ÖMER ÖZDÖNER

1960 yılında Konya’da doğdu. İhsaniye çocuğu. Ömer Özdöner’in spor hayatı Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken ikinci sınıfta başladı. 1976 güzünde sınıf ve motor atölyesi arkadaşı İsmail Tosun’un teşvikiyle stada gitti ve Antrenör Muzaffer Tulukcu’yla tanışarak atletizme başladı. O yıllarda sporda son yıllarını yaşayan atma branşlarının müdavimi Suat Gücüyener ’den yardım gördü. Çok geçmeden Demirspor’un mavi-lacivert eşofmanları ile düzenli ve gayretleri antrenmanlarına devam etti. O artık Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler’den gördüğü ilgi ile kendini gülle, cirit ve diskte kabul ettirmeye başladı. Ferdi, kulüp, okul ve Konya bölgeyi temsilen; Konya’daki tüm yarışlar dahilinde Ankara, İzmir, Mersin ve Antalya’daki birçok yarışa katıldı.

Konya atletizminin gayretlilerinden Şahabettin Aktuna, bir antrenman öncesi...

Yıldızlar Salon Türkiye Şampiyonası’nda 14 metrenin üstünde atışla birinci oldu.

Spor hayatı boyunca ciritte 40 metre, güllede 13 metre, diskte 32 metre civarında atışlar yaptı. Antrenmanları genellikle Şevki Açıkalın ve Bülent Pektaş ile beraber yaptı. Her üçü ve aynı dönemdeki diğer branş atletleri ile uyumlulukları görülmeye değerdi.

1980’li yıllarda atletler arasındaki muhabbet hala zihinlerde. İzmir Şevki Açıkalın, Zafer Göçmez, Ali Tunç, Erdem Şerbetçigil, Mustafa Şimşek ve Şahabettin Aktuna...

Ömer Özdöner 1978-1979 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi inşaat mühendisliğinde yüksek öğrenimini sürdürmeye başladı.  İlk dönemde zamanın siyasi gerginlikleri nedeniyle spora ara verdi. 1980 ihtilali sonrası iki yıl kadar daha spor yaptı.

1985 yılında Bayındırlık Bakanlığı’nda mühendis kadrosu ile memuriyete başladı. Zonguldak’ta il müdürü olarak görev yapan Ömer Özdöner, halen çevre ve şehircilik bakanlığında çalışmasını sürdürüyor.

Mehmet Öğünmez, Ömer Özdöner, Kamil Çetin ve Hakkı Sertçakar antrenman öncesi...

Ömer Özdöner, 1977 yılında Ankara’da Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda 13.03 ile üçüncülük madalyasını boynuna takmıştı.

Konya, ..., Ömer Özdöner, Şahabettin Aktuna, ödüllerini alırken...

1975-1980 yılları arasında farklı branşlarda da olsa Serdar Demirci, M. Emin Bilgin, Ahmet Nuri Bilgin, Berkhan Uykur, Kamil Çetin, İsmail Tosun, Mehmet Kuş, Mehmet Öğünmez, Harun Erdoğdu, Ahmet Korkut Yapıcı, Ahmet Özşen, Yaşar Oruçoğlu, Faruk Akyüz, Mustafa Akyüz, Saim Kaya, Hasan Bakır, Celal Güneş, Sefer Anık, Adnan Akova, Yunus Gürbüz ve devamında Hüseyin Kıyak, Erdem Şerbetçigil, Zafer Göçmez, Ali Tunç, Şehabettin Aktuna arasında uyum, saygı, seviye, muhabbet görülmeye değerdi. Sonraki kuşaklara örnek olmuştu.

Ömer Özdöner, Cem Demirci, Ahmet Nuri Bilgin,  Celal Güneş, Berkhan Uykur ve ön tarafta Ömer Özdöner ve İsmet Güler’i atletizme kazandıran İsmail Tosun...

İSMET GÜLER

1960 yılında Konya’da doğdu. Baba aslen Yozgat/Sorgunlu, anne Konyalı. Tarla Mahallesi çocuğu İsmet Güler, Gazi Mustafa İlkokulu sonrası Karma Ortaokulu’na başladı. Futbol merakı olan Güler, Bölge Futbol Okulu’na kayıt olarak Antrenör Hatay Sarkanak nezaretinde antrenmanlara başladı. Fakat ailesi izin vermeyince gönlündeki uzun sürmedi.

Demirspor Konya Bölge ve EML’nin başarılı gülle ve ciritcisi Ömer Özdöner...

1975 yılında Endüstri Meslek Lisesi’ne kayıt oldu. İkinci sınıftayken atlet olan arkadaşı İsmail Tosun’un teşvikiyle 1976 baharında stada gitti ve Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabii oldu. Serdar Demirci, Yaşar Oruçoğlu, Mehmet Öğünmez ve Tansel Canan ile birlikte uzun ve üç adım atlama antrenmanları ile her geçen gün kendini geliştirdi. Uzun atlamada 5.65 üç adım atlamada ise 12 metre üzerinde dereceler elde etti. EML Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler’den ilgi ve teşvik gördü. Okuldan mezun oluncaya kadar Konya’daki tüm yarışlarda ve EML temsilen Mersin’de uzun atlama, üç adım atlama ve 4x100 metre bayrak yarışlarına iştirak etti.

Endüstri Meslek Lisesi’nin üç gayretli atleti İsmail Tosun, İsmet Güler  ve Fahri Beserek...

1978 yılında Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olmasıyla birlikte atletizm sporu bitti. Antrenörler Hüseyin Akın ve Niyazi Yıldırım nezaretinde 13 yıl Karabağ Gençlerbirliği’nde futbol oynadı.

Şahabettin Aktuna, 1979 yılında Ankara da yapılan Türkiye Birinciliği’nde üçüncü olduğunun haberi…

Mobilya ve dekorasyon bölümü mezunu olan İsmet Güler, mesleğini Konya’da sürdürüyor.

İsmet Güler atletizm sonrası uzun yıllar Karabağ Gençler Birliği Futbol Takımında futbol oynamıştı…

ŞEHABETTİN AKTUNA

1964 yılında Konya’da  doğdu. Aslen Seydişehir/Gökçehüyüklü. Çiftçi asıllı Almancı çocuğu.

Alaaddin İlkokulu sonrası Dumlupınar Ortaokulu’nda eğitimini sürdürüken ikinci sınıfta Beden Eğitimi Öğretmeni Fikret Ünlü’nün Sağırlar Okulu çevresinde öğrenciler arasındaki koşu yarışına katılmış devamında da arkadaşlarıyla birlikte stada giderek bir süre antrenman yapmıştı. Daha sonra da okul arkadaşlarıyla birlikte stada giderek beş altı ay kadar tekvando çalışmalarına iştirak etmişti.

23 Nisan 1978 İsmet Güler, Kâmil Çetin ve Muzaffer Tulukcu. 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan 4×100 metre Bayrak Yarışı için Statta...

Koşulara katıldığı dönemde statta antrenmanlar yapan Ahmet Özşen ve Mesut Akıllı gibi atletlerin çalışmalarından etkilenerek stada gitti. Antrenör Muzaffer Tulukcu ile tanıştı. Spor yapmak istediğini belirtti. Artık o Erdem Şerbetçigil, Gürsel Ergün, Kamil Çetin, Mehmet Kuş, Servet Uzuncan, Ahmet Nuri Bilgin, Mehmet Emin Bilgin ve dönemin diğer atletleriyle birlikte kros antrenmanlarına başladı.

Şahabettin Aktuna Konya’da üç adım atlarken elinde metreli hakem Nizamettin Yetişen...

Meram Tavusbaba, Meram Yeniyol, Dutlukır ve stat çevresinde kros yarışlarına katıldı.

1978 yılı baharı olmuştu. Kışı kros antrenmanları ve yarışları ile geçiren Aktuna gönlünden yüksek atlama geçiyordu. Antrenör Tulukcu onun yeteneğini düşünerek Şehabettin Aktuna’yı uzun atlama, üç adım atlama, 100 metre, 4x100 metre bayrak yarışlarına yönlendirdi.

Ömer Özdöner (ayakta) ve İsmet Güler, Konya atletizmi ne büyük emek veren Beden Eğitim Öğretmenleri Mehmet Güler ile…

Bu çerçevede Hasan Aksu, Serdar Demirci, Mehmet Öğünmez, Serdar Küçüksakarya, Sefer Anık, Mustafa Şimşek ve Ahmet Korkut Yapıcı ile birlikte anrenman yapmaya başladı. Çok geçmeden Başkan Ali Gözüönü’nün döneminde Demirspor’a lisansı çıkan Aktuna; Konya’yı temsilen Bölge, kulüp müsabakalarını temsilen Konya’daki tüm müsabakalara katıldı. Bu çerçevede İzmir, Ankara, Antalya, Mersin ve Adana’da ilini ve kulübünü temsil etti.

Okul Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler’den de destek gören Şehabettin Aktuna, Konya’da yapılan Kıbrıs Lefkoşa Lisesi ile ikili müsabakada Endüstri Meslek Lisesi’ne omuz vermiş ve bu müsabakada okulu Lefkoşa Lisesi’ni geçmiş. Öğretmen Mehmet Güler sevinç ve gururundan hafif yollu statta kalp krizi geçirmişti.

Şahabettin Aktuna gazetelerde...

Aktuna’nın gayretleri Atletizm Federasyonu’nun dikkatini çekmiş ve İzmir Üçkuyular’da bulunan Olimpiyat Köyündeki hazırlık kampına Serdar Demirci ve Bülent Pektaş ile davet edilmiş ve burada kendini geliştirmişti.

1985 yılında askere gidinceye kadar atletizm sporu yapan gayretli, sorunsuz Şehabettin Aktuna; uzun atlamada 6.31 ile Ankara’da Yıldızlarda Türkiye ikinciliği madalyasını boynuna takarken, üçadım atlamada 13 metrenin üzerinde atlayışlar gerçekleştirdi.

Emniyet teşkilatından emekli olan 1980’li yılların atleti Konya’da yaşıyor.