Bildiğimiz üzere Konya'da hali hazırda yürütülen Kırsal Kalkınma Projeleri bulunmaktadır. Bilmeyenler için şöyle kısaca açık programları sayalım;  Kırsal Kalkınmada Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı (KKEYDP), IPARD, bir de yeni açılan Konya Ovası Projesi'ne dâhil edilen “Damızlık Sığır ve Koyun Keçi Yetiştirme Programı.” Bu destekleme programları genel hatları ile çiftlik yapımlarında, yem fabrikası kurulumunda, tarımsal ürünlerin depolanmasında, paketlenmesinde, pazarlanmasında % 50 ile % 65 oranın da hibe desteği sağlamakta.

      Fakat hali hazır da Konya da yürütülmekte olan toplulaştırma projesi sebebi ile bölge halkı bu desteklemelerden faydalanmakta zorlanmakta. Sebebi ise şu; Toplulaştırma alanında bulunan arazilere, Konya Tarım İl Müdürlüğü Tarafından çiftlik ve inşaat yapımı onayı verilememekte. Malum arazinin yerinin değişme olasılığı var. Tarım İl Müdürlüğü'nden onay yazısı alınamadığı için yatırımcılar inşaat ruhsatı için belediyelere başvuru yapamamakta ve dolayısı ile bu desteklemelerden faydalanamamaktadır. Bilinmelidir ki destekleme veya hibe programları sınırsız süreli değildir. Belli bir süre verilir ve kapatılır. Özellikle Çumra ve havalisinde bu durumdan muzdarip olan ve olumsuz etkilen birçok yatırımcı bulunmakta.  Toplulaştırma Projesi çok iyi ama süreç çok uzun ve bir türlü tamamlanamamakta. İtirazlar, askıya çıkma süreçleri derken yıllar geçiyor. Fonlar kapanıyor ve diyorlar ki eee biz Konya ya hibe programı açtık ama yararlanan olmadı. Olamaz çünkü sağ elle verdiğini sol elle geri alıyorsun veya bloke ediyorsun.

     Konya Valiliğimizin konuyla ilgili çözüm üretmesi gerekiyor. Eğer bu hibe desteklemeleri Konya için açıldı ise ve bundan halkın faydalanması gerekiyor ise birilerinin bu duruma çözüm üretmesi gerekiyor. Çözüm üretilmediği takdir de, elinde yatırım amaçlı sermayesi olan yatırımcı hibe desteğinin olduğu başka bir bölgeye gidiyor. Böylece hem istihdamdan hem katma değerden hem de tarımda modernizasyon ve sanayileşmeden geri kalmış oluyoruz. Konya ekonomisinde tarımın yeri tartışılmaz. Köylü de para varsa esnafın yüzü güler. Onun için yapılması gereken bu yatırımların nasıl yapılacağı, yatırımcıların önünün nasıl açılacağı gibi detay gerektirmeyen hususların hesabını yapmaktır. Kimse yöneticilerden para pul istemiyor sadece “devlet baba” nın olanaklarından gerektiği ölçüde yararlanmak istiyor bunun için de siz yöneticilerimizden yardım bekliyor. Konya da yaşıyorsanız bu sorunu sümen altı edemezsiniz. Sorun ciddi ve acil eylem planı isteyen bir süreçte yer alıyor. Tebliğ okumadan, çözüm üretilen bir yönetim arzusuyla esen kalın.