Konya’da son yıllarda savunma sanayi, yapay zekâ ve çok sayıda teknolojiye olan ilgi arttı. Bu noktada Konyalı belediyeler de yarışmalar düzenledi ve üretken gençlere destek oldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Durdu ise, TEKNOFEST ile gençlerin teknolojiye daha fazla yöneldiğini belirterek Türk gençlerinin çalışmalarına inandığını ifade etti. Mühendis olma yolunda giden öğrenciler ise Türkiye’nin daha fazla gelişeceği noktasında şüphe duymadıklarını ve bu yolda gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

Gbfbf

KONYA’DA TEKNOLOJİ SEVGİSİ TEKNOFEST İLE BAŞLADI

Sayın Akif Durdu, Konya’da son birkaç yıldır teknolojiye olan ilgi ve yarışmalar arttı. Bu nasıl oldu anlatır mısınız?

Konya’da teknoloji sevgisinin TEKNOFEST ile başladığını düşünüyorum. TEKNOFEST, gençleri teknolojiye ve üretmeye teşvik etti. Bundan dolayı çok sayıda genç bu yarışmalara katılmak istedi. Yarışmaya katılmak isteyen arkadaşlarımıza laboratuvarımızda bir görev veriyoruz. O görevi yerine getirmek için yeri geliyor sabahlıyorlar. Ama yarışmalarda derece almak ve kendilerini gösterme çabaları onları motive ediyor. Motivasyon da ekip halindeyken oluyor. Gençler çalışan başka bir arkadaşını gördükçe daha fazla gayret gösteriyor. Bunun yanında her geçen yıl teknoloji üzerine yapılan yarışmaların sayıları artıyor. Daha çok kişi başvursun ve ülkemiz daha çok gelişsin diye bu yapılıyor.

Ekran Resmi 2023 06 17 23.06.42

TÜRK GENÇLERİNİ ELEŞTİRENLERİ ANLAMIYORUM!

Yürüyen afiş olmayın! Yürüyen afiş olmayın!

Türk gençlerinin yeterince üretken olmadığı konusunda eleştiriler var. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben gençlere inanıyorum ve güveniyorum. Biz onları iyi bir şekilde yönlendirebildiğimizde ve danışmanlık yapabildiğimizde gerçekten inandıkları konuda başarılı olduklarını görüyoruz. Daha da başarılı olacaklarını düşünüyorum. Ama bazı insanlar felaket senaryosu yazmayı seviyor. Hep eleştirmek istiyorlar. Bence bardağın boş değil dolu tarafından bakıp, “Biz ne yapabiliriz?” diye düşünmeleri gerekiyor. Bu noktada kaygılanırsak gençlerle daha büyük işler yapabileceğimize inanıyorum. Bizler ise gençlere olan motivasyonu sadece çalışma yaparak sağlamaktan ziyade onların çalışma hayali kurduğu şirketlere geziler de düzenliyoruz. Mühendislerle öğrencilerimizi buluşturuyoruz. Bu mühendis arkadaşlarımızdan pay alan öğrenciler kendilerine belli bir yol haritası çıkartabiliyor. Herkes her işi yapamayabilir ama herkesin yapabildiği bir işin olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımızı da bu bağlamda en iyi şekilde yetiştirmeye gayret ediyoruz. Ama maalesef “Yeni nesil kötü, üretken değil, Z kuşağı kötü” diyenler de var. Ben bu insanları anlamıyorum. Türk gençleri eleştirel söylemlerin aksine doğru yönlendirilirse gerçekten çok başarılı işler çıkartabiliyor.

ÜLKEMİZE EKONOMİK ANLAMDA KATKI SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kurmuş olduğunuz RACLAB hakkında bilgi verebilir misiniz?

2014 yılında Robotik Otomasyon Kontrol Laboratuvarını (RACLAB) kurdum. Farklı bölümlerden mühendis adayı öğrencileri burada çalıştırıyoruz. Her öğrencimiz birlikte laboratuvarımızda kendini geliştiriyor ve üretiyor. Bir ekip çalışmasıyla ilerleyen öğrencilerimizle yurt içi ve yurt dışı yarışmalara da katılıyoruz. Öğrenciler yarışmaya katılarak o sahnede olmak istiyorlar. Yarışma bittikten sonra başka projeler için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği yaparak üniversitede öğrenilen yöntemleri sanayide uygulayarak bu ülkenin gelişmişliğine katkıda bulunmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz bu ürünleri de yurt dışına ihraç ederek ülkemizin ekonomisi düzelsin diye uğraşıyoruz. Teknolojileri yurt dışından beklemeyelim. Biz yapalım, onlara satalım.

Gb Gfvbngb

TÜRKİYE’NİN BU KADAR ÇOK GELİŞECEĞİNİ BEKLEMİYORDUK

(Konya Teknik Üniversitesinde okuyan ve mühendis olma yolunda ilerleyen gençler de alanları hakkında bazı açıklamalarda bulundu.)

Geleceğin mühendisleri olarak neler söylemek istersiniz?

Laboratuvarda okulumuzun bize sunmuş olduğu imkanlarla birlikte sektöre atılmadan önce kendimizi geliştiriyoruz ve ekipmanlarla birlikte ürün yapma yolunda ilerliyoruz. Su altı projeleri, hava araçları projeleri gibi çok sayıda çalışmalar yürütüyoruz. İnsansız çoğu araç için çalışıyoruz. Aslında neredeyse her alanda varız. Çeşitli yarışmalara da katılıyoruz. Bu yarışmalardan elde ettiğimiz ödüllerimiz bulunuyor. O yüzden RACLAB bizim için çok önemli bir imkan. Çünkü burada sektöre atılmadan önce mühendisliği öğreniyoruz. Akif Hocamız da bizleri her zaman çok güzel yönlendirdi. Hem donanım hem de yazılım açısından destek görüyoruz. Zaten son yıllarda teknolojide ülkemizde gerçekten çok önemli adımlar da atıldı. Böylelikle firmaların önü açılmış oldu. Açıkçası teknoloji alanında Türkiye’nin bu kadar gelişeceğini kimse düşünmüyordu. Ama artık bizim gibi gençler de üretmeye başladı. Ayrıca Türkiye üretimde iyi ve sanayisi çok güçlü. TEKNOFEST’in yapılmasıyla da AR-GE çalışmaları daha iyi olma yolunda ilerliyor. Yakın zamanda daha fazlasının olacağına inanıyoruz. Teknoloji her zaman kıymetliydi ama insanlar daha yeni bilinçlendi. Öğrenciler de artık çoğu bilgiye istediği zaman ulaşabildiği için çekinmeden çalışıyorlar. Ama bütün bu gelişmelere rağmen Selçuk Bayraktar gibi önemli insanlara ön yargılar arttı. Selçuk Bayraktar çok iyi işler yaptığı ve göz önünde olduğu için bazı insanlar açık ve eksiklik arıyor. Ancak Bayraktar’ın yaptığı işler ve ülkemize kattığı katkılar ortada. Bunun yanında mühendis sayısı da arttı. Dolayısıyla diğerlerinden farklı olmak için ve piyasanın istediği bir ürünü yapmak için farklı bir yol bulmak gerekiyor. Takım arkadaşlarımızla bir araya gelip ne yapmamız gerektiği konusunda düşünüyoruz. Umuyoruz ki ülkemizin daha ileri gitmesine katkıda bulunanlardan olacağız.

Teşekkür ederiz…

Muhabir: TUBA KAYA