Önceki gün akşam son derce önemli ve anlamlı bir toplantıya şahitlik ettik. Mevlâna Kültür Merkezi'nde, Ahde Vefa Turan Birliği Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği'nin düzenlediği Prof. Dr. Mustafa Kafalı'ya saygı gecesi vardı.

Yedi yüz kişilik salon dinleyicileri almadı. Bir o kadar da dışarıda kalanlar vardı. Kayseri'den, İstanbul'dan, Ankara'dan, daha bir çok şehirden çok sayıda ilim, fikir ve siyaset adamı bu toplantı için gelmişti.

Selçuk Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, eski bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra halktan da katılımcıların olması anlamlıydı.

Tanımayanlar için söyleleyeyim: Prof. Dr. Mustafa Kafalı, eşi Prof. Dr. Sevgi Kafalı ile birlikte ömrünü inandığı bir davaya, Türk Milliyetçiliği davasına adamış büyük bir fikir adamıdır. Seksen üç yaşındaki bu dev çınar çok sayıda akademisyen yetiştirmiştir. Toplantıya katılan profesörlerin çoğunun yetiştirdiği öğrencilerin doçent ve profesör seviyesinde olduğu ve çok önemli hizmetleri bulunduğu düşünülürse Kafalı Hocanın hizmeti ve büyüklüğü belki daha iyi anlaşılır.

Hoca, evlâdı gibi sevdiği kişilere yeğenlerim diyor. Yeğenleri arasında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. İlber Ortaylı da vardı.

Konya'nın köklü ailelerinden birinin mensubu olan Mustafa Hoca'nın ömrü mücadelelerle geçmiş. Türk Milliyetçiliği fikrinin adeta yasaklı olduğu dönemlerde milliyetçiler derneğinin kurucuları arasında yer almış. 12 Eylül döneminde oradan oraya sürülmüş. Bu arada Selçuk Üniversitesi'nin de kurucu öğretim üyeleri arasında yer almış. Bu dönemlerde muhtelif üniversitelerden sürülen ve atılan çok sayıda akademisyene kucak açmış. Bunların bir kısmı hâlâ Selçuk Üniversitesinde görev yapıyor. 

Mustafa Hoca'nın yetiştiği iklim de son derece önemli. Rahmetli Alparsan Türkeş'in Danışmanlığını yapmış, Hüseyin Nihal Atsız ile birlikte zor dönemlerde yılmadan mücadele etmiş.

Selçuk Üniversitesi'nden de sürüldükten sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde göreve başlayan Prof. Dr. Mustafa Kafalı 2001 yılında emekli olmuş.

Görev yaptığı yıllarda ve halen Dünya'nın pek çok ülkesinde ilmi çalışmalar yapan, yoluna baş koyduğu Türk Milliyetçiliği fikrini gittiği her yerde canlı tutan, Bayır Bucak Türkmenlerinin durumunu ve önemini bundan elli yıl önce keşfeden bu büyük Çınar'a biz de en içten saygı ve hürmetlerimizi sunuyor, ona hayırlı, sağlıklı ve uzun bir ömür dilerken ömrünün kalan kısmında da hizmetlerinin devamını diliyoruz.

Bu arada Ahde Vefa Turan Birliği'ni de bu büyük organizasyonundan dolayı tebrik ediyoruz. Böyle büyük şahsiyetlere ölümlerinden sonra değil, sağlıklarında sahip çıkmak son derece önemlidir. Ahde Vefa Turan Birliği Derneği ve onun değerli yöneticisi Harun Maral, son derece anlamlı bir için altına imza atmış, yaşan bir çınara, bir ülkü devine vefa borcumuzu ödememize vesile olmuştur.

Dernek Hoca'nın hayatını anlatan bir de kitap çıkardı. Kitabın adı, “İnsan Ona Derler ki Yaşar Hatıralarla”.

Gençlere örnek olacak dolu dolu bir hayat yaşayan Mustafa Hoca ile ilgili ayrıntılı bilgileri bu kitapta bulabilirsiniz.

Bu vesile ile hem Dernek Başkanı Harun Maral'ı, hem onun şahsında değerli yöneticileri ve hem de Konya içinden ve dışından toplantıya katılan değerli katılımcıları yürekten kutluyor, Ahde vefanın hizmetlerinin devamını diliyorum.