Konya’nın başarılı ve önemli iş adamlarından Atiker Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Atiker iş hayatına girişini ve iş hayatındaki başarısını anlattı. Konya sanayisi ve Konya sanayicisinin geldiği nokta ile gurur duyduğunu ifade eden Atiker, Konyalı sanayicinin ürettiği ürünler ile katma değer üretmenin yanında çok sayıda Konyalı ’ya da istihdam sağladığına dikkat çekti. Atiker iş hayatında başarılı olmasını ise karşılaştığı zorluklar karşısında yılmamasına ve azmine bağladı.

Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz? İş hayatına ne zaman ve nasıl başladınız?

İsmim Hidayet Atiker. 1951 Konya Meram doğumluyum. İlköğretimi, liseyi ve Yüksek İslam Enstitüsü’nü Konya’da bitirdim. Konya’da yetiştim. Konya’da okurken iki yıl imam hatiplik yaptım. Ondan sonra Yedek Subaylığı Edirne’de yaptım. Yedek subaylık dönüşünde İş ve İşçi Bulma Kurumunda görev aldım. Konya’da müdür müavini olarak görev aldım. Orada üç yıla yakın hizmet ettim. Bülent Ecevit zamanında sürgün edildim Erzurum’a. Bir müddet Erzurum’da görev yaptıktan sonra memurluğu bırakmaya karar verdim ve esnaflığa başladım. Yaz tatillerinde Muhacir Pazarında karpuz kavun sattım. Para kazanarak aileme destek oldum. Konya’da ilk defa dokuma tezgahlarını ben kurdum. 10 yıl dokuma tezgahlarında faaliyet gösterdikten sonra ben o işin ticaretine yöneldim. Toptan Manifatucularda dükkan açtım. SÜMERBANK ihalelerine giriyordum. Türkiye’nin önemli dokuma firmalarında da ikinci ve üçüncü numara dokuma malları alıyordum. İş hayatıma kendi çabalarım ile girdim.

İş hayatında ne gibi zorluklar yaşadınız? Petrol açmak fikri nasıl oluştu?

İş hayatımda işlerim hep zor oldu. Günümüzde de aynı şekilde devam ediyor. Kumaş satarak çok iyi paralar kazandım. SÜMERBANK ihalerine girdiğim için şehirlerarası çok yolculuk ediyordum. Bu yolcularda dinlenme tesislerine girerek oraları inceliyordum ve merakımı gideriyordum. O dönemde petrol açma hayallerim oluştu ve Anavatan Partisi zamanında şu anda petrolümün bulunduğu alana petrol açmak için dilekçe yazdım. Belediye de dilekçemi kabul ederek petrol ruhsatımı aldım. Ruhsatı aldım ama petrol açacak param yoktu. O zaman Türkiye’de 5 tane dağıtım şirketi vardı. Ben hepsine gittim. Ziyaretlerimin ardından o dönemde Türkiye Petrolleri ile anlaştım. İnşaata başladım. Irak İran savaşı çıktı ve onlarda beklememi söyledi. Daha sonra savaş bitti ve krize girdiklerini söylediler ve bana yardımcı olamayacaklarını söylediler. Bizler Türkiye Petrolleri ile ben binayı yapacaktım onlar da kalan kısmını yapmak için anlaşmıştık. Onlar yapamayınca ben yeniden dağıtım şirketlerini gezmeye başladım. O dönem Mehmet Keçeciler bakandı. Ona giderek petrol yapma fikrimi aktardım. Ruhsatımı aldığımı belirttim. O da dönemde Petrol Ofisinden sorumluydu. Benim yanımda Genel Müdürü aradı ve yardımcı olmalarını söyledi. Petrol ofisi yetkileri de yerimizi inceledi ve çalışmalara başladılar. Mal alacak param yoktu, İnşaatı bitirdim. O dönemde Hekimoğullarına çuval veriyordum ve bana bir TIR yakıt verebilme durumlarını ilettim. Onlar da veririz dediler. Petrolu buraya açarken çevremdekiler bu petrolün burada işlemeyeceğini inanıyordu. Ama be bu petrolün burada çalışacağına inanıyordum. Hekimoğullarından ilk ürünü aldım ve o ürün iki günde bitti. Daha sonra yeniden mal istedim ve yeniden verdiler o mal da kısa sürede bitti. Daha sonra aldığım ürünü de kısa sürede sattım. Kadir Gecesi günü bayilik imzalamak için Petrol Ofisine gittim. Petrol Ofisi ile bayiliği yaptım. 31 yıldır petrolümün satışı hiç değişmedi. Başarılarımın arkasında yılmamam ve azim var.

Konya sanayisinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya sanayicisi ve Konya sanayisinin başarısı ile gurur duyuyorum. Konya sanayicisinin yatırım aşkı Konya’da sanayi alanlarının da büyümesini sağlıyor. Konyalı sanayici ürettiği ürünler ile katma değer üretmenin yanında çok sayıda hemşerimize de istihdam sağlıyor.

Usta çırak ilişkisi sizin dönemizde nasıldı?

Bizim dönemizde usta çırak ilişkisi oldukça önemli iken ne yazık ki günümüzde usta çırak ilişkileri zayıfladı. Eski dönemdeki usta ve çırak ilişkileri günümüzde aranıyor.

Bugüne kadar sektörünüzle ilgili kaç kişi yetiştirdiniz? Ailenizden işinize devam eden var mı?

Şu anda işletmelerimi oğullarım ile birlikte yürütüyoruz. Hizmet sektörüne çok sayıda eleman yetiştirdim.

Genç sanayicilere veya ustalara tavsiyeleriniz neler olur?

Şehrimizin genç sanayicilere ve ustalarına tavsiyem yaptıkları işlerinde sabır etmeleri. Sabır ederlerse önleri açılır. Asla yılmasınlar ve vazgeçmesinler.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim