Akören eğitim avantajını

iyi değerlendirdi, başardı

Osmanlı döneminde her köyde camilere çok yakın yerde Sıbyan Mektepleri vardı. Orhaniye'nin Sıbyan Mektebi, şu anda Caminin yanında olan ve Kur'an kursu olarak kullanılan binada eğitimini sürdürüyordu.

1-169

FOTO ALTI: Öğretmen İdris Samancı.

Konut envanteri çıkarılmalı Konut envanteri çıkarılmalı

Sıbyan Mektepleri 1924 yılında yayınlanan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılmıştı. Çoğu yerde bu eğitime ara verilmesi demekti çünkü Orhaniye'de olduğu gibi çoğu köylerde ilkokullar ancak 1940'lı 1950'li yıllarda açılmıştı. Akören'de ilkokulun çok erken açılmış olması 4 kilometre mesafede olan Akviran İlkokulu'nda eğitimlerini sürdürme imkanları onlar için büyük avantaj teşkil etmişti. Avdan, Dutlu, Belkuyu, Ahmediye, Kayasu Süleymaniye'nin Akören'e uzak olması onlar için bir dezavantajdı. Orhaniye'nin yakın olması, bu konuda avantajdı. Bu nedenle Akören'e bağlı 10 köy içinde eğitim yönü ile en çok başarılı olan yerleşim yerinin Orhaniye olduğu görülmekte. Özellikle Akören ve Akören'e bağlı birimlerden yetişen ilk üç doktorun Orhaniyeli olması bunu göstermektedir. Yetişen dördüncü doktor ise Akörenli Turan Bilge idi. Orhaniye'den yetişen ilk doktorların Ahmet Hatiboğlu, Muzaffer Atalay ve Ali Özsümen kayıtlarımızda bulunmakta.

2-147

FOTO ALTI: Öğretmen Abdullah Abay da Orhaniye’de görev yapmıştı.

Orhaniyeli bu üç doktor ve o yıllarda Orhaniye'den yetişen diğer büyüklerimiz için Orhaniye'nin Akören'e yakın olması çok büyük avantajdı. Çünkü Orhaniye ilkokulunun 1944-1945 öğretim yılında açılması öncesi birçok Orhaniyeli Akviran İlkokulu'nda okuyarak kendilerini geliştirdiler. Sonrasında doktor olan Ahmet Hatiboğlu, Muzaffer Atalay ve Ali Özsümen gibi birçok Orhaniyeli, İlkokulu Akviran ilkokulunda eğitim gördükten sonra dışarılara açılmışlardı.

3-137

FOTO ALTI: Osman Bayrakçı 1944-45 Öğretim yılında Orhaniye’nin ilk öğretmeni olarak göreve başlamıştı.

Bu gelenek Akviran ortaokulunun 1957-1958 öğretim yılı ile birlikte açılması ve devamında da devam etti. Nitekim 1957-1966 yılları arasında toplam 44 Orhaniyelinin Akviran ortaokulunda eğitim gördüğü bilinmektedir. Bu öğrencilerin içinde Devlet Bakanlığı yapan Saffet Sert, Konya Sağlık Müdürlüğü yapan Doktor Mustafa Akın, Milli Eğitim Bakanlığında Daire Başkanlığı yapan Mevlüt Selek, İnşaat Mühendisi Hikmet Avcı, Karayollarında Şube Şefliği yapan Mühendis Hasan Yılmaz gibi yıldızların ve birçok öğretmen, astsubay ve memurun yetiştiği tarihi bir gerçek. Orhaniye İlkokulu 1944-1945 Öğretim yılında açıldı. İlk öğretmeni Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü mezunu Osman Bayrakçı ve 1947 yılında İvriz Köy Enstitüsünden mezunu olan İdris Samancı'nın da Akörenli olması büyük avantajdı. Bayrakçı öğretmen 9 yıl, Samancı öğretmen 8 yıl Orhaniye'de öğretmenlik yaptılar. Bu iki idealist öğretmen, komşu köylerindeki öğrenciler için fedakarlıklardan kaçınmadılar. Sonraki yıllarda Mehmet Necati Yıldırım, Abdurrahman Altıntaş, Abdullah Uzunokatar, Şükran Özsümen (Orhaniyeli), Mustafa Çalışkan, Hakkı Ertuğ, Ayten Samancı, Cantürk Karakemik ve Abdullah Abay gibi Akörenli öğretmenlerin de Orhaniye İlkokulu'nda eğitime hizmet etmeleri Orhaniyeli öğrenciler için hayli avantaj olmuştu. Orhaniyelilerin fedakarlığı ile 1940 yılında başlanan ilkokul inşaatı 1944 yılında 2 derslikli olarak 2 lojmanı ile birlikte hizmete girmişti. Okul 1966 yılında onarıldı 3 derslik yapıldı .1985 yılında ise 5 derslik yapıldı. Yeni öğretmen lojmanı ilave edildi.

4-124

FOTO ALTI: Orhaniye’nin ilk milli sporcusu Mustafa Yavuz.

 7500 metrekare alanda yeni adı Şehit Bayram Tekin İlkokulu, 1992-1994 yılları arasında taşımalı (Süleymaniye, Ahmediye, Çatören, Çomaklı) olarak eğitim öğretime devam etmişti. Bir yıl sonrasında 1995-1996 yılı ile birlikte tekrar taşımalı sisteme geçti.

5-94

FOTO ALTI: Abdurrahman Altıntaş Orhaniyeli öğrencilerin eğitimi için hayli gayret etmişti.

ORHANİYE'DE SÜLALELER VE ALDIKLARI SOYADLAR

Bakılar (Tekin), Hacı Mustafalar (Gürbüz), Hacı Sinanlar (Eser), Hacı Hasanlar (Akın- Yavuz-Yalçın), Gocalar (Yaşar), Kör Siyitler (Sağ-Ünsal), Hatıplar (Orhan), Karalılar (Zengin-Altun-Kara), Marillar (Maril), Bayramlar (Tekin-Atalay), Türüller (Kahraman), Hasan Hocalar (Avcu), Membiller (Bahar), Veliler (Sert).

6-110

FOTO ALTI 6: Muhtar Ali Osman Avcıoğlu 2000 yılında vefat etmişti.

 ORHANİYENİN BAŞARILI SPORCULARI

Orhaniyelilerin başarılı sporcu ve spor adamı yetiştirmeleri. Akören'e bağlı diğer yerleşim birimlerinde başarılı çok az hemşehrimiz olmasına rağmen, Orhaniye'den Ay Yıldızlı formayı şerefle giyen 4 sporcu olduğu bu isimlerin ayrıca spor adamı olarak Türk sporuna hizmet ettikleri görülmekte.

7-97

FOTO ALTI: Profesör Doktor Metin Doğan NEÜ Tıp Fakültesi’nde Dekanlık görevinde bulunmuştu.

MUSTAFA YAVUZ

1967-1973 yılları arasında Konya'da orta mesafe koşularında (800-1500 metre ve Kros yarışlarında) başarılı olan Mustafa Yavuz Yugoslavya Üsküp-Romanya Tameşvar, Bükreş-Bulgaristan, Sofya-Antalya ve İzmir'de 6 kez Genç Milli takım formasını giydi. 1974-1978 yılları arasında Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde atletizm antrenörü olarak görev yaptı. Sonrasında öğretmenlik ve Milli Eğitim Şube Müdürlüğü yaptı .Halen emekli hayatını Konya'da geçirmekte. Mustafa Yavuz Konya İdmanyurdu’nun yeşil – beyaz formasını da giymişti.

8-87

FOTO ALTI: Mevlüt Selek, Öğretmenlik, Mevlana Ortaokulu’nda okul müdürlüğü sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'nda Daire Başkanlığı, Devlet Bakanı Saffet Sert ve Mehmet Keçecilerin Bakan Danışmanlığı yaparak emekli olmuştu.

İBRAHİM AVCIOĞLU

1959 yılında Orhaniye'de doğan İbrahim Avcıoğlu Konya Ticaret Lisesi'nde 2.sınıfta iken boks sporuna başladı. Antrenör Ali Kılınçoğlu nezaretinde çalıştı ,Yolspor formasını giydi .Konya şampiyonluğu ,Grup birinciliğindeki başarıları sonrası 1980 yılında Ankara Karagücü forması ile maçlara katıldı. Bir yıl sonra 51 kilo da Milli formayı giydi .1982 yılında Polis Okulu'na başladı, mezuniyet sonrası Ankara'da 5 yıl daha spor yaptı .Kendisi gibi Milli boksör olan Nuri Eroğlu ile birlikte Başbakan  Necmettin Erbakan'ın 9 yıl ,Ankara Belediye Başkanı  Melih Gökçek'in 10 yıl korumalığını yaptı. Spor sonrası 30 yıla yakın Milli ve Uluslararası unvanı ile boks hakemliği yaptı. Halen Ankara Eryaman'da ikamet eden Orhaniyeli İbrahim Avcıoğlu hakemlik görevini sürdürüyor.

9-68

FOTO ALTI: Orhaniye’nin ilk doktorlarından Muzaffer Atalay. İlkokula Akören’de başladı. Babası öğretmen olarak tayin olduğu Bozkır Harmanpınarı Köyü (Meyre) İlkokulu’ndan mezun olmuştu.

RÜŞTÜ YILDIRIM

1993-2013 yılları arasında toplam 20 yıl Konya'da Judo sporu yaptı. Ümitler, Liseler, Yıldızlar, Üniversiteler arası 23 yaş altı ve büyüklerde Türkiye Şampiyonası'nda 4 birincilik 3 ikincilik 4 üçüncülük madalyasını boynuna taktı. 15 uluslararası müsabakada Ay Yıldızlı Milli Formayı giydi. Bu müsabakalarda 2 birincilik 3 ikincilik ve 1 üçüncülük elde etti. Halen Amerika Birleşik Devletleri'nde Spor hocalığı yapıyor.

10-69

FOTO ALTI: NEÜ Kütüphane Şube Müdürü olarak görev yapan İbrahim Akyüz Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürü olduğu dönemde.

FAİK YILDIRIM

1999 yılı Konya Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu 2006 yılında aynı okulda Antrenörlük Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. 1987 yılında Konya'da Judo sporuna başladı. 1992 yılında ilk Milli Formasını giydi. 3 kez Dünya Şampiyonası, 2 kez Avrupa Şampiyonası, birer kez de Gençlik Olimpiyatları ve Akdeniz Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil etti. Birçok madalya aldı, bayrağımızı göndere çektirdi. 2006 yılı sonrası antrenörlük yaptı. Genç Erkekler takımında görev aldı. Öğretmenlik görevi yanında, Judo Federasyonu'ndaki görevini sürdürüyor.

11-67

FOTO ALTI: 15. Uluslararası Judo müsabakalarında Ay Yıldızlı formayı giyen Rüştü Yıldırım ABD’de spor hocalığı yapıyor.

ORHANİYE'DEN YETİŞENLER

Saffet Sert: Devlet Bakanı

Ümmü Gülşen Öztürk: İstanbul Milletvekili

Mevlüt Selek: Bakan Danışmanı Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı

Doktor Mustafa Akın: Konya İl Sağlık Müdürlüğü yapmıştı

İbrahim Akyüz: Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yapmıştı

Mustafa Çalışkan: Konya PTT Baş Müdürü

Fatmanur Sarı Selek: Ankara Sağlık Bilimleri Fakültesi Araştırma Merkezi Ana Bilim Dalı Başkanı

Profesör Doktor Metin Doğan: Necmettin Erbakan Üniversitesi (dekanlık yaptı)

Profesör Doktor Hasan Selçuk Selek: TÜBİTAK Başkan Yardımcısı

Profesör Seyit Avcı:

Süleyman Kamil Akın: Konya İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı (2018 Şubat -2023 Aralık)

İş Adamları: Mevlüt Ünsal, Ahmet Yavuz, Mevlüt Avcıoğlu,

Muzaffer Hatiboğlu: E. Yargıtay Tetkik Hakimi

Yaşar Avcıoğlu: Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü

Abdullah Uçkun (Tapu Bölge Müdürü-Rahmetli)

ORHANİYE'NİN TIPTAKİ BAŞARISI

Her yörenin kendine özgü özellikleri vardır. Orhaniyelilerin genelde sakin ve inanç yönü ile oldukça maneviyatlı olmalarıdır. Bir diğer özellikleri de nüfuslarına göre doktor yetiştirmede hayli başarılı olmaları. Nitekim Akören merkez dahil Akören'e bağlı tüm köylerin içinde, ilk 3 doktorun Orhaniye'den yetişmiş olması bunu göstermektedir. Henüz Orhaniye'de ilkokul yok iken 1916 doğumlu Ahmet Hatiboğlu, 1926 doğumlu Ali Özsümen ve 1927 doğumlu Muzaffer Atalay haftada 6 gün 4 kilometre mesafedeki Akviran İlkokulu'nda eğitim görerek hayat mücadelesi sonucu Akören'in ilk 3 doktoru olma başarısını gösterdiklerine şahit oluyoruz. Akörenli Teoman Bilge'nin de Akören'den yetişen 4.doktor olduğu görülmekte.

12-59

FOTO ALTI: Orhaniyeli Milli Judocu Faik Yıldırım.

Tabii ki buradaki önemli durum çocuklarını bu zor şartlara inandıran ve onların arkalarını arayan öğrenci velilerimiz. 1930-1940'lı yıllarda cumartesileri de öğleye kadar eğitimin olduğu, dolayısıyla haftada 6 gün yaz kış ilkokul çocuğunun Orhaniye'den Akören'e eğitim için gidip gelmesi oldukça düşündürücü.

13-54

FOTO ALTI: Mustafa Yavuz Finişte.

Bu sıkıntılara katlanan öğrenciler sonraki kuşaklar için idol olması nedeniyle Orhaniye'den 31 doktorun yetiştiği görülmekte. Öncekiler doktor olunca sonraki kuşaklar onlara imrendiler bu sayede Orhaniye'den 31 doktor yetişmiş oldu .

14-53

FOTO ALTI: Mübarek topraklarda Rahmetli olan Doktor Mustafa Akın vefatından birkaç gün önce hanımı ile Medine’de.

Orhaniye'den yetişen doktorlar: Ahmet Hatiboğlu, Muzaffer Atalay, Ali Özsümen, Mustafa Akın, Profesör Mustafa Atalay (Finlandiya), Profesör Metin Doğan, Profesör Fatma Nur Sarı, Şerife Atalay, Seyit Gazi Yaman, Nimet Biberci, Hakan Atalay, Şerife Acaroğlu Selek, İffet Atalay Ucak, Doçent Uğur Türktaş, Doçent Çağkan İnkaya, Doçent Atakan Atalay, Gülperi Pınarcık, Hıfz Sadi Yaman, Ayşe Kara, Sercan İnkaya, Hatice Sena Atalay, Makbule Şeyma Acar, Fatih Yalçın, Abdurrahman Yaman, Fazlı  Yalçın, Melike Atalay, Hüseyin Murat Acar, Ayşegül Kılıçarslan, Hıfzırahman Sadi Yılmaz, Muhammet Nezih Koç, Ümmü Gülşen Öztürk, Doç. Fatma Atalay Tatar (41 yıllık görev sonrası 2002 emekli) Orhaniye'den yetişen 2. doktor Muzaffer Atalay'ın babası Akören'de öğretmenlik yaparken oğlu ilk yıllarını Akviran İlkokulu'nda okudu, babası Bozkır Harmanpınarı (Meyre)’na tayin olunca oğlu Muzaffer Atalay İlkokulun son yıllarını Harmanpınarı ilkokulunda okudu.

15-36

FOTO ALTI: Orhaniye’den yetişen Devlet Bakanı Saffet Sert Meclis’te.

Konya'da Sağlık Müdürlüğü yapan Mustafa Akın, mesleğini Akören Hastanesi'nde başlamış, Konya'da önemli hizmetlerde bulundu. Konya'da Hızır acil Servis, Diş Tedavi ve Protez Bölümü ve Hemodializ ünitesini kurdurmuş, aynı zamanda Beyhekim Sağlık Kompleksinin tahsisini yaptırmıştı. 2000 yılı mart ayında Medine'de rahmetli oldu ve Cennetül Baki mezarlığına defnedilmişti. Halen Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Profesör Doktor Metin Doğan aynı hastanede dekan olarak da hizmette bulunmuştu. Orhaneli Doktor Ümmü Gülşen Öztürk AK Parti İstanbul Milletvekili olup aynı zamanda önceki dönem Cumhurbaşkanlığı Sağlık Gıda Politika Kurul Üyesi görevinde bulunmuştu. Spor doktoru (ortopedi) Mustafa Atalay mesleğini Finlandiya'da sürdürüyor.

16-32

FOTO ALTI: Akören ve Akören’e bağlı köylerden yetişen ilk doktor Orhaniyeli Ahmet Hatiboğlu.

17-23

FOTO ALTI: Doktor Ali Özsümen Çumra da İlçe Sağlık Müdürü olarak görev yapmıştı.

18-19

FOTO ALTI: 1924 Yılında kapatılan Sıbyan Mektebi şimdi Kuran Kursu olarak kullanılıyor.

19-13

FOTO ALTI: 2023 Orhaniye İlkokulu Öğretmenler: Hatice Zühal Uludağ ve Seyit Han Keskin ile eğitime devam ediyor.

20-12

FOTO ALTI: 1957 Orhaniye’nin ilk memurlarından (İnce Memet) Mehmet Eren oğulları (asker) Ali ve Ayhan.

21-12

FOTO ALTI: Milli Boksör İbrahim Avcıoğlu Başbakan Necmettin Erbakan’ın korumalığını yapmıştı.

22-12

FOTO ALTI: Genç kuşak Cantürk Karakemik’te Orhaniye eğitimi için çaba göstermişti.

23-5

FOTO ALTI: İbrahim Avcıoğlu Milli formayı giyme şerefine erişmişti.

24-2

FOTO ALTI: Konya PTT Baş Müdürü Mustafa Çalışkan.

25-3

FOTO ALTI: Milletvekili Doktor Ümmü Gülşen Öztürk.

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU