Kış aylarında en çok tüketilen bitkiler; ıhlamur, papatya, kuşburnu, nane limon, adaçayı olduğu için vatandaşların ilk durağı aktarcılar olur. Ancak bu sene Konya’da kış mevsimi adeta bahar havasında geçti ve aktarcıların yüzü neredeyse hiç gülmedi. Konyalı aktarcılar ise, bu kış, bitkilerin ellerinde kaldığını belirterek işlerini baharat satarak iyileştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

5646465546

KIŞ BİTKİLERİ ELİMİZDE KALIYOR

Aktarcı Ali Yavuz, Konya’daki iklim değişikliğinin işlerini etkilediğini söyleyerek havalar soğuk olmayınca vatandaşın haliyle ıhlamur, kuşburnu, nane limon almadığını kaydetti. Ali Yavuz, “Şu an salgın var. Ama bu sene kış yaşanmadığı için bitki satışlarımızda azalma kaçınılmaz oldu. O yüzden kışlık bitkilerin çoğu elimizde kaldı. Bu bitkileri toptancıya vereceğiz, onlar da sallama çay haline getirecek. Biz de açığımızı baharatlarla kapatmaya çalışıyoruz. Vatandaş bahar havasından dolayı ıhlamur veya papatya almıyor ama pul biber isteyebiliyor. Ancak yetmiyor. Çünkü eskiden bir aile bireyi geldiği zaman yarım kilo karabiber alıyordu. Şu an fiyatlardan ve zamlardan kaynaklı bu mümkün değil” diye konuştu.

Deprem için hazırlamışlardı, doğa, hayatlarını değiştirdi! Deprem için hazırlamışlardı, doğa, hayatlarını değiştirdi!

15 9 Kopya

ZAMLARDAN BİZ DE MEMNUN DEĞİLİZ

Her sektörde olduğu gibi aktar ürünlerine de zam geldiğine ama bunun, mevsim değişikliğinden dolayı ellerinde kalan bitkilerle alakası olmadığına dikkat çeken Yavuz, “Zamların sebebi, günümüz ekonomi piyasasından kaynaklanıyor. Bütün zammı biz yapmışız gibi tepkilere maruz kalıyoruz. Bazı vatandaşlar da, “Niye bu kadar zam koyuyorsunuz?” diyerek tepki gösterebiliyor. Onlar da kendine göre haklı. Çünkü birinci muhatap olarak burada bizi görüyorlar ve bugün aldıkları bir ürünü ertesi gün aynı fiyata alamayabiliyorlar. Yeri geliyor işi siyasi boyuta taşıyanlar bile oluyor. Hatta hakaret edenler de karşımıza çıkıyor. Biz çok üzülüyoruz. Halbuki fiyatların artmasından en az onlar kadar rahatsızız. Bu zamları biz belirlemiyoruz ve burada çalışanız” ifadelerine yer verdi.

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay