Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor.  TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meryem Betül Duran Özkardeş, Kadın Girişimciler Kurulu’nun amacının  kadın girişimcilerin iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını teşvik etmek, desteklemek ve güçlendirmek amacıyla kurulan bir kuruluş olduğunu ifade etti.

7-66

Öncelikle sizleri tanıyabilirmiyiz?

Ben Meryem Betül Duran Özkardeş. İlköğretimi Gençlik Kolejinde, liseyi Karatay SDMP Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul’da Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldım. Üniversite sonrasında Meram Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğünde Bilgisayar Mühendisi olarak görev aldım. 1 sene çalıştıktan sonra istifa ederek Londra’da dil eğitimimi tamamladım. Londra’dan Konya’ya döndükten sonra şu an Boğaziçi Üniversitesinde hoca olan, o zamanlar KTO Karatay Üniversitesi hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Oktay Altun hoca danışmanlığında, Yapay Zeka-Derin Öğrenme alanında yüksek lisans yaptım. Akademik eğitimimin yanında çocukluğumdan beri Sivil Toplum Kuruluşlarının içinde yer aldım. STK’larda aktif rol alan bir ailede büyümemin yanı sıra, 1998 yılında işletme sahibi olmuş başarılı bir kadın girişimcinin kızı olduğum için de gurur duyuyorum. Benim girişimcilik ve STK gönüllüsü olma hikayem tam olarak buradan aldığım ilham ile başladı.  2014-2019 yılları arasında Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Konya İl Temsilciğinde Kadın ve Aile Koordinatörü olarak görev aldım. Görev sürem boyunca ekip olarak en iyi çalışan il ödülüne layık görüldük. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde destek aldığımız projeler oldu. Yine aynı dönemlerde AB projelerine katıldım. Teknoloji alanında Eğitim Danışmanlığı veren ve aynı zamanda Yapay Zeka temelli Eğitim Teknolojileri geliştiren bir firmanın ortaklarındanım. Meliora Eğitim Teknolojileri olarak InnoPark ve Meram’da ofislerimiz var. Öğrenmeyi öğrenme, algoritmik düşünme, dijital tasarım gibi yeni nesil yetenekler geliştirme üzerine odaklandık. Yapay zeka tabanlı İnteraktif Oyun Alanı(Interactive Playground), sınıf yönetim sistemleri ve gene yapay zeka tabanlı mülakat yapma ve değerlendirme üzerine projelerimiz var. Projelerimiz, KOSGEB Ar-Ge Ür-Ge ve İnovasyon destek programı ile TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge destek programlarıyla hibelendirilmiştir. Bu sayede AR-GE tarafımızı her zaman güçlü tutuyoruz.  Evli ve iki çocuk annesiyim. STK ve Girişimcilik serüvenimde en büyük desteğim eşim,  motivasyon kaynağım ise çocuklarımdır.

2-101

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu kısaca nedir?

Zararı bile iş imkânı sunuyor! Zararı bile iş imkânı sunuyor!

TOBB bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan bir kuruldur.

Kadın Girişimciler Kurulu’nun varlığı nereye dayanır?

2009 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bünyesinde kurulmuştur. Onursal Başkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Genel Başkan ise Nurten Öztürk’tür.

3-89

Kadın Girişimciler Kurulu’nun amaçları nelerdir?

Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimcilerin iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını teşvik etmek, desteklemek ve güçlendirmek amacıyla kurulan bir kuruluştur. Kurul aynı zamanda kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere kurulmuştur. Bu sayede kadın girişimcilerin iş dünyasındaki varlıklarını güçlendirmeleri ve daha fazla fırsat elde etmeleri teşvik edilir.

4-84

Kadın Girişimciler Kurulu’nun hedefleri nelerdir?

Kuruluşun temel hedeflerinden biri, kadın girişimciliğini teşvik etmek ve kadınların iş dünyasına daha fazla katılımını sağlamaktır. Kadın girişimcilerin iş becerilerini ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için eğitim programları sunarak, onların işlerini daha iyi yönetmelerine ve büyütmelerine destek olur. Deneyimli iş insanları veya profesyoneller tarafından mentörluk ve danışmanlık hizmetleri sunarak, kadın girişimcilere iş yönetimi, strateji geliştirme, finans, pazarlama ve liderlik konularında rehberlik eder. Kadın girişimciler arasında bağlantılar kurmalarını ve iş ilişkileri geliştirmelerini teşvik eder. Bu, işbirliği fırsatları ve iş ağlarını oluşturmak için önemlidir. Kadın girişimcilerin işlerini büyütmeleri ve geliştirmeleri için finansal kaynaklara erişim sağlamak amacıyla kredi, hibe veya yatırım fırsatları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunur.

5-64

Kadın Girişimciler Kurulu’nun ülkemizdeki yapılanması nasıldır?

TOBB bünyesinde 81 ilin tamamında organize olan Kadın Girişimciler Kurulu, bulunduğu ilin Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Sanayi Odası ile birlikte hareket eden, Türkiye’nin en güçlü girişimci kadın ağına sahiptir. Konya KGK icra komitesinde Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsasından temsilcilerimiz ile beraber Akşehir, Beyşehir, Ereğli ve Karapınar Sanayi ve Ticaret Odalarımızdan da temsilcilerimiz bulunmaktadır.

6-74

Konya KGK Olarak planlarımız nelerdir?

Başta koordinatör odamız Konya Ticaret Odasının Başkanı Selçuk Öztürk olmak üzere, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’e destekleri için teşekkür ederiz. TOBB gibi çatı bir sivil toplum kuruluşuyla beraber yerel odalarımızın destekleriyle iyi bir ekip kurduk. İcra komitemiz farklı sektörlerde çalışma hayatına devam eden başarılı iş kadınlarından oluşuyor. Bu da bizim daha geniş perspektifle bakabilmemizi sağlıyor. Gücümüzün farkında olarak en önemli hedefimiz şehrimizin milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, Konya’nın güçlü kadınları ile girişimci ağı oluşturmak. Birlik ve beraberlik içinde olduktan sonra başaramayacağımız bir şeyin olduğunu düşünmüyoruz. TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu olarak, şehrimizin kadın girişimci gücünün farkındayız.  Kadın girişimciler istedikleri takdirde ve uygun kaynaklara erişim sağlayabildiklerinde, her sektörde başarılı olabilirler. Özellikle son yıllarda bilişim ve teknoloji, kadın girişimciler için de büyük fırsatlar sunuyor. Bu nedenle, kadınların gerçekleştirdiği projelerin eğitim, gıda, tekstil sektörlerinin yanında bilim, sanayi, endüstri ve teknoloji gibi alanlarda da tanınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Henüz işletmesi olmayan fakat fikir aşamasında olan kadınlar, işletmesi olan fakat işletmesini daha da büyütmek isteyen girişimci kadınlar ve bu konuda başarısı ispatlanmış iş kadınlarımızı aynı ekosistemde buluşturmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Toplumsal kalkınma, yerli ve milli kalkınma için tecrübe paylaşımı çok önem arz ediyor. Bu konuda farkındalığı olan kadın girişimcilerimizin, kendi uzmanlık alanları ile ilgili bilgi paylaşımında bulunacağı bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay