Mustafa Aslan Bey'e ve okuyucularımıza sözümüz vardı. Arada sırada Yenigün'de yazacaktık. Rahatsızlığım ve iş yoğunluğu dolayısıyla sözümüzü yerine getiremedik. İnşallah bundan sonra yazmaya devam ederiz.

Atalarımız “Çorak toprakta ekin bitmez.” Der. Çorak toprakta ekin bitmediği gibi çorak kültür ortamında da kültür gelişmez. Konya'da pek çok kuruluş kültürel faaliyette bulunuyor. Bunları takip eden insan sayısı pek az. Gençler ilgisiz. Zevk ve sefa peşindeler. Kafeler, nargile salonları, park ve bahçeler ağzına kadar bunlarla dolu. Mesela, cumartesi günleri Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Koyunoğlu Müzesi'nde yine cumartesi günleri Hasan Yaşar Bey ve Sanat ve Kültür Adamları Derneği ile birlikte İkindi Sohbetleri, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Bey Salı günleri Sohbet Toplantıları düzenliyor. Aşağı yukarı bu üç toplantıda da aynı insanlar! Aslında bu faaliyetler büyük fedakârlıklar sonunda yapılıyor. İnsanlar işlerini güçlerini bu toplantılar için terk ediyor. Ali Osman Koçkuzu Hoca'nın ifadesiyle herkes kendi doldurup kendi içiyor. 

Yukarıda çorak ortamda kültür gelişmez dedik ya. Bu sebeple Konya'da doğru dürüst ne kültür adamı ne ilim adamı ve ne de araştırmacı yazar yetişiyor. Üniversite bile verimsiz. Çok az akademisyen bu konularda gayret gösteriyor. Giden kültür, fikir adamlarının yeri doydurulamıyor. Bu gün Konya tarihi ve kültürü ile kaç kişi ilgileniyor? Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Konya Şer'iye Sicilleri ile Konya Salnamelerini neşrediyor. Bu çalışmaları Hasan Yaşar Bey'in Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Bey'in, Akademik Sayfa editörlerinden Serdar Ceylan'ın, Osmanlı belgelerini gün yüzüne çıkarmaya çalışan Muhammet Doğan Bey'in ve Ahmet Çelik Bey'in gayretlerini takdir ile karşılıyorum. Acaba araştırsak bu gayretlere dahil edilecek kaç kurum ve kaç araştırmacı daha çıkar? Gelecek için Ahmet Çelik, Serdar Ceylan Bey'lerden çok şey bekliyoruz. Bunlar geleceğin büyük araştırmacıları arasında yerlerini alacaklar. Bunlar arasında Derya Karakaya'yı yetiştirmeye çalışıyorum. Gayret ve çalışmalarıyla gelecek için o da ümit veriyor. 

Kültür çalışmaları genelde bir ekip işidir. Yalçın Dikilitaş'ın vefatı ile Konya kültürüne büyük hizmeti geçen cönk tarihe karıştı. Günümüzde sadece Akademik Sayfalar ekibi çalışmalarını sürdürüyor. Bunları neden söylüyoruz? Geçen cumartesi günü Hasan Yaşar ve Serdar Ceylan Beylerin gayretleriyle Konya Yazarlar Birliği Şubesi'nin Selçuk Es ile ilgili bir paneli Kültürpark'ta İl Kütüphanesi salonunda yapıldı. Panele gelen insan sayısı son derece mahdutdu. Selçuk Es Konya kültürüne, tarihine ve folkloruna büyük hizmeti geçen bir insan. Hayatını Konya'ya adamış, Konya ile ilgili hiçbir yerde bulunmayan yüzlerce makale kaleme almış, Büyük Konya Ansiklopedisini hazırlamış. Cumartesi günü onu andık. Prof. Dr. Mustafa Özcan Bey'in tebliği çok güzeldi. Tebliğ çok uzun olmasına rağmen panel başkanı olarak sözünü kesmedim. Toplantıya gelmeyen kültür adamlarımızın büyük kayıpları olduğunu düşünüyorum. Konya bu kadar vefasız mı? Gençlerin böyle toplantılara gelmemesi çok büyük kayıp. Ne yapıp edip onları böyle toplantılara getirmeye çalışmalıyız, diye düşünüyorum. Kültür adamı ve araştırmacı yazar zor yetiştiğine göre her araştırmacı bir genci yanına alıp yetiştirmelidir. Zira Konya'da yapılacak çok şey var. Her geçen gün, büyük kayıp oluyor.