Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir, diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Otizm neden olur?

 Otizmin hızla yaygınlaştığına ve dünyada her 68 çocuktan birinin otizm gösterdiğine dikkat çeken Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı kurucusu Mine Nişlioğlu ise otizm ile ilgili bilgiler veriyor. Nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk olan otizmin (veya otizm spektrum bozukluğu) belirtileri erken çocukluk dönemine, 0-3 yaş arasına dayanıyor. Bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülse de neden ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.

Otizm insanların sosyal hayatını etkiler. Çevremizdeki otizmli kişilere yaklaşırken onları anlamaya çalışarak hareket etmeliyiz. Otizmli çocukları rahatsız etmeden onların bizimle oynamasına, eğlenmesine fırsatlar oluşturmalıyız.

Otizmli olan kişiler aslında farklı alanlarda birçok beceriye sahiptir. Sadece onları anlamaya çalışarak, onların anladığı dilden konuşarak hareket edersek, onların da bizden faklı kişiler olmadığını görürüz. Mesela onlara bu işi yapmak senin elinden gelir değil de, bu işi sen kolaylıkla yapabilirsin demek gerekiyor. Lafı uzatmadan sade, kolay ve anlaşılır bir dil kullanmak otizmli çocuklarla daha sağlıklı iletişim kurmak için çok gereklidir.

Otizmli olan kişilerin zihinsel açıdan bizden farklı düşündüğünü görebiliyoruz. Onları topluma kazandırmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak durumundayız. Bunun için otizmli çocuklarla iletişime geçmenin bir yolunu bulmalı, onları kendi iç dünyalarına kapanmaktan kurtarmalıyız.

Selçuklu Belediyesi de otizm konusunda birçok farkındalığa imza atıyor. Bu kapsamda Konya’da kurulan SOBE otizmli çocuklara ve ailelerine destek oluyor.  Alanında önemli bir boşluğu dolduran SOBE ülke genelinde ve yurtdışında örnek alınıyor. Bu çalışmaların yanı sıra Otizm konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak ve otizmin erken tanısı konusunda anne babaların dikkatini çekmek amacıyla birçok faaliyet gerçekleştiriyor. Biliniyor ki erken teşhis ve tanı otizmli çocuklarımızın gelecek yıllarındaki beceri ve işlevlerini gerçekleştirmesi açısından büyük önem taşıyor. Otizm eksiklik değil farklılıktır. Otizmin farkındayız, onların yanındayız.

Konyamıza  SOBE’yi kazandıran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacıyı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim