Geçtiğimiz perşembe günü Konya Şeker yöneticilerinin önderliği ile üreticinin gelirini yükseltme ve münavebe ürün ekimini teşvik etme amacıyla 2009 yılında kurulan Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisini bir grup gazeteci arkadaşımız ile birlikte gezdik. Sektörde en ileri teknolojilere ve entegrasyona sahip tesis olma özelliğine sahip fabrika, Türkiye’nin en modern tesisleri arasında yer alıyor. Konya Şeker dondurulmuş patates, soğan halkası ve patates kroket ürünleri çeşitleriyle Pratiko markası altında yüzde 25 pazar payına sahip ve sektörde lider. Saatte 11 tonluk işleme hızıyla, 70 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip tesiste, parmak patatesin yanı sıra elma dilim, tırtıklı, küp ve oval kesim dondurulmuş patates de işleniyor.  Patatesin katma değerli bir ürüne dönüştürülerek pazarlanması bir yandan üreticinin yüzünü güldürüyor, bir yandan da şeker pancarı için gerekli olan münavebe tarımın sürekliliğini, dolayısıyla şeker pancarı ekimini güvence altına alıyor. Diğer yandan da işsiz gençlere iş kapısı oluyor, ticari hayatın canlanmasına katkı sunuyor. Pratiko ürünlerinin pazara girmesiyle bölgedeki sanayi tipi patatesin tarla fiyatları yüzde 33 oranında yükselirken, dondurulmuş paket patates fiyatları da düştü. Konya Şeker, Konya’yı yatırımlarıyla geliştiriyor ve büyütüyor.

Yine Konya Şeker sözleşmeli ekip ile de farkını ortaya koydu. Başkan Recep Konuk’ın geçtiğimiz günlerde sosyal medya adreslerinden yaptığı paylaşım ile sözleşmeli ekimde de Konya Şeker’in farkını ve başarısını bir kez daha ortaya koydu. Başkan Konuk sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda, “Zor zamanlarda ortaya çıkar sözleşmeli tarımın farkı, bu sezon patateste yaşandığı gibi piyasada fiyatlar düşse de üreticinin kazancı düşmez. Patates, bu yıl bol olduğu için piyasa da kendine 55 kuruştan fiyat buldu. Konya Şeker sözleşmede ne yazıyorsa o dedi. Patatese kilo başına 1 TL ödedi. Tıpkı 2013’de piyasada patates 8 kuruş ederken, Konya Şeker’in patatesi 40 kuruştan alması gibi veya 2016’da üretici patatesine 20 kuruşa alıcı bulamazken Konya Şeker patatesi sözleşme gereği 55 kuruştan alması gibi. Sözleşmeli tarımda esas olan Konya Şeker’de olduğu gibi tarafların sözleşmeye karşılıklı sadakatidir. Sözüm piyasalar bozulunca sözleşmesine sadık kalmayanlara, geçtiğimiz sene patatesteki gibi domateste de birçok firma alımını taahhüt ettiği ürünün cüzi miktarına alıp taahhütlerini yerine getiremediler. Sözleşmeli tarım bu değil, sözleşmeli üreticiyi ektirip ortada bırakmak hiç değil, sözleşmeli tarımda fırsatçılığa geçit yok.”  Konya ve Konyalılar olarak Konya’mızın gururu TORKU’ya daha çok sahip çıkmalıyız. TORKU’nun başarısı demek Konya’nın başarısı demek. Konya’ya önemli yatırımlar kazandıran PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk ve ekibine şükranlarımla.

SELÇUKLU DEMEK HİZMET DEMEK

Hayata geçirdiği örnek projelerle şehrin eğitim ve kültürel yaşamına değer katan Selçuklu Belediyesi, kadim medeniyet Selçukludan aldığı güçle gelecek nesillerin yolunu aydınlatıyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan eğitim ve kültür yatırımlarını ve yeni dönem projelerini düzenlenen tanıtım programına katıldık. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ilçeye kazandıran Eğitim ve Kültür çalışmalarını kamuoyu ile paylaşırken ilçeye kazandıracakları eğitim ve kültür yatırımlarını tanıttı. Özellikle tanıtılan bu projelerden en çok dikkatimi çeken ve çok beğendiğim ise Selçuklu Şehir Kütüphanesi idi. Bosna Hersek Mahallesi’nde gerçekleştirilecek yeni nesil Selçuklu Şehir Kütüphanesi Konya genelinden yaygınlaştırılacak. Selçuklu’da yaşayan bir birey olarak Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı başkan ve ekibinden Nene Hatun Parkı içerisinde daha önce kütüphane olan ve şu anda boş duran yere kütüphane kazandırılmasını istiyoruz. Yapılacak kütüphanenin bölgede yaşayan gençler için oldukça verimli olacağı kanaatindeyim. Selçuklu ilçesine hizmet eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve ekibine teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

HAYDİ KONYA HEDEFİMİZ MAVİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan illere göre kademeli normalleşmeye geçildiğini duyurdu. Türkiye genelinde bazı illerde kısıtlamalarda esneklik sağlanırken ne yazık ki Konya olarak vakalardaki yoğunluk sebebiyle bazı kısıtlamaları kaldıramadık. Konya’da faaliyet gösteren restoran, lokanta ve kafeterya gibi işletme sahipleri, kapılarını müşterilerine açamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Bu işletmelerin sahipleri ve çalışanları ne yazık ki zor durumdalar. Konya’da vakaların artışı Konya ekonomisine ciddi sıkıntılar veriyor. Konyalılar olarak bu sektörde hizmet eden kişileri zor durumda bırakmamamız gerekiyor. Evde, işte, sokakta, alışverişte birbirimizi uyararak, kurallara dikkat ederek hedefimize kilitlenmeliyiz. Konya’da vakaların düşürülmesi için Vali Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Konya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin Zabıta Müdürlerinden beklentimiz Konya’da kısıtlama saatlerinde cadde, sokak ve meydanlarda denetimlerin sıklaştırılmasıdır. Şehir yöneticilerimizin de bu çağrıya duyarsız kalmayacağı ümidiyle, Haydi Konya! Hedefimiz Mavi. Tedbiri Artır, Kısıtlamayı Kaldır...