Aşırı sıcakların yaşandığı bugünlerde beslenmenin önemine vurgu yapan Diyetisyen Nur Açlan, bol su ve meyve tüketilmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Dünya, bu yıl sıcaklık rekorlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu durum sağlıklı beslenmeyi ve sıcaklıkların etkisini azaltmaya dönük tavsiyeleri gündeme getiriyor. Konuya dair önemli açıklamalarda bulunan Diyetisyen Nur Açlan, sıcak havalarda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Güneşin altında uzun süre kalmanın, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına yol açtığını belirten Açlan, “Ofis de dışarda, tatil de hatta evde bile sıcaklarla baş etmek oldukça riskli görünüyor. Kendinizi sıcaklardan muhafaza ederken beslenmenizle de kendinizi sıcaklardan koruyun. Yaz sıcaklarında, yeme ve içmenizle birlikte daha dinç kalın” dedi.

RESMİ İLAN ŞABLONU-Kurtarıldı-Kurtarıldı-1

HER ŞEYİN TAZESİNİ TÜKETİN!

Ürünlerin tazeliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Açlan, “Şeker, karbonhidrat ve aşırı yağlı besinlerden uzak durulması gerekiyor.  Sofraları zeytinyağlı sebzeler, taze meyveler, balık ve salatalar sıcak yaz günlerin en iyi seçimidir. Gün içinde çok sıcak dilimler olduğu için, yoğurt, cacık, ayran, maden suyu, buzlu kahve, kefir, taze meyve suyu, kompostolar, soğuk bitki çayları tercihlerinizin arasında olsun. Öğün saatlerinizi titizlikle takip edip, gün içerisinde enerjisiz kalmamaya ve açlık hissetmeden ana öğünleriniz dışında küçük ara öğünlerinizi yaparak gününüzü bitirin. Sıcaklardan dolayı öğünü atlamak oturduğunuzda daha çok yemenize sebep verecektir. Onun içindir ki öğün saatlerinize titizlikle uyun. Sıcak günlerde mayonezli karışımlardan, kremalı pastalardan, hamur işinden ve şerbetli tatlılardan uzak durun. Baharatlı, kızarmış, aşırı tuzlu besinlerden kaçının. Fazla kırmızı et tüketmeyin. Yağsız öğünler, sebzeli sandviçler, soğuk çorbalar, meyve salataları tüketirken, porsiyon kontrollerine dikkat edin. Çeşit ekmekler, kepekli makarnalar tercihleriniz arasında olsun” dedi.

3-7-43

YETERLİ SIVI TÜKETİN

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sıvı tüketiminin yetersiz olmasıyla birlikte sıcak havalarda dehidratasyon riskinin bazı rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çeken Açlan, şunları söyledi, “Normal su tüketimini arttırarak bu zamanlarda 10-15 bardak su tüketilmelidir. Su tüketimi bu dönem de en önemli noktalardan birisidir. Sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur, yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Onun için sıvı tüketimine dikkat edin. Günlük su tüketimi özellikle bu sıcak günlerde 2,5-3 litre maksimum olması gerekiyor. Çay, kahve ya da diğer sıvı içecekler su yerine geçmez. Ama sade suyu içemiyor iseniz, içerisine birkaç dilim meyve, nane veya tarçın gibi aroma veren besinler ekleyebilirsiniz. İçmediğiniz su size gün içerisinde halsizlik, baş ağrısı, tansiyonda tutarsızlık gibi problemlerle sizi huzursuzluk hale getirecektir. Bu dönemde özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar sıcak zaman dilimlerinde daha dikkat eden grubun içerisindedir. Bu dönemde fiziksel aktivitenize de dikkat edin.”

AÇIKTA SATIŞAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Açıkta satılan ürünlerin sıcak havalarda bozulma riskinin daha fazla olduğunu vurgulayan Açlan, “Bu sıcak havalarda açıkta satılan besinlerden kaçınılmalıdır. Sıcak havalar yiyeceklerin bozulma riskini arttırmaktadır. Saklanma koşullarının kötü olması bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlamaktadır. Bunun sonucunda sindirim sisteminin bozulmasına sebep olmaktadır. Aşırı yediğiniz yemekler kilo artışı ile size dönebilecekken, fazla yememeye ve öğün saatlerinize dikkat etmeye özen gösterin” ifadelerini kullandı. Meyve ve sebze tüketiminin artırılmasını tavsiye eden Açlan şunları kaydetti, “Beslenmenizde sebze ve meyveye tabaklarınızda yer açın. Yaz meyveleri tüketin, ana yemeklerin yanında bol mevsimi olan sebzeleri taze taze salatasını yaparak tüketin. Gün içerisinde oldukça terleme olacağı için elektrolit dengeyi bozmamak adına, ayran, cacık, maden suyu, yoğurt mutlaka tüketin.

Konut envanteri çıkarılmalı Konut envanteri çıkarılmalı

Halsizliği önleyin.  Öğün saatleri sıcak dönemlerde aksayabilirken öğünleri tamamıyla kaldırma yanlısı olan bireyler de elbette var. Onun için bu durumdakiler 2 -3 saat de bir ara öğünlerini yaparak dinç kalabilirler. Örneğin kahvaltı sonrası 3-4 kez mini ara öğünler oluşturarak akşam yemeği çok geçe kalmadan yenmelidir.

Besinlerin saklama koşullarına dikkat edin. Et grubu ve süt grubu besinlerin saklanma sıcaklıkları çok önemlidir. Onun için et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin saklanma sıcaklıkları önemlidir. Besin zehirlenmelerine neren olan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan dikkat edilmesi gerekir.

Mutlaka güne kahvaltıyla başlayın. Rutin zeytin, peynir, yumurta, süt gibi besinleri tüketirken, mevsimi olan sebzelerden ve meyveler tabaklarınız da yer alabilir. Bunun yanı sıra abartmadan kahvaltınızı yapın.”

ABDULLAH BAŞYEMENİCİ

Editör: Birkan Bakay