ATLETİZMİN JOKERLERİNDEN

M. CEM ATİKMEN – D. ALİ ERDOĞAN

1980’li yıllarda atletizm sporu yapan Mustafa Cem Atikmen ve Durmuş Ali Erdoğan bu yıllarda yetenek ve gayretleriyle okul, kulüp ve bölge takımlarının eksik branşlarına jokerlik yaparak büyük bir fedakarlık örneği gösterdiler.

Bu fedakarlıkların verdiği özveri ile takım arkadaşları Tansel Canan ve Alpaslan Ünlü’yü de yanına alan M. Cem Atikmen ve D.Ali Erdoğan 4x400 metre bayrak yarışında Konya rekoru kırarak tarih yazdılar. Nitekim 1988 yılında 3.27.8 ile kırılan rekor 32 yıldır tekrar kırılmayı bekliyor.

Cem Atikmen’in 400 metrede üçüncü olduğunun haberi...

Erdoğan ve Atikmen takım arkadaşları gibi atletizmle ilgili en güzel günlerini Yolspor forması giydiği yıllarda geçirdiler.

M. CEM ATİKMEN

Aslen Ankara Beypazarlı, 1969 doğumlu. Konya Cumhuriyet İlkokulu 5. Sınıf öğrencisiyken arkadaşları ile 600 metre yarışına girdi ve üçüncü oldu. Sonrasında Ankara’ya taşındılar. Cem Atikmen’in futbol başta olmak üzere basketbola ve hentbola merakı vardı. Nitekim ortaokul ikinci sınıftayken Ankaragücü alt yapısında futbol antrenmanlarına devam etti.

Öğretmen Durmuş Ali Erdoğan’ın yetiştirdiği atletler de, madalyalarını boyunlarına taktılar...

Sonrasında taşındıkları Konya’da arkadaşı Erdal ile birlikte 1 yıl PTT Spor Kulübü’nde basketbol ve hentbol oynadı. Aynı dönemde Yeni Meramspor futbol takımıyla birkaç antrenmana çıktı.

Cem Atikmen’in yayınevi...

Mustafa Cem Atikmen 1983 yılında Gazi Lisesi’ne kaydolmasıyla birlikte spor hayatı değişti. Beden Eğitimi Öğretmeni Mesut Toptaş Atikmen’i birinci sınıftayken futbol takımına seçti ve okul atletizm takımında eksik olan 110 metre engel ve 400 metre engel yarışlarına gireceğini söyledi. 

 Durmuş Ali Erdoğan, (Sol önden ikinci) dönem arkadaşları ile....

Bu çerçevede öğretmeninin teşvikiyle stadın yolunu tutan Cem Atikmen antrenör Muzaffer Tulukcu’nun nezaretinde antrenmanlarına başladı. Ortamı beğenen Atikmen’in gönlüne atletizm ateşi düşmüştü. Dönem arkadaşları Alparslan Ünlü, Tansel Canan, Burhan Özkan, M.Ali Uysal, Durmuş Ali Erdoğan’a çok ısınmıştı. Erdem Şerbetçigil, Kamil Çetin gibi ağabeyleri de Cem Atikmen’i sevmişlerdi.

Takım arkadaşlarının Mustafa Cem Atikmen’e şakaları.

Her geçen gün performansını arttırdı. O artık yalnızca okulun değil bölgenin ve kulübün temelde 400 metre, 400 metre engel, 800 metre, 4x100, 4x400 hatta zaruret olduğunda uzun atlama, üç adım atlama hatta korsçusu idi

1987 yılına kadar en iyi dereceleri 400 metrede 51.1, 400 metre engellide 56, 800 metrede 1.56.7 oldu.

Cem Atikmen şişe -cam oyunlarında 400 metrede birinci olmuştu...

İşte Cem Atikmen’in önemli dereceleri:

*Mersin’de Yöresel Yarışlar 400 metrede 52.05 ile birinci

*Şişecam 2. Atletizm Oyunlarında 400 metrede 52.22 ile birinci

*1985 Yıldızlar 400 metre engel Türkiye İkincisi

1987 Salon Türkiye Birinciliği’nde 800 metre ikincisi

1987 Liseler 400 metre Türkiye Birincisi

Şeref Ilgaz, Ali Tunç, Nihat Çolak, Durmuşali Erdoğan ve Murat Toros…

1988 Türkiye Gençler Dekatlon Türkiye Birincisi olan Cem Atikmen’in milli olması direkten döndü. İzmir’deki bu müsabakadan hemen sonra federasyon istifa etmiş ve milli takım kadrosunda kısıtlamaya gidilmişti. Ola ki Cem Atikmen Milli formayı giymiş olsaydı bu dereceyle balkan üçüncüsü oluyordu.

Yöresel bölgeler yarışlarında M.Cem Atikmen, 400 VE 400 metre engel yarışında birinci olmuştu. Yeni Meram Gazetesi.

Önce PTT Spor sonrasında Yolspor forması ile kulüp yarışlarına katıldı. Bu yarışlarda da formasını giydiği takımlara iyi puanlar kazandıran atletizm camiasının sevilen, sempatik jokeri Mustafa Cem Atikmen 1989 yılında spora nokta koyarak Antalya’ya taşındı. Yayıncılık hayatına devam ediyor.

Durmuşali Erdoğan Konya’da bir 400 metre engel yarışında...

DURMUŞ ALİ ERDOĞAN

Aslen Akörenli, 1968 doğumlu. Erdoğan’ın sporla ilişkisi Konya Karatay İmam Hatip Lisesi’nde birinci sınıf öğrencisiyken başladı.

Beden Eğitimi Öğretmeni İlyas Özkan’ın okul bahçesinde yaptığı 1200 metrelik yarışta sınıf seçmesinde ikinci, okul seçmesindeyse gene ikinci oldu. Sonrasında da İlyas Öğretmen, Durmuş Ali Erdoğan’ın da içinde bulunduğu başarılı olan öğrencilerle atletizm salonuna gitti ve Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya teslim etti. Kısa süre sonra düzenlenen kros yarışında Erdoğan onuncu oldu. 3000 metre yarışındaysa ikinci oldu.

Ajanlık teşvik müsabakaları. 400 metre engelli yarışında Cem Atikmen birinci, D. Ali Erdoğan üçüncü olmuştu.

1984 yılı baharıyla birlikte Tulukcu, Erdoğan’daki sürat, sıçrama ve refleksi görünce onu 110 metre engelli, 400 metre engelli, 400 metre, 800 metre ve bayrak yarışlarında joker olarak kullanmaya başladı.

Mustafa Cem Atikmen (aşağıda) arkadaşlar Alpaslan Ünlü, rahmetli Mehmet Ali Uysal ve Metin Gezginci ile…

110 metre engellide 16.6, 400 metre engellide 57.4, 400 metrede 51.9, 800 metrede ise 2.01’lik derecelere ulaştı.

Konya Yolspor ve son yılında Mükremin Bey’in ilgisiyle Konya Büyükşehir Belediyespor formasını giyen ve kulüp yarışlarında her yarışta en az dört branşta yarışan Erdoğan kulüplerine birçok puan kazandırdı.

İki joker bir arada. Durmuş Ali Erdoğan, Nihat Çolak, M. Cem Atikmen, Burhan Özkan, Antrenör Kâmil Çetin, Turgay Koçman…

Konya’daki tüm pist yarışları yanında İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Antalya ve Balıkesir’deki yarışlara katıldı.

1985 yılı Yıldızlar Türkiye Birinciliği 400 metre engellide dördüncü, 1988 yılındaysa Büyükler Türkiye Birinciliği 400 metre engellide beşinci oldu.

Durmuş Ali Erdoğan halen Seydişehir’de öğretmenlik görevini sürdürüyor.