Konya’da belli hastanelerde Diyanet İşleri Başkanlığının Manevi Danışmanlık ve Rehberlik birimi adı altında manevi destek hizmeti veriliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar ise bu desteğin Türkiye’de son 7 yılda gerçekleştiğini belirterek insanların manevi destek hizmetlerinden memnun kaldıklarını söyledi.

1 Mustafa Şimşek

KONYA’DA 6 HASTANEDE MANEVİ DESTEK VERİLİYOR

Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, Konya genelinde 6 hastanede 10 manevi destek personelinin görev yaptığından bahsederek manevi destek hizmetinin Konya’da; Şehir Hastanesi, Numune Hastanesi, Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Beyhekim Hastanesi ve Beyşehir Hastanesi’nde bulunduğunu kaydetti. Kamu Hastaneler Birliğine bağlı kurumlarda bu hizmetin verildiğini dile getiren Şimşek, “Henüz üniversite hastanelerinde yok. Ayrıca bu görevlilerimiz göreve başlamadan önce manevi destek personeli eğitimi almış olup, konusunda uzmandırlar. Hastanelerde uzun dönem yatan hastaların ve hasta yakınlarının tedavi süreçlerinde aktif rol alıp manevi destek hizmetleri yaparlar. Öncelikli olarak Palyatif Ünitesi Onkoloji-Hamotoloji servisi, Yanık Ünitesi ve Diyaliz Ünitesi ziyaret edilir. Talep eden personel ile bireysel görüşmeler gerçekleştirilir. Evde bakım hizmetlerindeki hastalara yönelik ekiple de birlikte ziyaretler yapılır. Hastaneye gelen hasta ve hasta yakınları için aile danışmanlık hizmeti de verilir. Hastane tarafından gebe okulu ve anne okulu çalışmalarında manevi destek hizmeti sağlanır. İhtiyaç sahipleri ailelere imkanlar ölçüsünde yardım faaliyetleri yapılır. Hatta dini gün ve geceler ile özel günlerde yeni doğan üniteleri ile poliklinikler ziyaret edilerek hediyeler takdim edilir” diye konuştu.

2 Hüseyin Kızıltuğ

GÖNÜLLÜ OLARAK İNSANLARA DESTEK OLUYORUZ

Fetullah Gülen, bir piyon! Fetullah Gülen, bir piyon!

Din Hizmetleri Uzmanı Hüseyin Kızıltuğ ise, din psikolojisinin tarihinin çok daha eskilere dayandığını ifade ederek Türkiye’de bu alandaki manevi destek hizmetinin 7 yıldır yapıldığını anlattı. Manevi danışmanlığın; manevi destek olarak geçmekle birlikte içerisinde dini barındırsa da aslında oldukça geniş anlamları olduğuna dikkat çeken Hüseyin Kızıltuğ, “Sonuçta kişiye yaşam enerjisi sunan, mutlu kılan her şey insanın maneviyatıdır. Bizler de kişilerin maneviyatını ele alıp moral vermek için çabalıyoruz. Zaten bize gelen hastalarımızın ilk önce kendi değerlerini bulmaya çalışıyoruz ve bunun üzerinden ilerlemeye gayret ediyoruz. En önemlisi de bütün bunları para kaygısı gütmeden gönüllü olarak yapıyoruz” şeklinde konuştu.

DİNİ REFERANSLARLA HAREKET EDİYORUZ

Manevi desteğin, psikolog ve psikiyatr alanlarından farklı olduğunu vurgulayan Kızıltuğ, psikolog ve psikiyatr dallarında medikal tedavi yönün ortaya çıktığının altını çizdi. Manevi danışmanlıkta ilk önce moral, motivasyon desteğinin geldiğini belirten Kızıltuğ, “Uzun dönem yatan hasta, hasta yakını ve talep eden hastane personeline moral, motivasyon desteği veriyoruz. Bizden talep edildiği zaman hastayla uzun dönem konuşma fırsatı yakalıyoruz ve dini referanslarla hareket ediyoruz. Yani konuyla ilgili Hadis-i Şeriflerden, ayetlerden destek alıyoruz. Peygamberimiz ve sahabe hayatından örneklemler çıkartıyoruz. Kişiler bazen üzerinde olan hastalığı kendine verilen bir ceza olarak görebiliyor. Buna karşılık olarak Peygamberimizin hayatı boyunca karşılaştığı musibetleri anlatıyoruz ve kıyaslama yapmadan bunu gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında hastalarda daha ayrıntılar tespit ederek hekime ulaştırabiliyoruz. İnsanlara dini açıdan veya hastaneyle ilgili sorularında yardımcı da oluyoruz” ifadelerini kullandı.

4-132

İNSANLARA MADDİ ANLAMDA DA YARDIM ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bu hizmetten dolayı insanlardan çok güzel dönütler aldıklarını söyleyen Kızıltuğ, bir hastayla daha uzun süre zaman geçirebildikleri için kişilerin kendilerinden memnun ayrıldıklarını dile getirdi. Kızıltuğ, “Özellikle hastanede uzun dönem yatan hastalarla ve yakınlarıyla ilgileniyoruz. Bunun yanında dışarıdan görüşmek için gelen insanlar da oluyor. Onları da asla geri çevirmiyoruz. Maddi ihtiyacı olan hastalar da geliyor. Biz bu süreçte karşımızdaki kişi ile uzun süre ilgilenerek bütün ihtiyaçlarını öğrenmeye çalışıyoruz. Gücümüz ölçüsünde ve Diyanet Vakfının aracılığıyla yardımlar yapmak için çabalıyoruz” dedi.

MANEVİ DESTEK PERSONELLERİ TİTİZLİKLE SEÇİLİR

Manevi destek sağlayacak personellerin büyük bir özenle seçildiğinden bahseden Kızıltuğ, sözlerine son olarak şunları ekledi: “İlahiyat Fakültesi mezunu olup felsefe ve din bilimleri alanında akademik çalışmalar yapmış personellere öncelik verilir. Personeller seçildikten sonra akademik bir eğitime tabi tutulur ve başarılı olanlar bu görevi yapmaya hazır olur. Görevde çalışan arkadaşlarımızın tamamı gönüllü olarak bu hizmeti yürütür.”

TUBA KAYA 

5-100

Editör: Birkan Bakay