REKORTMEN KROS

YILDIZI ALİ TUNÇ

1964 Konya doğumlu, aslen Bozkır Kayapınar köyünden. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Ankara Gazi Eğitim Beden Eğitimi Bölümü mezunu.

1978 yılında Mevlâna Ortaokulu 3. Sınıfta iken Konya atletizmine önemli hizmetleri olan Beden Eğitimi Öğretmeni Seçil Kutay’ın okul bahçesinde yaptığı sınıf seçmesinde birinci okul bahçesinde  altıncı olan Ali Tunç ekim ayında öğretmeninin teşviki ile Stad’ın yolunu tuttu. Ve Atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’nun antrenmanlarına katılarak atletizme başladı.

FOTO- Ali Tunç, Yeni Konya Gazetesi tarafından yapılan ankette Konya’da Yılın Sporcusu seçilmişti…

Bir ay kadar sonra Meram Tavusbaba’da yapılan Ajanlık Teşvik Yarışında Yıldızlarda koştu ve ilk birinciliğini aldı. Arkasından Stad çevresindeki Okullar İl Birinciliği yarışını da kazandı. Mevlâna Ortaokulu olarak katıldığı ilk şehir dışındaki Uşak’taki Kros Grup Birinciliği’nde de birinci oldu.

Ali Tunç 1979 yılında Kulüp Başkanı Sedat Ertaş’ın teşvikiyle Zafer Göçmez ve Hüseyin Kıyak ile birlikte Akviran Kültürspor forması ile koşmaya başladı.

Ali Tunç 1980 yılı ile birlikte okulu dışında artık o Bölge Takımı’nın orta mesafe koşucusuydu.

Malum olduğu üzere hemen hemen tüm illerdeki birçok kros müsabakaları, tabii araziler yerine şehir içlerinde yol koşusu olarak yapılır. Bunlarında birçoğu yokuşlu yollar yerine düz yolların (özellikle bizim Konya’da – Stad çevresi merkezli) tercih edildiği bir gerçektir.

FOTO- Ali Tunç her zamanki gibi gurubun önünde mücadelede...

Ali Tunç’un 1980 li yıllarda inişli, çıkışlı, yokuşu çok olan gerçek kros parkuru olan yerlerde en başarılı atletlerden olduğunu görüyoruz. Nitekim Ali Tunç 1981 yılında inişli çıkışlı tabii arazi olan Golf Sahasında yapılan Türkiye Kros Şampiyonası’nda 6000m. Genç Yarışında 6. olarak ilk Milli formayı giymeye hak kazanmıştı. O gün için bu sürprizdi. Çünkü Ali Tunç çoğunluğu Sivaslı olan Ali Güneş, Muhlis Ejder (Ağrı), Aydıner Gültekin, Turgay Kanat ve Mustafa Ulusoy gibi isimlerin arasından çıkarak Milli olmayı hak etmişti.

FOTO- Kros Dünya Şampiyonası İtalya Torino. Milli Takım Antrenörleri, Ali Tunç antrenör arkadaşı Ahmet Pekel ile...

Bu sorumluluk ve ilk defa Milli formayı giyme heyecanıyla Konya’da antrenmanlarına devam ederken hafta içinde Atletizm Salonu yanında bulunan Demir Atelyesinin telefon çaldı ve antrenör Tulukcu telefona çağrıldı. Atletizm Federasyonu Teknik Kurul Üyesi Özcan Kutlu telefondaydı. Kutlu  - hafta sonu İstanbul İstinye’de yapılacak Ömer Besim Koşalay Kros Şampiyonasına Ali Tunç’un davetli olduğunu, bu yarışmada Mustafa Ulusoy ve Ali Tunç arasındaki rekabeti kazanan Milli Formanın sahibi olacağını… ifade etti.

Ali Tunç bu yarışta birinci oldu, Mustafa Ulusoy ve tüm rakiplerine fark attı. Dolayısıyla Ali Tunç Bulgaristan’da yapılan Balkan Kros Şampiyonası’nda ilk Milli formasını giydi.

FOTO- Ali Tunç, Konya Valisi Lütfü Tuncel tarafından tebrik ediliyor…

Gene 1981 yılında Anıtkabir çevresinde yapılan Atatürk’ü Anma Kros Yarışlarında Genç Erkeklerde Konya Kros Takımı Türkiye Birincisi olurken, Ali Tunç’ta takımın en iyi elemanı olarak üçüncü olmuştu.

Kros yeteneği ile ön plana çıkan Ali Tunç 1981 yılında Ömer Besim Koşalay Kır Koşusu 6.000m Gençlerde Birinci, Ankara’da yapılan Cahit Öneli        Anma yarışlarında 3.000m. Engellide üçüncü oldu.

Tunç 1982 yılında sezon başında bir şansızlık yaşadı, Konya’da yapılan Kros Türkiye Birinciliği haftası rahatsız olan babasına çarşamba günü kan verince Pazar günkü yarışta başarılı olamamıştı. Birkaç ay sonra tekrar kendini toparladı ve aynı yıl 2.000m. Engelli Gençler’de Türkiye Şampiyonu, sonrasında da Yunanistan’ın Drama şehrinde yapılan Balkan Şampiyonası’nda 2.000m. Engellide 5. oldu.

FOTO- 8 Bin Metre Orta Gençler’de Milli Takıma alınan Ali Tunç‘un gazete haberi…

Kros ve Engelli yarışlarındaki yeteneği ile Ali Tunç 1983 yılında önemli başarılara imza attı. Dutlukır’da yapılan Türkiye Kros Şampiyonası’nda Orta Gençler 8.000m. de birinci oldu. Bu yarış sonrası Gençlerde Milli Takıma giren Zekeriya Akdoğan ve antrenörü Muzaffer Tulukcu ile birlikte Yugoslavya’nın Çupria (Köprüler şehri) şehrinde yapılan Balkan Şampiyonası’na katıldı. Aynı yıl Kulüpler Gençler Türkiye Şampiyonası’nda aynı gün 15 dakika arayla yapılan 2.000m. Engelli ve 5.000m. de birinci oldu.

FOTO- Ali Tunç’un başarı diplomalarından yalnızca biri...

1983 Yılında yıldızı parlayan Ali Tunç İzmir’de 3.000m. Engelli yarışında 8.58.4 ile Gençler Türkiye Rekorunu kırarak tarihe imza attı.

1983 Yılında 2.000m. Engelli Gençlerde 5.50 lik derecesi ile Avrupa Şampiyonası barajını geçti, Türkiye Şampiyonu oldu ve aynı yıl Galatasaray’a transfer olarak sarı – kırmızı formayı giymeye başladı. Yeni Konya Gazetesi tarafından YILIN SPORCUSU seçildi.

1984 Yılında ise 8.000m. Kros Orta Gençlerde birinci, Arnavutluk’ta 3.000m. Engellide ve 5.000m de ikinci, Büyük Atatürk Koşusu 6.000m. Üniversitelerde ikinci olan Ali Tunç 1985 dereceleri ise şöyle:

FOTO- Ali Tunç 3 bin Metre Engelli Türkiye Rekortmeni

Geleneksel olarak 27 Aralıkta Ankara’da organize edilen Büyük Atatürk Koşusu 6.000m. Üniversitelerde birinci, İstanbul’daki Cezmi Or Kupası 3.000m. Engellide Üçüncü,

1986 Yılına Kosova’da 5.000m. de ikinci olarak başlayan Ali Tunç, Büyük Atatürk Koşusu’nda da 6.000m. de Üniversitelerde ikincilik madalyasını boynuna taktı. Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda 2.000m. Engellide dördüncü oldu.

1987 Yılında Büyük Atatürk Koşusu 6.000m Gençlerde şeref kürsüsünün en üstüne çıktı, bir yıl sonra Kıbrıs’ta yapılan Dr. Fazıl Küçük Yol Koşusunda ikinci, 1989 yılında İzmir’de Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 5.000m. de altıncı, 1990 yılında ise İstanbul’daki İnönü Yol Koşusunda ikinci oldu.

1978 Yılında atletizm sporuna başlayan Milli Atlet, rekortmen krostaki başarısı ile ön plana çıkan Ali Tunç askerlik sonrası 1991 yılında faal sporculuk hayatını sonlandırdı.

FOTO- 1981 Ankara. Atatürk’ü Anma Koşusu Gençler Türkiye Birincisi Konya Takımı. Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez, Ali Tunç Ve Antrenör Muzaffer Tulukcu…

19 kez Milli formayı giyme şerefine ulaşan Ali Tunç en iyi dereceleri 1500m. de 3.56, 5.000m. de 14.13, 10.000m. de 31.21, 3.000m. Engellide 8.55, Yarı Maratonda 1.05, 2.000m. Engellide ise 5.50.

7 Yıl mezun olduğu Konya Mevlâna Ortaokulu’nda Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Ali Tunç 1996 yılından beri Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde Atletizm Öğretim Görevlisi olarak mesleğini sürdürmekte.

Ali Tunç faal sporculuk sonrası atletizme antrenör, hakem, idareci olarak katkı sağlamaya devam ediyor.

Ali Tunç, halen Niğde TUNÇ EĞİTİM KÜLTÜR SPOR KULÜBÜ Başkanlığını sürdürüyor.

FOTO- Ali Tunç Ankara’da birinci olduğu yarışın son metrelerinde...

FOTO- Ali Tunç, atletizmden hiç kopmadı. (1978-2020)