Beslenmek için tüketilmesi gereken gıda ürünleri, tüm insanları içine alan günlük bir yaşam etkinliğidir.

Aynı zamanda sağlıklı kalmamızda beslenmenin temelini oluştururken, bir ihtiyaç olduğu kadar da oldukça hayati bir alandır.

Hayatımızın devamında da zorunlu olarak tüketmemiz gereken bu ürünler, günümüzde önemli olduğu kadar, stratejik bir sektör haline de geldi.

Koronavirüs salgınıyla değeri ve önemi giderek artan ve çok tüketilen gıda ürünlerinin fiyatları hem dünya genelinde hem de ülkemizde sürekli artıyor.

Birçok ihtiyacımızı öteleyebilirken, gıda ürünlerini öteleme gibi bir davranış da söz konusu olamaz.

Yaşamamız, beslenmemiz ve sağlıklı olmamız için gıda ürünlerini almamız zorunludur.

Bu durumu fırsata çevirmek isteyenler, ürünlerin fiyatlarını yükseltirken haksız bir kazanç elde ediyorlar.

Haksız yere fiyat yükseltenlere karşı daha sıkı denetimler ve gerekenler yapılarak önüne geçilmelidir.

Haksız yere gıda fiyatlarını arttıran firmalara karşı vatandaşlardan, odalardan ve kurumlardan tepkiler gösteriliyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da, haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı disiplin mekanizmalarının çalıştırılmasını isteyerek,“81 ildeki oda ve borsalara yazı gönderdik. TOBB olarak, ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı, 81 ildeki 365 oda ve borsamızdan disiplin mekanizmalarını çalıştırmalarını ve hak ettikleri cezaları vermelerini istedik. Vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız.”

TOBB’ un istediği gibi, haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı yeterli bir şekilde disiplin mekanizmaları çalıştırılır.

Gıda ürünlerindeki fiyat dengesi sağlanır. Vatandaş olarak da bizler bu ürünleri pahalı olarak almaktan kurtuluruz.

Gıda fiyatlarının yükselmesinin diğer sebeplerine bakarsak karşımıza, Türkiye'deki mevsimsel etkiler ve tarımdaki girdi maliyetlerindeki artışların fiyatların yükselmesinde de etkili oluyor.

Bu konuyla ilgili TOBB Tarım Meclisinin değerlendirmesini sizlerle paylaşmak istedim.

TOBB Tarım Meclisi, Meclisten sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı başkanlığında, gıda ve tarım sektörün genel değerlendirmesinin yapıldığı videolu konferans yapıldı.

Konferans’ta salgın döneminde gıda fiyatlarının sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada artış gösterdiği dile getiren Özer Matlı, “Ülkemizdeki mevsimsel etkilerle, tarımda girdi maliyetlerinin artışları sonucunda da sebze, meyve, yağ ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zamlar yapıldı.

Haksız fiyat artışlarıyla hiç kuşkusuz mücadele edilmeli ancak temel sebepler de göz ardı edilmemeli.

Dünyada artan emtia fiyatları, dünya merkez bankalarının para basması, ülkelerin aşırı stoklama yoluna gitmesi, kuraklık sonucu artan arz-talep dengesizliği, lojistik, ambalajlama ve geri kazanım katılım payıyla gelen ilave maliyetler tarımsal ürünlerde yüzde 30 ile yüzde 100 oranında ciddi fiyat artışlarına sebep olmuştur. Öncelikle yapmamız gereken, günü kurtaracak çözümler üretmek yerine, mevcut sorunlarımızın çözümüne yönelik üretim planlaması ve sonucunda uzun vadeli tarım politikaları oluşturmaktır."

Umarım Matlı’nın söylediği gibi artık ülkemizde kalıcı, uzun süreli ve iktidardan iktidara değişmeyen milli bir tarım politikalara hayata geçirilir.

Yine TOBB Tarım Meclisinden gıda fiyatlarındaki dengesizliğin önüne geçilmesi için şu öneriler bulunuluyor.

Gıda fiyatlarındaki dengesizliğin önüne geçilmesini sağlayacak olan tarımsal üretimin artırılması ve verimli hale getirilmesi için öncelikle iyi tarım uygulamaları geliştirilmelidir.

 Üreticimizin tarımsal emeklerini güvence altına alan Tarım Sigortaları Sistemi geliştirilerek yaygınlaştırılmalıdır.

Tarımsal üretimde mazot, gübre, ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki Özel Tüketim Vergisi ile gıda maddelerindeki Katma Değer Vergisi oranı düşürülmelidir.

Tarımda kullanılan elektrik tarımsal destekleme kapsamına alınmalıdır. Enerji yükü düşürülür.

Bütün bunlar uygulanarak tarımdaki yüksek olan girdi maliyetlerinin yüksekliği önlenir.

Böylelikle yükselen gıda ürünlerinin fiyatlarının önüne geçildiği gibi, bir fiyat dengesi sağlanır.

Bizlerde pahalı gıda ürünleri tüketmek zorunda kalmayız.

Ne derseniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?