Yeni Ekonomi Paketi ve Rusya AB-ABD İlişkileri

Bazıları için Rusya'nın rublesi (RUB) değer kaybetmesi iyi olsa da bizim için hiç de öyle değil. Doğalgazın ve Petrolün ucuzlaması bazılarımız için iyi olsa da Rusya'nın dize getirilmesi için yapılan bir çalışmadan başka bir şey değil. Bakalım Rusya'nın büyüklüğü Ruble den mi geliyor genlerinden mi göreceğiz.  Başbakan geçtiğimiz Perşembe yeni “ekonomi”(k) paket açıkladı bu sefer durum biraz farklı. Vakıf ve derneklere güzel haberlerim var.

Rusya bizim en önemli ticari partnerimiz. Kısa vadede bile hemen hissedeceğimiz ekonomik önlemler alıyorlar. Turizm de rezervasyon iptalleri başladı bile. AB ve ABD bu coğrafya da her istediğini yaptırma içgüdüsü ile aç köpek gibi saldırıp yaptırım uyguluyorlar. Kırım meselesi yüzün den yeni yaptırımlar geliyor. Rusya'daki Kırım Türkleri kimin ne kadar umurundaysa!  Rusya ile kurulan yeşil hat benzeri gümrük işlemleri iyi gidiyor ama bu birilerinin hoşuna gitmiyor; Hele hele AB ve ABD'nin yalnız bıraktığı Rusya ile iyi ilişkiler kuranın vay haline. Ama ben Rusya'nın büyüklüğünün Ruble den değil genlerinden geldiğine inanıyorum bu işi çözecek Putin. Ama kendi deyimiyle bu iki yıl alacak. Perol ürünlerinde gerileme, mevcut fiyatlar üzerinden  %15 lere kadar daha inecek gibi görünüyor Dolar da hep sınırları zorlar gibi ama burası Türkiye her şey son dakikada belli olur.

Sn Başbakan yedi maddelik bir ekonomi paketi açıkladı. Üretimde verimliliğin artırılmasından, İstanbul'un finans merkezi olmasına 7 başlıktan oluşan paketin en dikkat çeken yanını, önemli tüketim malları için caydırıcı vergiler konulması oluşturuyor. Buna göre önemli tüketim malları belirlenecek ve caydırıcı vergilere başvurulacak. Başlıklara bakacak olursak;

1 – Üretimde verimliliğin arttırılması programı. 59 eylemden oluşuyor. 2 - İç tasarrufların arttırılması ve israfın önlenmesi programı. 74 eylem içeriyor. 3 - İstanbul Uluslararası Finans Merkezi programı.4 - Kamu harcamalarını rasyonelleştirme programı. Burada 77 eylem bulunuyor. 5 - Kamu gelirlerinin arttırılması programı.   Program dahilinde vergi sistemi yenilenecek.  6 - İş ve yatırımı geliştirme programı. Programla amaçlanan yatırımları arttırmak. 2014'te yüzde 15 olan yatırımların 2015'te yüzde 19'a çıkarılması hedefleniyor. Bu başlık altında 41 eylem yer alıyor. 7 - İstatistikî bilgi paylaşımı programı. Program ile istatistik sayısını arttırılması, istatistik üretimi hedefleniyor.

            Umarız ilk önce kamu kuruluşlarının denetimi ve tasarrufu ön plana çıkar. Bir de şuan başkanlığını yürüttüğümüz G20 döneminde yeni desteklemeler geleceğe benziyor. G20 dönem başkanlığında İstanbul'u ön plana çıkarmak akıllıca zaten sayın Cumhurbaşkanı da yıllardır istanbulu cazibe merkezi haline getirmek için elinden geleni yaptı. Tabi bu pahalı ürünlerin vergilendirilmesi de yeniden gözden geçiriliyor. Geç bile kalındı. Türkiye gibi imtina ederek söylüyorum gelişmekte olan ülkeler için bu elzem bir karar. Yoksa atı alan üsküdarı geçer ve zengin fakir uçurumu hepten açılır.

            Vakıf ve dernek yöneticilerine güzel haber verelim. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve İç işleri Bakanlığı sizlerin faaliyetlerini destekliyor. Yapacağınız çalışmaları kurumlar ile paylaşarak ve projelendirerek vâkıfınıza veya derneğinize 150.000TL ye kadar fayda sağlayabilirsiniz. Kazancınız bereketli olsun.