Havaların soğumasıyla birlikte, hastane acil servislerinde de grip ve hava değişikliğine bağlı hastalık şikayetleri artış gösterdi. Gribal enfeksiyon şikayetlerinin başladığını söyleyen Özel Medicana Konya Hastanesi Acil Servis Doktoru Dr. Elif Ünüvar, “Grip olmadan aşı vurulmanın etkisi daha fazla” ifadeleri kullanırken; 5. Bölge Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru da grip aşısının yeterli olmadığını vurguladı. 

HAVA DEĞİŞİMİNE DİKKAT!

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için dikkat edilmesi gerektiğine değinen Özel Medicana Konya Hastanesi Acil Servis Doktoru Dr. Elif Ünüvar, grip ve enfeksiyon hastalıklarının artış gösterdiğini söyledi. Acil serviste bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinin geldiğine dikkat çeken Ünüvar, hava değişimlerine bağlı olarak gribal enfeksiyonların başladığını söyleyerek, “Son 15- 20 gündür acil servise başvuran hastalarımızın çoğu, kusma, ateş, ishal ve eklem ağısı şikayetiyle gelmekte. Yaptığımız kan ve diğer tahlil sonuçlarında genelde değer sonuçlarımız normal düzeyde çıkıyor. Özellikle çocuk hastalarımız daha fazla geliyor, gençler daha kolay atlatabiliyorlar.” dedi. Her yıl mevsim geçişlerinde bu tür şikayetlerin geldiğini söyleyen Ünüvar, “Bulantı, kusma sürekli varsa, 38.5’in üstünde bir ateş varsa ve günde 3-4 kere ishale çıkma gibi bulgular varsa, bunlar evde tedavi edilemez; hastaneye gidilmesini öneririz. Bu tür mevsimsel geçişlerde en çok etkilenenler yaşlı ve çocuklar oluyor. Bunun sebebi de yeme bozukluğu yüzünden sıvı kaybına bağlı dehidratasyon meydana gelerek ateş meydana geliyor. Sodyum, potasyum gibi elementlerin de kaybolması da ayda bir vereceğimiz sıvı tedavisi veya dengeli solüsyonlar takarak atlatılır. Şikayetler baş göstermeden beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek ve bol sıvı alınarak, hastanelere başvurmalarına gerek kalmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘AŞIYI, HASTALANMADAN OLUN’

Hastalanmadan önce alınması gereken tedbirlerden bahseden Ünüvar, “Her zaman olduğu gibi el hijyeni, maske, mesafelerle kovid-19 gibi diğer hastalıklardan da uzaklaşmış olacağız. Dışarıdan yeme ve özellikle fast food alışkanlıklarından vazgeçilmeli. Meyve, sebzenin bol tüketilmesiyle vücut direncinin artırılması mümkün.” şeklinde konuştu. Grip aşısının, hastalanmadan önce yapılmasını öneren Ünüvar, “Hastalanmadan önce aşı olmalıyız ki, bizi koruyabilsin. Önümüz kış ve ne olacağını öngöremiyoruz. Devletin risk grubu ve 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz sağladığı aşıyı vurulmakta fayda var. Aşının bir kış boyunca etkisi olacaktır.” dedi. Kovid-19 ve grip hastalığı belirtileri hakkında bilgi veren Ünüvar, en kesin teşhisin hastanelerde yapıldığını söyledi. Ünüvar, “İki hastalığın belirtileri de çok benzer ve birbiriyle karıştırılabiliyor. Enfeksiyon hastalıklarda daha çok, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş bulguları var ama virüste de aynı bulguları görmek mümkün. Bu konuda biz de ayrımını yaparken zorlanıyoruz. 38 derecenin üstünde ateş, genel vücut ağrıları ve öksürük varsa lütfen geçiştirilmesin ve hastaneye başvursunlar.” şeklinde konuştu.

‘AŞI SIKINTISI ÇEKEBİLİRİZ’

Eczanelere grip aşılarının geldiğini söyleyen 5. Bölge Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, gelen aşıların yetersiz olduğunu vurguladı. Bu yıl aşı konusunda sıkıntı yaşanabileceğini söyleyen Koru, “Grip aşıları geldi, eczacılarımız reçete karşılığında aşıları verebiliyorlar, ancak sayısı yeterli değil. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara grip aşısı ücretsiz vurulacak ancak TÜİK verilerine göre Türkiye’de 65 yaş ve üzeri 8 milyondan fazla vatandaşımız bulunuyor. Büyük bir ihtimalle de grip aşısında büyük bir eksiklik yaşanacak. İlerleyen dönemlerde yine takviye aşı gelebilir ancak önemli olan, mevsiminde yapılarak fayda alınabilmesi. İlacın zamanında yapılması gerekiyor, yoksa faydası azalır.” dedi. Eczane başına düşen grip aşısı miktarının tek elin parmağını geçmediğini söyleyen Koru, “Grip aşısının eczanelere gelebilmesi için, eczacının o aşıyı hak etmesi gerekiyor. Yani reçete bize ulaştığı zaman, biz ecza deposuna sipariş veriyoruz, depoda varsa öyle geliyor.” şeklinde konuştu. Aşı sorununun ortadan kaldırılması için aşı üretilmesi gerektiğini söyleyen Koru, bu konuda şunları kaydetti: “Grip aşısı ülkemizde üretilmediği için, ithal olarak alıyoruz. Üreten ülkeler de kendi ülkelerine öncelik veriyorlar. Bu konunun sorun teşkil etmemesinin tek yolu, daha fazla ithalat değil; üretmektir. Yoksa her yıl aynı sorunla karşılaşırız. Millileşerek, yerli üretime geçilerek dışa bağımlılıktan kurtulmak gerekiyor.”

‘KIŞ ÇAYLARINA TALEP BAŞLADI’

Gribal enfeksiyon belirtilerine doğal çözüm arayanların aktarın yolunu tuttuğunu söyleyen Rıza Efendi Gaziantep Şifalı Bitkiler İşletmesi Sahibi Tuğba Öksüz, vücut direncinin güçlendirilmesi için bitkisel, doğal tedavi önerilerinde bulundu. Öksüz, “Kışın gelmesiyle birlikte vücut direncinin düşmesiyle ve gribal belirtilerin gözlemlenmesiyle, insanlar ilk olarak doğal tedavi yöntemi uygulamak istiyorlar. Vücudu yormadan direnç kazanması için nane limonlu, tarçınlı atom çayı öneriyoruz. Gribi ilerlemiş insanlara, çoğu hastalığa şifa kaynağı olan propolis öneriyoruz. Çoğu kişinin bilmediği ancak yine çok faydalı olan polen, zerdeçal ve zencefil karışımların süt ya da balla tüketilmesini söylüyoruz.” dedi. Kış çaylarının tezgahlarda yerini aldığını ve en çok rağbetin kış çaylarına olduğunu söyleyen Öksüz, “İçinde pek çok bitkinin olduğu bitki karışımı kış çaylarımız, ıhlamur ve ada çayı çok tercih ediliyor.” şeklinde konuştu. Hasta olmadan tedbir almak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Öksüz, “Doğal şeyler her zaman daha faydalı. Bu konuda ev yapımı salça, kış aylarında yine ev yapımı, doğal domates sosları yemeklerde kullanılabilir. Dondurulmuş ürünlere alternatif olarak kuru sebzeler, kuru tarhana ve bamya çorbasıyla da Konya ayazından korunabilir.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim