Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) değişiyor. İçeriği daha da genişletilerek diğer afetleri de kapsaması beklenen zorunlu deprem sigortası, Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) olarak değiştirilerek 2024'ün başında devreye alınması bekleniyor. Deprem sigortasında yalnızca konut sigortalanabiliyorken, yeni düzenlemeyle birlikte konut içerisindeki eşyaların da sigortalanabileceği konuşulanlar arasında. Konya Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Simya Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Çirik, 2021 yılında yaşanan Batı Karadeniz sel felaketi ve 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen büyük depreminin ardından zorunlu deprem sigortasının içeriğinin değiştirilerek sel felaketini ve konuttaki eşyaları da içerisine alan Zorunlu Afet Sigortası’nın yürürlüğe alınmasını beklediklerini bildirdi.

2-1-46

‘SELİ DE KAPSAYARAK ALT YAPI OLUŞTURULUYOR’

Deprem Sigortası’nın ‘zorunlu’ bir sigorta olduğuna dikkat çeken Çirik, diğer risk teminatları için alt yapı çalışmalarının oluşturulmaya başlandığını söyleyerek ZAS adıyla ilk olarak sel felaketinin bu sigortaya dahil edileceğini söyledi. Çirik, yeni geliştirilen ZAS’ın zorunlu deprem sigortasını içine alan ve genişletilmiş zorunlu bir poliçe olacağına işaret etti. Fiyatlandırma ve alt yapı konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Çirik, “Nasıl ki deprem sigortasında konutun bulunduğu konumun riskine göre fiyat değişiyorsa; diğer afetlerde de riske göre fiyatlandırma oluşturulacak. Bu yüzden Türkiye’nin farklı bölgelerindeki fiyat değişimlerinin yanı sıra Konya’nın ilçesinden diğer ilçesine göre bile fiyatlar değişiklik gösterebilir. Ancak şu an yalnızca seli baz alan ZAS, Konya’daki fiyatları çok etkilemeyecektir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

DİĞER AFETLER DE ZAS KAPSAMINA GİRMELİ!

Küresel bir sorun haline gelen iklim değişliği sebebiyle hortum gibi, geçmiş yıllarda Türkiye’de görülmeyen afetlerin de artık ülkede yaşanabileceğini aktaran Çirik, bu kapsamda yapılan genişletmeyi olumlu bulduğunu ifade etti. Bu genişletmenin şu an yalnızca sel ile sınırlı kaldığını bildiren Çirik, “Bunun sel ile sınırlı kalmasına da karşıyım. Fırtına, hortum, ormanlardan kaynaklanan yangın, heyelan gibi iklim değişikliğine bağlı olarak görülen doğal afetler de zorunlu afet sigortası kapsamına girmelidir.” diye konuştu.

2-2-48

ENFLASYONA ENDEKSLENECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte sigortaların enflasyona endeksli hale getirileceğini bildiren Çirik, “Bugün poliçeyi 1 milyona yaparken, yıl sonunda konutun değerinin artmasıyla birlikte sigortanın yarıya düşmesinin önüne geçilmiş olacak. Poliçenin mağduriyetlere sebep olmaması için bu tür bir önlem alınarak fiyat endeksinin oluşturulması, çok yerinde biri karar. Bu kapsamda zeyilnamede değişiklik yapmakla uğraşmaya gerek kalmayacak.” dedi.

BEYAN ESAS ALINMAMALI!

6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından bölgeye 300 milyar liraya yakın ödeme yapıldığını ifade eden Çirik, sigortası olan hiçbir vatandaşın mağdur edilmediğini belirtti. Ancak eski tapularda konutun alan bilgisinin yer almaması sebebiyle kişinin beyanının esas alınarak deprem sigortalarının yapıldığını söyleyen Çirik, bu kapsamda konutların eksik sigortalatıldığına işaret etti. Deprem sigorta maliyetinin az çıkması için yapılan yanlış beyandan dert yakınan Çirik, bu konuda da gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

2-4-51

KİRACIYA ÖZEL SİGORTA GELEBİLİR

Deprem sigortasında yalnızca konut sigortalanabiliyorken, yeni düzenlemeyle birlikte konut içerisindeki eşyaların da sigortalanabileceği konuşulanlar arasında. Burada henüz sonuca bağlanmamış bir kararın varlığından bahseden Çirik, bu konuda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bir açıklaması bulunmadığını belirtti. Kamuoyuna gelen bilgiler doğrultusunda deprem sigortasının yanı sıra kiracılara da konut içerisindeki eşyalar için ayrı bir sigortanın getirilebileceğine dikkat çeken Çirik, “Bu maddede henüz açıklama yapılmayan, belirsiz bir durum söz konusu olmakla birlikte, yorumlayacak olursak: Deprem sigortası zaten zorunluydu. Eğer bunun yanında bir de eşya sigortası zorunlu olursa bu yalnızca kiracıya özgü olabilir. Bu kapsamda olası afet durumunda ev sahibi kendi zararının karşılığını, kiracı kendi zararının karşılığını alacaktır. Ancak bu durumda da ev, çift sigortalı mı olacak, oluşacak fiyatı kiracı karşılayabilecek mi ya da evdeki eşyalara göre mi fiyat belirlenecek gibi sorular otaya çıkıyor. Bunların hepsi yakın zamanda netleşecektir.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay