Şehrimiz Konya geldiği noktada Sanayi’den gıdaya, turizmden, sağlığa ve eğitime kadar birçok alanda ülkemiz genelinde önemli bir yere sahiptir.

İhracatta iyi bir ivme yakalayan Şehrimiz, Sanayisinin çeşitliliğiyle gerek üretimi, gerekse ihracattaki payı ile ülkemiz genelinde olduğu gibi, dünya genelinde de adından bahsettirmektedir.

Her geçen günde ülkemiz ekonomisine ve istihdamına olan katkısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Son yıllarda Ayakkabıcılık sektöründe de ülkemiz genelinde üretimi ve pazarıyla da iyi güzel bir gelişme yakaladı.

Özellikle Merdane erkek ayakkabı üretiminde Türkiye genelinde 2. Sırada yer alırken, bayan ayakkabı üretiminde de İzmir, İstanbul’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Üretiminin yüzde 40’nı Türki Cumhuriyetleri, Rusya, Ortadoğu ülkeleri, İsrail, İspanya ‘ya ihraç ediyor.

Teknolojide son sistem teknolojiyi kullanıyor. Ayakkabıcılık Meslek Lisesinde eğitim alan öğrencilerin uygulamalı olarak en son teknoloji kullanarak eğitim alıyor olması da, sektörün eleman açığını kapatmada katkı yapıyor.

Konya Ayakkabıcılar Odasına kayıtlı bulunun Yaklaşık 600 Ayakkabıcı esnafı,  10 bin kişiye yakın istihdam sağlıyor.

Gerek yurt içi satışları gerekse yurt dışı ihracatıyla ülke ekonomisine de büyük bir katma değer sağlıyor.

Gelelim Konya Ayakkabı Sektörünün yaşadığı sorunlara ve çözüm yollarına!

Merdiven altında imalat ve sektöre Suriyelilerin girmesiyle haksız bir rekabetle karşı karşıya kalıyor.

Diğer taraftan ekonominin iyi gitmemesi, doların yüksek seyriyle birlikte girdi maliyetlerinin artması da sektörü ciddi anlamda etkiliyor.

Vergi, SGK ödemeleri ve Elektrik, Doğalgazın fiyatlarının sürekli artması sonucu bu kalemleri ödemekte zorlanıyorlar.

Ayrıca halen süren Pandemiden dolayı da gelir- gider dengesi de sağlayamıyor.

Bunun yanında yetişmiş eleman bulamama sorunu da yaşan sektör, bütün bu olumsuzluklar karşısında ayakta durma mücadelesi veriyor. 

Önü açık olan Ayakkabı sektörünün yaşadığı sorunlarına çözüm üretilirse ve haksız rekabetin önüne geçilmesiyle birlikte, yeterince destek verilirse; bugünkü konumundan daha bir üst seviyelere çıkabilecek bir potansiyele de sahiptir.

Hatta sektörün yaşadığı sorunları hakkında görüştüğüm Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Nevzat Kara, “Ayakkabı sektörü emek yoğun bir sektör olması hasebiyle yaklaşık 10 bin kişinin istihdamına katkı sağlamakta, gerek yurt içi satışları gerekse yurt dışı ihracatıyla ülke ekonomisine de büyük bir katma değer sağlamaktadır. Konya Ayakkabı Sektörü olarak Hükümetten ve Yerel Yönetimlerimize sorunlarımıza göstermiş oldukları yaklaşım ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ancak Ayakkabıcılık mesleğimize, İstihdama ve Ekonomiye büyük katkısı olan sektörümüze gerek KOSGEB kanalıyla gerekse başka kanallarla daha çok destek verilmesini istemekteyiz. Bu destekler gerek makine, teçhizat ve teknoloji anlamında, gerekse Faizsiz Can suyu niteliğinde kredilerle olması en büyük talebimizdir. Beklentilerimiz gerçekleşirse sektörümüz büyük rahatlık yaşayacaktır.”

Başkan Nevzat Kara haklı olarak Ayakkabıcı esnafının sıkıntılarının giderilmesini isterken, can suyu niteliğinde esnafın kredi taleplerinin çoğunlukta olduğuna dikkat çekiyor.

İstihdama ve Ekonomiye büyük katkısı olan sektöre gerek KOSGEB kanalıyla gerekse başka kanallarla daha çok destek verilmesini beklediklerini dile getiriyor.

Gelinen noktada gerek istihdamda, gerekse ekonomide şehrimizle birlikte ülke ekonomisine katkı vererek her zorluğa rağmen, üretimini sürdüren ve ayakta kalma mücadelesi veren Ayakkabıcı esnafının Can suyu talebi yerine getirilmelidir.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?