YAZMAK SORUMLULUKTUR...

 

Yazmak sorumluluktur. İnsanların, yoğun koşuşturmaları arasında sahip oldukları en değerli hazinesi olan zamanlarını, yazılan bir yazıyı okumak için harcamaları, yazılan yazının önemini artırmaktadır. Dolayısıyla yazı yazmanın sorumluluğu bu bilinç açısından değerlendirildiğinde, yazarın omuzlarındaki ağırlık fazlalaşmaktadır.

Buradan çıkarılacak sonuç ise, sorumluluk dahilinde istifade edilecek bilgilerin daha çok verilmesi gerektiğidir.

Yazma fikrimin çok kısa hikâyesini de siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim. Sevgili kardeşim Fatma Tutak hanımefendi, bu tatlı tevafuklar zincirinin başlangıç halkasını oluşturdu (buradan kendisine teşekkür ediyorum) ve büyük bir aile olan Konya Yenigün gazetesi ile tanışmamı sağladı. Değerli yazar ağabeyim Sadık bey (kendisine teşekkür ediyorum) ile birlikte bu fikir olgunlaştı.

Cumartesi günleri ekonomi ile ilgili sohbet etmek için, değerli vakitlerinizi çok az almak isterim. 

Kısaca, bu köşede ekonomiye dair ancak günlük yaşantımızı da içine alan konularda farkındalık oluşturmaya çalışacağım.

Bu hafta tanıtım yazısı ile bir başlangıç yapmak istemiştim fakat ekonomi ile ilgili bir kaç kelam da etmenin sanırım sakıncası olmaz.

2014 yılına ait bir iki değerlendirme ve 2015 yılına ait birkaç öngörü, hafıza tazelemek için bizlere egzersiz fırsatı verebilir.

2014 yılı ile ilgili olarak ekonomiye dair ilk akla gelenler, 2008 krizi sonrası ülkemiz açısından yumuşak iniş olarak ifade edilen büyüme yavaşlamasının devam ettiği, enflasyon ve işsizlik oranlarının çift haneleri gördüğü, ABD ekonomisine ait verilerin sürekli etkisinde ve yakın komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlıklar gölgesinde geçen bir yıl olarak değerlendirmek sanırım yanlış olmaz. Yıl sonunda dönem başkanlığını Avustralya'dan devraldığımız G20'ye ev sahipliğini yapacağımızı da eklemek isterim.

2015 öngörüleri için de şunlar söylenebilir. İçeride ve dışarıda politik riskler, ekonomiyi çevreleyen ve belirleyen etmenler olarak çokça konuşulacak konuların başında yer alacaktır. Ülkemiz için katma değeri yüksek ve ithalat bağımlılığı az, yerli üretim katkısı çok olan ürünlere ilişkin teşvik ve desteklerin artacağı söylenebilir. Gündemimize; Ar-Ge, inovasyon, alternatif enerji kaynakları, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik, gibi konuları şimdiden alsak hiç fena olmaz.

2015 yılı için, festina lente...

Yrd. Doç. Dr. Bülent DARICI

[email protected]