SPOR CAMİASININ CENTİLMEN MÜDÜRÜ

 CEMİL ERGEN’İN ATLETİZME KATKISI

1930 Yılında Ordu ilimizin Perşembe ilçesinde doğdu. Uzun yıllar Konya’da kaldığı ve büyük hatıraları olduğu için şu anda Ankara’da yaşamasına rağmen ben Konyalıyım diyen Cemil Ergen ismi geçince tüm spor camiası onu sırf giyimi, kuşamı ile değil konuşma ve davranışlarından dolayı saygı ile anar.

1950 Yılında Şehir Stadı’nın yapılmasının ardından 1956 yılında Ziya Ertemiz’in başlattığı atletizm kıvılcımı 1960 yılında Sami Yavrucuk ile büyük bir gelişme kaydetti. 1966 yılında Cemil Ergen’in Beden Terbiyesi Bölge Müdürü olmasıyla da perçinlenmiş oldu.

Milliliği baz alırsak 125 in üzerinde Milli formayı giyen Konya’mızın ata sporu bisikletten sonra 80 nin üzerinde ayyıldızlı formayı giyen atletler sayesinde atletizm Konya’mızın iki numaralı başarılı spor dalı diyebiliriz.

FOTO- Bölge Müdürü Cemil Ergen, Antrenör Muhsin Cüneyt ve Konyalı atletler bir müsabaka sonrası…

İlk, Orta ve Yapı Sanat Enstitüsünü Karadeniz de tamamlayan Cemil Ergen, sporla ilgisi Yapı Sanatta iken kalecilik yaparak başladı.

 Sonrasında Astsubay olarak Konya’da görev yapan Ergen bu dönemde futbol hakemliği yapmaya başladı. Milli oldu. Görev ciddiyeti, gayreti İl Müdürü Sami Yavrucuk’un dikkatini çekince, Yavrucuk’un arzusu ile Cemil Ergen Astsubaylıktan ayrıldı ve Müdür Yardımcısı olarak spora hizmet etmeye başladı.

Sami Yavrucuk’un Ankara’ya atanması ile Cemil Ergen 8 Haziran 1966 tarihinde Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevine başladı.

Ergen bir taraftan tüm branşlarda Konya sporunun kalkınması için uğraşırken diğer taraftan da tesisleşmeye önem verdi.

Bürokratik işlerde gayet seviyeli hareket eden Cemil Ergen’in ve Konya’nın en büyük kısmeti Mustafa Keten’in tabiri caizse suyun başında olmasıydı.

1960 lı yıllarda atletizm sporu yapmış hemşerimiz Mustafa Keten Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) de 3 daireden biri olan Sosyal Planlama Dairesi’ne bağlı Gençlik ve Spor Sektörü Sorumlusu idi.

FOTO- Konyaspor yöneticisi Halil Arık, Cemil Ergen in en yakın yardımcısı Zeki Ülker, Fenerbahçe Antrenörü Didi ve Cemil Ergen…

Konya’nın tüm ihtiyaçlarına vakıf olan Bölge Müdürü Cemil Ergen’in takipçiliği ve Mustafa Keten’in memleket aşkı Konya’mıza çok şey kazandırdı.

Kapalı ve Açık trübünlere ilâve, Kale Arkası tribünler ve altına yapılan antrenman salonları ve soyunma odaları amatör spor dalları ve kulüplerin emrindeydi.

Benimde antrenörlük yaptığım dönemde üç olan soyunma odamız 4’e çıktı, kışın ancak koridorda yapabildiğimiz kuvvet ve istasyon çalışmalar için eski jimnastik salonu bize verilmişti, böylece daha iyi şartlara kavuşmuştuk.

Cemil Bey döneminde 6 kulvarlı olan ATLETİZM PİSTİMİZ 8 kulvar oldu. Bu vesileyle Türkiye çapındaki müsabakaların organizesi için Konya’mız tercih edilmeye başladı. Gene bu dönemde beslenme yönü ile zayıf olan atletlerimiz için yemek kampı ve gıda teşvikleri için fedakârlıktan kaçınılmadı.

Bu dönemde Müdür Yardımcısı Zeki Ülker ve tüm personel Cemil Bey paralelinde hep bizlere imkânlar sağlayıp, atletizm camiasını teşvik ettiler.

İşte bu dönemin başarılı atletleri Ahmet Keten, Bahri Güzelkılıç, Abdil Gülhan, Ömer Zengin, İlker Zümrüt, Muharrem Apan, Mustafa Yavuz, İbrahim Akkuş, İbrahim Ünver, Mehmet Özdil, İlhami Arslan, Fazlı Bayram, Hadi…

Mustafa Keten, Cemil Ergen diyaloğu ile o yıllarda ve devamında Sarayönü, Karaman, Akşehir, Ereğli, Ilgın gibi ilçelerimiz spor salonlarınada kavuşmuş oldu.

Cemil Ergen’in Atletizme olan bir diğer hizmeti de Antrenör Muhsin Cüneyt ve Mustafa Sılay’a çalışma zemini oluşturulması devamında 1974 yılında Mustafa Yavuz, Fazlı Bayram, Hadi ve bendeniz Muzaffer Tulukcu’nun kadrolu olarak Atletizm Antrenörü olarak göreve başlamaları oldu.

Cemil Ergen Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü döneminde bisiklet, atletizm, halter, güreş, jimnastik, voleybol, basketbol, boks, yüzme dahil tüm amatör branşlara hep önem verdi. Sporun kalkınması için kulüp, sporcu ve antrenörlere hep destek oldu.

1980 lere yaklaştıkça sporda da siyasi olaylar etkili olmaya başladı. Bu çalkantı teşkilatı da etkiledi ve Cemil Ergen 6 Haziran 1978 de emekliye ayrıldı.

Özel hayatı döneminde 1978 yılı temmuz ve kasım arasında Bisiklet Federasyonu Başkanlığı yapan Ergen bu görevi 1984 yılı sonundan 1991 yılı sonuna kadar seviyeli bir şekilde devam ettirerek spora son noktayı koydu.

Spor camiasının beyefendi müdürü Cemil Ergen eşi, iki oğlu Levent, Bülent ve torunları ile emekli hayatını Ankara’da sürdürüyor.

FOTO- Bisiklet Federasyonu Başkanı Cemil Ergen. Milli Takım antrenör ve sporcularıyla.

FOTO-  Cemil Ergen zaman zaman geç saatlere kadar makamında çalışırdı…

FOTO- Cemil Ergen, madalyalarını boyunlarına takmış başarılı Konyalı yüzücülerle.

FOTO- 27 Ağustos 1967 Bölge Müdürü Cemil Ergen, şampiyon olan İdmanyurdu’nu tebrik ediyor.

FOTO- 26 Temmuz 1975 Baaşarılı atletlere Bölge Müdürü Cemil Ergen imzalı diploma takdimi ile atletler teşvik edilirdi. (Numan Esat Kuz’un kazandığı diploma)