1960’lı yılların 100 metre – 200 metre – 4x100 metre – 110 metre Engelli sprint yarışları için atletizm pistinde olan sporcuların bazıları Bahri Güzelkılıç, İbrahim Akkuş, Hasan Altıoklar, Hikmet Günhan gibi isimler futbol ve atletizmi bir arada götürdüler.

İlker Zümrüt, Bekir Ceylan, Arif Öztürk, Mehmet Edirneli, Halim Tüzemen, Reha Çelen, Engin Öğütverici, M.Ali Göksu, Bülent Ayyüze gibi isimler ise hep atletizm sporu ile ilgilendiler.

FOTO- 1960’lı yılların müthiş 4×100 BAYRAK TAKIMI. İlker Zümrüt, Bülent Aybiçe,  Reha Çelen ve rekortmen Muharrem Dalkılıç...

BABASININ İZNİ OLMAYINCA MİLLİ

FORMAYI GİYEMEYEN:BAHRİ GÜZELKILIÇ

Aslen Hatunsaraylı. 1949 yılında Konya’da doğdu. Bahri Güzelkılıç’ın spor ile bağı futbol ile başladı. Gerek futbol, gerekse atletizme babasının gönlü olmadan devam etti. Siyah – beyaz Konyaspor’un önceki ismi Gençlerbirliği hayranıydı. Antrenör Saadettin Temeller nezaretinde yapılan seçmelerde göz doldurarak antrenmanlara başladı. İdmanyurdu seçmelerine de girmişti. Selçukspor’un emektarı Abdullah Büyükkoşucu’nun teşvikinden memnun olan Bahri Güzelkılıç soyunma odasına siyah – beyaz spor çantası ile gelmişti. O yıllarda siyah – beyaz, yeşil – beyaz rekabeti çok keskindi. Çantanın siyah – beyaz olduğunu gören antrenör İsmail Dümbüllü

FOTO- Ayaktakiler: İbrahim Akkuş, Öğretmen ... , Bahri Güzelkılıç. Oturanlar: İlker Zümrüt…

Başkan Nuri Küçükköylü gelirse sıkıntı olur sözüyle Güzelkılıç soyunma odasını terk etti ve İdmanyurdu konusu kapanmış oldu.  1965 – 66 sezonunda Gençlerbirliği’nde futbola başlayan ve eğitimine Konya Erkek Lisesi’nde devam eden Bahri Güzelkılıç üç yıl antrenör Yugoslav Bahattin Gezer nezaretinde alt yapıda futbol oynadı.

Okul arkadaşları Reha Çelen ve Bülent Ayyüce’nin teşviki ile stat’a gitti ve ilk yarışında ikisinide geçerek 100m. ve 200m. yarışında birinci oldu. Kuvveti ve yeteneğini gören Bölge Müdür Yardımcısı ve Atletizm Ajanı Zeki Ülker Bahri Güzelkılıç’a sahip çıktı.

FOTO- 100 metre finişi. 1. Bahri Güzelkılıç, 2. İlker Zümrüt, 3.Yaşar Bulu…

Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Ünver önceleri Güzelkılıç’ın atletizm yapmasını istemiyordu. Onun okul futbol takımında başarılı olmasını istiyordu. Ama bir süre sonra öğrencisinin kronometrik dereceleri onu da etkiledi. O yıllarda Güreş antrenörü Duran Koçak, Bahri Güzelkılıç’ın kuvvetine hayran kalmıştı ve onun güreşçi olması gerektiğini dahi söylemişti. Güzelkılıç, atletizm sahasına gidip Vezir Balcıoğlu, İlker Zümrüt, M.Ali Göksu, Halis Özkan, Mustafa Sılay, Mehmet Serin, Ahmet Keten ile kaynaşarak antrenmanlarını geliştirdikçe derecelerini de geliştirdi.

Zonguldak’ta yapılan Liseler Türkiye Birinciliğinde 100m. ve 200m. de Türkiye birincisi oldu. Güzelkılıç 17 Eylül 1968 tarihinde Mersin’de yapılan Gençler Türkiye Şampiyonasında 100m. de 11.2, 200m. de 23.8 ile birinci oldu.

FOTO- Arif Öztürk ve Bahri Güzelkılıç’ın Konyalı yedi takım arkadaşı ile birlikte, Türkiye Şampiyonasına davet edildi gazete kupürü…

100m. de 11.1 ile Konya rekorunun sahibi oldu. 200m. de 23 net koştu. O dönemde İlker Zümrüt, Bülent Ayyüce, İbrahim Akkuş ve Güzelkılıç’tan oluşan 4x100m. bayrak takımı bir çok birinciliklere imza attı.

İtalya’da yapılacak uluslar arası müsabaka için Abdullah Kökpınar tarafından Ankara’da yapılacak Milli takım kampına çağrıldı ama babası izin vermeyince katılamadı. Böylece Milli formasını da giyemedi.

Atletizmde Şekerspor forması ile yarıştı. 1968 yılında Atletizm Federasyonunun yayınladığı Şeref Listesi’nde altı Konyalıdan biri oldu. (Ahmet Keten, Mustafa Yavuz, Erdoğan Cihan, İlker Zümrüt, Arif Eseroğlu ve Bahri Güzelkılıç)

Bahri Güzelkılıç1971 yılında Ankara İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine başladığı dönemde spora son noktayı koydu. Rekortmen Güzelkılıç Konya’da ikamet ediyor.

Bahri Güzelkılıç’ın bir diğer artısı ise iki dönem milletvekilliği yapan baba Muhittin Güzelkılıç’ın yetkisinden istifade spor camiasında bir çok kişiye destek çıkması. Çoğu takım arkadaşlarına göre daha iyi durumda olduğu için çivili ayakkabı, forma, eşofman gibi spor malzemesi alamayan arkadaşlarına yardımcı olması güzel hatıralarda kaldı.

FOTO- Bahri Güzelkılıç, Konyaspor forması ile 100 metre ve 200 metrede 1968 yılında birinci olmuştu…

ABİSİNİN RAHATSIZLIĞI NEDENİYLE

MİLLİ OLAMAYAN:ARİF ÖZTÜRK

Aslen Kadınhanı Başkuyulu. 1951 yılında doğdu. 1968 yılında Karma Ortaokulu ikinci sınıf öğrencisi iken Beden Eğitim Öğretmeni Cevdet Şenyurt (Boyacı) okul bahçesinde yetenekli olan öğrencileri seçmek için yaptığı yarışta birinci oldu ve hemen arkasından o günkü adıyla Şehir Stadında yapılan ortaokullar arası yarışta 100m. – 200m. - 4x100m. ve 4x400m. Bayrak yarışında birinci oldu. Bu yarışla ilgili gazetede ismi çıkınca çok duygulandı ve atletizme tamamen bağlandı.

O günkü adıyla Beden Terbiyesi Atletizm Ajanı olan Zeki Ülker ve uzun yıllar futbol hakemliği yapan Bölge Müdür Yardımcısı Nuh Kılıç’tan ilgi gördü.

1968 yılında İstanbul Mithatpaşa Stadında yapılan Ortaokullar Türkiye Birinciliğine Karma Ortaokulundan tek öğrenci olarak, diğerleri ise Devrim Ortaokulu öğrencileriydi. Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar nezaretindeki yarışa gitmişti.

FOTO- Arif Öztürk ve Bahri Güzelkılıç, 1969 yılında Konya’yı Eskişehir’de temsil ettiler...

O yıllarda çivili ayakkabı bulmak çok zordu. Mustafa Yazvuz’un yarış için emaneten verdiği ayakkabı onu çok memnun etti. 100m. ve 200m. de Ortaokullar Türkiye Birincisi oldu. 4x100m. Bayrak Yarışında Karma Takımın son elemanıydı. Burada da ipi göğüsleyerek birinci oldu. Konya’ya geldiği zaman gazetelerde ismini görünce mutluluktan uçtu.

Zamanın Atletizm Ajanı Zeki Ülker’den ve Antrenör Mustafa Sılay’dan ilgi gördü. İdmanyurdu kulübüne lisansı çıkarıldı.

Eskişehir’de yapılan Gurup Birinciliğinde 100m. de 11.2 – 200m. de ise 23.5 lik derecelere ulaştı.

Karatay Lisesi’nde atletizm sporuna Beden Eğitimi Öğretmeni Saim Özyuva’nın ilgisi ile devam etti. Lise ikinci sınıfta iken Milli Takıma çağrıldı fakat Halil Ağabeyinin rahatsızlığı nedeniyle gidemedi.

İki yıl ortaokul, üç yıl lisede atletizm yapan Öztürk, Naili Moran, İstanbul, Bolu, Ankara’daki yarışlara katıldı.

Karatay Lisesi ikinci sınıfta iken Okul Müdürü Şahin Kırcan, Arif Öztürk’ü yanına çağırtmıştı. Korku ile gelen Öztürk’ü bekleyen sürpriz onun yılın sporcusu ödülüydü. Bayrak merasiminde tüm öğretmen ve öğrencilerin önünde alınan ödül onu çok mutlu etmişti.

Beden Eğitimi Öğretmeni olmak istiyordu. Yazılı sınavı kazandı, sözlü imtihan bildirgesi bir gün sonra ulaşınca emeline ulaşamadı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Almanca Bölümünü bitirerek Almanca öğretmeni oldu. Üniversite döneminde spor yapamayan emekli Almanca öğretmeni Arif Öztürk Konya’da yaşıyor.

FOTO- 11.1 İle 100 metre Konya rekortmeni Bahri Güzelkılıç.

İBRAHİM AKKUŞ

Aslen Taşkentli. 1948 yılında Konya’da doğdu Devrim Ortaokulu üçüncü sınıf öğrencisi iken sınıf arkadaşı Muzaffer… ile hareket ederek Erkek Lisesi Felsefe Öğretmeni Bayram Cürgen ile diyalog kurarak Stadspor’a Lisans çıkarttı.(1964)

Bir yıl sonra Gençlerbirliği – Stadspor genç takımlar arası maçı izlemeye gitmişti. Stadspor bir kişi eksik olunca lisansı olan İbrahim Akkuş’u formasını giydirip sahaya sürdüler. Ertesi yıl Kadınhanıspor maçında attığı gol ile takımdaki yerini garantiledi.

FOTO- İbrahim Akkuş, Ömer Zengin ve İlker Zümrüt ile 1967 yılında Ay-Yıldızlı formayı giymişti…

1974 yılında şampiyon olan Stadspor forması ile gol kralı oldu. Sonrasında üç yıl siyah – beyaz Konyaspor formasını giydi.

Erkek Lisesi’nde öğrenci iken yeteneği olunca okul takımı forması ile atletizm sporuyla ilgilenmeye başladı. Zonguldak’taki Gurup Birinciliğinde (1968) 400m. de yarıştı. Okul takımı olarak katıldığı Ankara’daki yarışta liselerde 100m. de 11.1 ile birinci oldu ve Konya rekorunu egale etti, 200m. dede birinci oldu. Ertesi yıl İstanbul’da yapılan liseler yarışında 100m. de üçüncü oldu. Lise hayatı bitince de atletizm ile ilgisi bitmiş oldu. İbrahim Akkuş emekli hayatını Konya’da sürdürüyor.

FOTO- 19 Mayis 1970 Gençlik ve Spor Bayramı Arif Öztürk (ayakta soldan ikinci)