek Lisesinde öğrenimini sürdürürken ikinci sınıfta beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Güler’in yaptığı seçmeyle atletizmle tanıştı. Seçme sonrası stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı.

FOTO- Hasan Basri Tosun stad çevresinde yağmurlu bir havada mücadelede

Stadyum çevresinde yapılan yol yarışlarına katılarak tecrübesini arttırdı. İlk şehir dışı yarışını okul takımını temsilen Afyon’da koştu. Hemen arkasından 10 Ocak 1979 tarihinde Konya Dutlukır parkurunda yapılan Okullar Kros Türkiye Birinciliği’nde Şampiyon olan Endüstri Meslek Lisesi takımında yarışmanın şerefini yaşadı. Şampiyon olunan bu yarışta Endüstri Meslek Lisesi kros takımı Erdem Şerbetçigil, Mustafa Akyüz, Mustafa Altınok, Başol Korkmaz, Ali Yalçın ve Sezai Çelik’ten oluşmuştu.

FOTO- 1990-91  Konya Dutlu Kır E. Milli atlet Ali Öztürk, Hasan Basri Tosun İbrahim Tunç ve Hakan Ertaş.

Sezai Çelik, okul takımı adına pist yarışlarında 2000m engelli ve uzun atlama yarışlarına katıldı. Gene Endüstri Meslek Lisesi adına İzmir’de 3. oldu. 1980 yılında mezun olduğu yıl Sezai Çelik’in atletizmle ilişkisi kesilmiş oldu. Lise sonrası Kültürspor ve PTT’de futbola devam etti. 1990 yılında askerliğe gitti.

Sezai Çelik, 1983 yılında PTT’de resmi göreve başladı. Sonrasında Telekom’da çalıştı. Bu arada açık öğretimle iktisat mezunu oldu. Sonrasında kurum değiştirerek Millî Eğitime geçti. Halen Harezmi Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde teknisyen olarak görev yapıyor. Emeklisi yakın olan Sezai Çelik’in 24 Temmuz 2020 tarihinde eşi rahmetli oldu. Sezai Çelik üç çocuk, sekiz torun sahibi.

FOTO- İzmir Karagücü Kros Takımı, Hasan Basri Tosun (oturanlar ortada).

FOTO- Hasan Basri Tosun (oturanlardan sağda) Komutanları ve takım arkadaşları ile.

FOTO- Sezai Çelik Kırmızı siyah Akviran Kültürspor forması ile sahalarda.

 FOTO- Hasan Basri Tosun Finişte yarışı tamamlıyor.

FOTO- Aynı kuşak ayaktakiler; M.Ali Özuysal, Muammer Demirci oturanlar; Tansel Canan ve Abdullah Özdil.