Son günlerde özellikle gençler tarafından popüler olarak kullanılan elektronik sigara (e-sigara), birçok zararlarıyla da ön plana çıkıyor. Aromalı olması sebebiyle klasik sigaralara göre daha çok tercih edilen e-sigaraların sağlık açısından yaratmış olduğu etkiler konuşulurken; normal sigaraya göre doğrudan bir tütün yaprağı içermemesi dolayısıyla zararlı olmadığı savunulan e- sigara, uzmanların da kıskacına girdi. Konuyla ilgili bilgi veren Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım, içerisinde nikotin bulunan e-sigaraların da tütün sigaraları kadar zararlı olduğunu dile getirirken elektronik sigaranın sigarayı bırakmak için kullanılmasının doğru bilinen yanlışlar arasında olduğuna dikkat çekti.  

DAHA MASUM GÖZÜKÜYOR!

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

Elektronik sigaranın zararları hakkında konuşan Uzman Dr. Gülfem Yıldırım, sigaranın içerisinde 7 binden fazla kimyasal içerdiğini ifade etti. Bunlardan 70’ten fazlasının kansere neden olduğunu ve diğer kimyasallarında farklı hastalıklara yol açtığını söyleyen Yıldırım, e- sigaraların içerisinde nikotin bulundurması sebebiyle klasik sigaralar gibi bağımlı edici özelliğinin bulunduğunu açıkladı.

3-4-16

‘ZARAR SIFIRA İNDİRİLEMİYOR’

Elektronik sigaranın içeriği hakkında da bilgi veren Yıldırım, diğer tütün ürünlerine göre e-sigaranın nikotin oranının kullanıcı tarafından belirlenebildiğini ifade etti. Yıldırım, “E-sigara pil ile çalışan, tekrardan doldurulabilir bir kartuşun içerisinde propilen glikol, gliserol içeren ve bu sıvıyı buharlaştıran düzenektedir. Sıvı içerisine nikotin ve çeşitli tatlar eklenerek daha cazip hale getiriliyor. Kartuşlara değişen miktarlarda 0-26 mg nikotin koyulabiliyor. Kullanıcılar nikotinsiz olarak da kullanabiliyorlar ancak bu şekilde ‘zarar sıfıra indirildi’ diyemiyoruz çünkü içerisinde bilinmeyen birçok kimyasal madde bulunuyor.” diye konuştu. Ayrıca elektronik sigarada normal sigaralarda olan bileşiklerin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bu kimyasalların zararları hakkında, “Kimyasalların hücreye karşı toksik ve karsinojenik etkisi görülüyor. Ayrıca e-sigaraların çalışmasını sağlayan bataryaların ısı üretmesi nedeniyle bu sıvı kimyasallar, aerosol durumuna geçmekte ve akciğer alveolleri dediğimiz akciğerin uç kısımlarına kadar geçişi hızlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

KISA VE UZUN VADEDE ZARAR VERİYOR!

Elektronik sigaranın sağlık üzerindeki etkilerinden bahseden Yıldırım, bilinenin aksine e-sigara kullanımının da vücutta kısa ve uzun süreli salık problemlerine yol açacağını belirtti. Yıldırım, konuyla ilgili, “Halk arasında tütün kullanımını bırakıp, nikotinli e-sigara içen kişilerin sağlığının olumsuz etkilenmeyeceğine ya da e-sigaranın zararsız olduğuna ve bağımlılık yapmayacağına inanılıyor. Ancak e- sigaranın içinde bulunan nikotin ve gastrointestinal semptomlar; baş ağrısı, çarpıntı, cildin veya ağız boşluğunun tahrişi dâhil olmak üzere kısa sürede yan etkileri bulunuyor. Uzun vadede ise nikotin kullanıcılarında kanser, miyokard enfarktüs ve pulmoner fonksiyon bozuklukları görülme sıklığı artıyor.” şeklinde konuştu.

3-7-11

FARKLI AROMALARDA OLMASI CEZBEDİYOR!

Türkiye’de aromalı klasik sigaraların kaldırılmasından sonra daha da yaygınlaşan e-sigaraların farklı aromalara sahip olması sebebiyle popülerliğinin arttığını belirten Yıldırım, e-sigaranın tüketilme sebeplerini, “Farklı aromalara sahip olması, daha uygun fiyatlı olması diğer sigara türlerine göre e-sigaraya teşvik ediyor. Ayrıca tütüne göre daha zararsız olduğunun düşünülmesi ve merak duygusu gibi nedenlerden dolayı da çok sayıda kullanıcının tercihi durumuna geliyor.” şeklinde sıraladı.

‘BIRAKMAK İÇİN DOĞRU YÖNTEM DEĞİL’

Yapılan bir çalışmaya göre sigara içenlerin yüzde 70'inin sigarayı bırakmak istediğini söyleyen Yıldırım, sigarayı bırakmak isteyenlerin elektronik sigaraya başvurduğunu belirtti. E-sigaranın bu noktada bir etkisinin olmadığını ifade eden Yıldırım, konuyla ilgili şu şekilde konuştu: “Sigara kullananların yüzde 35’i son yıllarda ciddi şekilde bırakma girişiminde bulunmuş. Aynı çalışmada sigara içenlerin yüzde 80 oranında geçmişte bırakma denemesi olduğu görülmüş. Elektronik sigara da sigarayı bırakmak isteyenlerin alternatif yol olarak tercih edebileceği ürün olarak piyasaya sürülmüştür. Ancak tütün sigarasını bırakmak veya zararlı etkilerinden kaçınmak üzere dünyada yaygın kullanım alanı bulmuş olan ve kullanımı giderek yaygınlaşan e-sigaranın, tütün sigarasını bıraktırma ve sağlık üzerine olan etkileri konusundaki çalışmalar henüz yeterli değil. Ve tütün kontrolü konusunda e-sigaranın yeri henüz belirsizdir. Sigara bıraktırmada etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış en iyi tedavi yöntemi, destek tedavisi ve farmakolojik tedavidir.”

3-6-15

HEM ZARARLI HEM SATIŞI YASAL DEĞİL!

2004 yılında ‘tütün içermeyen, dumansız sigara’ olarak Çin’de üretime geçilmesiyle birlikte günlük hayatta sıkça görülmeye başlanan elektronik sigaranın pek çok ülkede özellikle genç yetişkinler tarafından kullanıldığını ifade eden Yıldırım, dünya genelinde bazı ülkelerde nikotinli formlarının yasal olmadığını belirtti. Türkiye’de de elektronik sigara internet üzerinden satışının yasal olmadığının ayrıca altını çizen Yıldırım, “Bazı ülkelerde nikotinli ve nikotinsiz formları yasalken; bazı ülkelerde ise yalnızca nikotinsiz form yasal olarak kabul edilir. Ülkemizde 2007-2008 yıllarında internet satışı seçenekleri ile yurt dışından kullanıcılara ulasan e-sigara yasal olmamasına rağmen, pek ok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kanunda yapılan değişiklikle e-sigara reklamının yapılması, kapalı alanlarda tüketilmesi ve 18 yaşından küçüklere satılması yasaklandı.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay