1940 – 1950 Lİ YILLAR

Bu yıllarda atletizm sporu yapanların büyük çoğunluğunun aramızdan ayrılmış olmaları hepimizin malumu.

Şu anda yaşayanların ve vefat edenlerin çocuklarının da bir kısmının da Konya’dan ayrılmış olmaları bu yıllara ait bilgilerimizin zayıf kalmasına sebep.

Bu nedenle bu yıllara ait büyüklerimizin şimdilik çok azının teferruatlı bilgisine ulaşabildik.

Yalnızca isimlerine ulaştıklarımızın ola ki ileri tarihlerde fotoğraf ve bilgilerine ulaşırsak onları da sizinle paylaşacağız.

İşte bu isimler: Cemil Erkök, Tarzan Hasan, Ali Bildik,(Kabile) Mehmet Ortaer, Markar Özararat, M.Ali Yılmaz, Mehmet Kayabaşı (Memo), Sami Çıka, Osman Sürücü, Aydın Ayvacı, Sükse Hasan, Ahmet Baybal, Ertuğrul Mutlusoy, Şevket Büyükışıkgil, Ahmet Doğru, Sabri Seven, Erkmen Böke, Tamer Baykara, Cumhur Atlet, Engin Öğütverici, Osman Şen, İsmail Özkarakoç, Hüsnü Esen, Bayram Büyükateş, Pertev Özdemir, Ziya Bilgin, Talât Tekin, Bahattin Canbaş, Reşat Erkök, Ali Gündüz, Ahmet Yanıkoğlu, Nezihi Uzgören, Yusuf Özfıçıcı, Kerim Pişkincan, Bilge Tarhan, Sabahattin Şengöz, Mustafa Güzelipek, Alp Çevindir, Ali Galip Uğurel,Sait Aydemir, (Tercüman)Osman Erden, İ.Hakkı Dursun.

22 Haziran 1922 yılında kurulan Konyamızın ilk spor kulübü Gençlerbirliği Konya Atletizmine sahip çıkan ilk kulüp olarak tarihe geçti. Çoğu ilde olduğu gibi Konyamızda da futbol, voleybol, basketbol, halter gibi spor dalları ile ilgilenen sporcular yetenekleri çerçevesinde atletizm sporunun branş zenginlinden istifade ederek atletizm müsabakalarında da boy gösterdiler.

Hasan Özkaplan, Nizamettin Yetişen, Abdil Gülhan, Muammer Tosun, Hasan Altıoklar, İzzet Gencer, Yusuf Ecevit, Tuğrul Karakuş, Reşit İplikçi, Metin Cildam, Bahattin Canbilen, Sezai çelik, Mustafa Güzelipek, Sükse Hasan(Kabile) Mehmet Ortaer, İsmail Özkarakoç, Kemal Güven, Mustafa Ferahlar….Futbol Milli Takım Kaptanı Bilge Tarhan gibi bir çok isim branşları farklı spor dalları olmasına rağmen atletizm yarışmalarının değişik branşlarında da yarışmalar katıldılar.

Bunun bir sebebi de hepimizin malumu özellikle geçtiğimiz yıllarda tüm spor müsabakalarına ücret ödenmeden girilen BİLİMUM GİRİŞ KARTI çok önemliydi. Kendi spor dalında bu hakkı elde edemeyen, çok değişik yeteneğe kucak açan branş zengini atletizm yarışlarına katılanların bir kısmının Bilimum Giriş Kartı aldığı tarihi gerçektir. Bir diğer sebebi de her hangi bir konuda yeteneği olan kişinin bu yeteneği onu durdurmaz ve onu bir yerlere çeker. Örneğin, sprint (sürat) yeteneği olan birde bakmışız futbol takımının ya açığı yada santraforudur.

1940 lı yıllarda Konyamızın ana caddelerinde yapılan kros yarışmalarında önemli başarıları olan Yolspor kaptanlığı, sonraki yıllarda futbol hakemliği de yapan Ali Pekatılır’ın 1942 yılında Ankara Jandarma gücü takımında yer almış, askerliği sırasında Belçika da katıldığı askeri pentatlonun koşu bölümünde (8000m.) birinci olarak komutanlarca tebrik edildiği bilinmektedir.

Atlet, futbolcu olan jandarma Ali Lakaplı Ali Pekatılır voleybol sporu da yaptı. Konya Voleyboluna (İl Ajanı) İl Temsilcisi olarak ta hizmette bulunmuştu.

1950 – 1966 yılları arasında Konya’da Astsubay Okulu’nun olması nedeniyle okullar arası müsabakalarda askeri öğrenciler bu yıllarda hayli başarılıydılar. Bu konuda kendiside gülleci olan M.Ali Aydede Astsubay Okulu’nda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak birçok başarılı atlet yetiştirdi.

1940 – 1950 li yılların atletizm sporuna büyük hizmetleri geçmiş Beden Eğitimi Öğretmeni 1960 lı yıllarda da Karma Ortaokulu’nda görev yapan Boyacı lakaplı Cevdet Şenyurt öğretmendi.

1929 yılında İdmanyurdu Sahası’nın yapılması ilimizde atletizm sporunun gelişmesine etken olmuştu. Her ne kadar burada atletizm pisti olamasa da, futbol maçı veya antrenmanı olmadığı zamanda atletlerin burada antrenmanlar yaptığı bilinmektedir. İdmanyurdu Sahası (Beşyol) bu günkü Karatay İmam Hatip Lisesi’nin olduğu yerdeydi.

1940 – 1950 li ve 1960 lı yıllarda spor yapan ve halen sağ olan Orhan Arda’da iyi bir Ciritçi idi ve ayyıldızlı formayı giymişti. Orhan Arda aynı zamanda iyi bir Diskçiydi.

Konya basketboluna çok büyük hizmetleri olan ve birçok büyük basketbolcu yetiştiren, kendiside başarılı bir basketbolcu olan Hasan Özkaplan’ın yeteneği hepimizin bildiği gibi onun uzun ve üç adım atlama yarışlarında uzun süre boy gösterdiği ve madalyalar aldığı bilinmektedir.

Konya spor kamuoyunun Doç lakabı ile tanıdığı Muhacirpazarlı Hüseyin Durur (1933) futboldaki başarısının yanı sıra 1950 li yıllarda 100m.de 11.2 lik derecesi ile iyi bir atlet olduğunu göstermişti.

  1. 1945 - 1946 Konya Lisesi  Manialı (Engelli) Koşu Takımı. Ayaktakiler, soldan sağa: Ziya Bilgin, Talat Tekin, Bahattin Çanbaş. Reşat Erkök, Ali Gündüz, Ahmet Karaoğlu, Ahmet Yanıkoğlu. Oturanlar: Nezihi Uzgören, Yusuf Özfıçıcı, Kerim Pişkincan.

1930 doğumlu Yaşar Boydaş, futbol, voleybol, basketbolun yanı sıra 100-200-uzun atlama, yüksek atlama ve üç adım atlama müsabakalarındaki başarısı ile komple bir sporcu olduğunu ispat eden bir sportmendi.

1940 lı ve 1050 li yıllarda Atletizm İl Temsilciliğini (Ajan) Sami Çıka ve Hayri Tülây’ın yaptığı bilinmektedir.

1955 yılına kadar o günkü adıyla Beden Terbiyesi İl Müdürleri FAHRİ idi. 1955 yılında Ziya EYTEMİZ’in asaleten atanması tüm branşlara olduğu gibi Atletizm sporuna da bir hareket getirdi.

1950 li yılların başarılı atletlerinden biride İsmail Serim’di. Atletizmin dışında voleybol ve tenis sporu da yapan Serim, sporla ilgili önemli yöneticilik görevlerinde de bulundu.

  1. (Jandarma) Ali Pekatılır tebrikleri kabul ederken..

Tercüman Osman lakaplı Osman Erden uzun mesafe yarışlarda boy gösterdi. Daha sonrada uzun yıllar Akviran Kültürspor Kulübünün Kulüp başkanlığını yaptı.

Akören Belediye Başkanlığı’da yapan Sait Aydemir Sanat Okulu Kros Takımında yarıştı. İsmail Hakkı Dursun ise gerek kros gerekse pist yarışlarının müdavimiydi.

  1. – 1950 Lİ YILLARIN DEVAMI 5.SAYIDA

  1. Selçukspor, Gençlerbirliği, İdmanyurdu ve Yolspor da futbol oynayan DOÇ  lakabı ile ün salan Hüseyin Durur aynı zamanda iyi bir sprinterdi…
  2. 1952 Gençlerbirliği Atletizm Takımı. Ayaktakiler: Ertuğrul Kutlusoy, Cemal Erkök, Şahabettin Şengöz, Mustafa Güzelipek. Oturanlar: Marker Özararat, Alp Çevindir, Ali Galip Uğurel,     

  1. Ali Pekatılır askerken Kütahya da yapılan kros müsabakasınada katılmıştı…                    
  2. 14 Aralık 1958 İsmail Hakkı Dursun Bölge Kupası Kir Koşusu hatırası   

  1. Akören Belediye Başkanlığı yapan Sait Aydemir 557 göğüs numarası ile Sanat Enstitüsü’nde okurken bir yarış öncesi..

  1. Konya basketbolunun duayeni Hasan Özkaplan uzun, üçadım ve yüksek atlama müsabakarındaki başarısı ile yeteneğini göstermesini bildi...