KONYA’NIN FUTBOLCU ATLETLERİ

Ömer Zengin, Abdil Gülhan ve Mehmet Özdil spora atletizmle başlayıp milli forma giyme şerefine eriştikten bir müddet sonra uzunca bir süre futbol oynayan hemşerilerimiz olduğu hepimizin malumu. Reşat İpekçi, Sezai Çelik ve Başol Korkmaz gibi isimler de futbolu da atletizmi de yan yana ciddi bir şekilde devam ettirenlerden. Hasan Altıoklar ve Zafer Demirtoka ise futbolu profesyonel düzeyde yapıp yalnızca bir sefere mahsus okul takımını tamamlayabilmek için katılan atletler olarak tarihe geçenlerden. Milli profesyonel futbolcu Kemal Güven’in durumu ise çok farklı. Küçük yaşta spora başlaması, yeteneği ve çalışkanlığı ile futbolda milli formayı giyen Kemal Güven, aynı tarihte atletizm ve futbol milli görevine çağrıldığı için tercihi futbol olduğu için atletizm milli formayı giyemeyen tek Konyalı olarak tarihe geçti.

FOTO- Konyaspor Futbol Okulu (1972) Zahir Renklibay, Alpaslan Göktaş, Antrenör liseler Uzun atlamada Türkiye İkincisi olan Hasan Altıoklar, futbolcu-atlet  Reşat İplikçi, Burhan Köseler…

ZAFER DEMİRTOKA (1951)

Aslen Sarayönü – Başhüyüklü Koraçay ailesinden. Demirtoka küçük yaşta spora başlamış.1964-65 öğretim yılında ilkokul eğitimini tamamlayan Demirtoka yaz tatilinde İstanbul’da olan halaoğlusunun yanına gider ve onun bakkal dükkanında çalışmaya başlar. Aynı günlerde haftada 3 gün yapılan semtler arası maçlarda 2 hafta forma giyen Zafer Demirtoka başarılı olunca Beşiktaş Junior sonra da genç takımına alınır. Üsküdar’da kalan Demirtoka futbol oynayabilmek için kayıklı karşıya geçmekte ve kendisine Beşiktaş tarafından aylık 160 tl harçlık verilmektedir. Tatil bitince Konya’ya döner ve Karma Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken dayısı antrenör Ethem Bilgekorca tarafından Yolspor Genç Takımı’na alınır.2 yıl burada top koşturur. Zafer Demirtoka, Ortaokul sonrası eğitim gördüğü Konya Lisesi’nde 1971 yılında atletizmle tanışır. Takımın 100 metrecisi eksik olunca tecrübeli Atlet Bahrigüzelkılıç’ın tespitiyle Erkek Lisesi’ni temsil eden Demirtoka 100 metre koşusuna girer. Onun atletizmle ilgisi bu kadardır. 1969-74 arası siyah – beyaz Konyaspor’un süratli sağ açığı Zafer Demirtoka, sonrasında 1 yıl Konya İdmanyurdu, devamında 1 yıl Ankara Gençlerbirliği sonrasında Konyaspor’a geri dönerek spora son noktayı koydu. Başhüyüklü Zafer Demirtoka halen Sarayönü’nde yaşıyor.

FOTO-Konyaspor Genç Takımı’nda 2 futbolcu-atlet Tuğrul Karakuş ve Reşat İplikçi…

HASAN ALTIOKLAR (1943)

Kendi ifadesi ile HAS GONYALI. 1952 yılından beri Anıt Meydanı’nda bulunan Altıoklar Apartmanı’nda oturmaya başlayan 1975 yılından beride İstanbul’da yaşayan Hasan Altıoklar, 1958 – yılları arasında toplam ..yıl futbol oynadı. 1972 yılı itibariyle de 2 yıl siyah – beyaz Konyaspor futbol okulunda antrenörlük yaptı. Altıoklar’ın atletizme ilgisi oldukça ilginçtir. 1962 yılında Konya Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken Altıoklar’ın sürat, sıçrama ve refleks yeteneğini bilen Beden Eğitimi Öğretmeni Sabahattin Şengün Konya’da yapılan Liseler Türkiye Şampiyonası’nda Altıoklar’ı uzun atlama yarışına soktu. Atletizmle ilgili hiçbir antrenmanı olmayan 4 yıldır futbol oynayan Altıoklar 6m. 14 cm. le Türkiye ikincisi oldu. Evi yakın olduğu için evinde soyunarak 1958 yılında İdmanyurdu genç takımında futbola başlayan Altıoklar’ın bu konudaki teşvik edicisi antrenör Mehmet Şan’dı. Sonrasında dükkân komşuları Çetin Taşpınar’ın teşviki ile siyah – beyaz aşığı oldu. Antrenör Saadettin Temeller nezaretinde Gençlerbirliği forması giydi. 1964 yılında profesyonel oldu. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. Konya’da Zafer Eczanesini hizmete sundu. Bu dönemde Konyaspor Futbol okulundaki gayretleri ile yetiştirdiği sporcular, 30 yılı aşkın futbolcu ve antrenör olarak Konya futboluna hizmet ettiler. 1975 sonrası İstanbul’da Selçuk Ecza Depo Müdürlüğü yapan Hasan Altıoklar halen kendi eczanesinde mesleğini sürdürüyor.

FOTO-Reşat İplikçi ikincilik madalyası için şeref kürsüsünde…

ÜÇ YIL ATLETİZM VE FUTBOLU

BİRADA GÖTÜREN: REŞAT İPLİKCİ

1959 yılında Konya’da, antrenörü Altıoklar gibi HAS GONYALI..Araplar Mahallesinden. 1972 yılında Konyaspor Futbol Okulu’nda spora başladı. Hasan Altıoklar’ın spor ahlakı ve futbol teknik bilgisinden feyz aldı. Konyaspor Genç Takımında Antrenör Ömer Civelek nezaretinde futbol oynayan 1973 yılında Sanat Enstitüsü’nde eğitimine başladığı yıl, Beden Eğitimi Öğretmeni Tezcan Uzcan ve Milli Atlet Mehmet Özdil’in teşviki ile atletizmle tanıştı. Solaçık mevkiinde süratli koşusu ile dikkat çeken İplikci, zaman kaybetmeden Stad’ın yolunu tuttu ve antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi oldu ve futbol antrenmanlarına ilave atletizm antrenmanlarına başladı. Antrenman yapmayı seven İplikci Sanat Enstitüsü’nden ders sonu zaman kaybetmeden kendini atletizmde buluyordu. Bu çalışkanlığı ile o kısa sürede 100m. – 200m. ve 4x100m. de okul ve bölge takımını temsilen yarışmalarda biraz daha mesafe kat etti. Zaman zaman uzun atlama yarışlarında katıldı. Konya’daki en önemli rakibi Harun Erdoğdu idi. Konya’daki yarışlar dışında İzmir ve Mersin’deki yarışlar katıldı. 3 yıl kadar atletizm sporu yaptı. 100m. deki en iyi derecesi 11.5 idi. 1976 yılında İzmir’de yapılan Salon Türkiye Şampiyonası’nda 60m.de Yıldızlarda Türkiye Üçüncüsü oldu. Yeteneği ve çalışkanlığı ile genç takım sonrası Antrenör Doğan Akı’nın dikkatine maruz kalan Reşat İplikci gençlerin içinde ilk defa Konyaspor A Takımına alınan futbolcu oldu. 1978 – 79 Sezonunda Şekerspor formasını, devamında Vatan Borcunu öderken 4. Ordu İzmir’de Karagücü’nün formasını giydi. Terhis sonrası 1990 yılına kadar yeşil – beyaz Şekerspor’un solaçığında futbol oynamaya devam etti. Spor hayatı boyunca hiç kırmızı kart görmeyen Şekerspor’un centilmeni Reşat İplikci, 2014 yılında Şeker Fabrikası’ndan emekli oldu, Konya’da yaşıyor.

FOTO- 19 Mayis1975 Gençlik ve Spor Bayramı. (Konya) M. Emin Bilgin, Antrenör Muzaffer Tulukcu,  Servet Uzuncan ve REŞAT İPLİKÇİ

AYNI TARİHTE HEM ATLETİZM HEMDE FUTBOL

MİLLİ TAKIMINA ÇAĞRILAN: KEMAL GÜVEN

1967 Konya doğumlu. Aslen Ahırlı’lı, Karayolcu çocuğu.  Mehmet Karaciğanlar İlkokulu 5.sınıfta iken mahalle komşusu Orhan abisinin teşviki ile antrenörlüğünü Naci Renklibay ve Mustafa Acar’ın yaptığı Futbol Okulu’na yazılarak çocuk yaşta spora adım attı. Ertesi yıl Mevlâna Ortaokulu’nda Beden Eğitimi Öğretmeni Seçil Kutay’ın okul çevresinde yaptığı seçmeyi açık farkla kazanınca okul takımına alındı. Stad çevresindeki yarışı da kazanarak Konya Ortaokullar Kros birincisi oldu. Aynı yıllarda okul basketbol ve voleybol takımında da yer aldı. Antalya’da 1500m. Ortaokullar arası yarışta (Guruplar)birincisi oldu. Sonrasında Zonguldak’ta 100m. (11.7), 200m. (24..) ve 4x400 bayrak yarışına katıldı.

FOTO- Kemal Güven bir yarışı önde götürürken...

FOTO- Mevlana Ortaokulu  4×100  Bayrak Takımı. Oturanlar Kemal Güven ve Kadir Genç…

İzmir’de yapılan Hürriyet Yarışlarında 400m. koştu. Ali Aksu’nun ardından 52.03 ile ikinci oldu. Eniştesi onu Stadspor’a götürmüş ve futbol takımına lisans çıkarmıştı. Daha henüz maça çıkmadan Demirspor forması giyebilmesi için 16 adet mikasa top alınarak Statspor’dan bonservisi alınan Kemal Güven artık Demirspor’un mavi – lacivert formasını giymeye başladı. 3 yıl formasını giydiği dönemde aynı tarihte hem futbol hemde atletizm Milli Takımına çağrılan Kemal Güven futbolu tercih etti ve bu dönemde (14 -16yaş) 4 kez Genç Milli formayı giydi. 18 yaşında 1985 yılında Konyaspor’da profesyonel oldu. Futbol hayatı boyunca Antrenör Ömer Zengin’den yakın ilgi gören Kemal Güven 1989 yılında Kocaelispor’a transfer oldu.  92 – 93 sezonunda Mersin İdmanyurdu’nda kiralık oynadı. Sonrasında memleketine geldi. 1998 sonuna kadar Konyaspor’da top koşturdu. Profesyonel futbolcu iken eğitimini aksatmayan Kemal Güven 1985 – 92 arası Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimini sürdürdükten sonra 4 yıl avukatlık yaptı. 6 yıl Sanayicilik yaptı. 2008 yılından beri Büsan’da kendi şirketini yönetiyor.

FOTO- Kemal Güven atletizmde kazandığı madalyalardan birkaçı...

FOTO- Kemal Güven (oturanlardan soldan ikinci) Ay-Yıldızlı formayı giyme şerefine erişmişti…

FOTO- Kemal Güven (ayakta dördüncü) atlet arkadaşları ile. Ayaktakiler: Hüseyin Tunç, Adnan Akova, Mustafa Şimşek, Kemal Güven, Murat Koç. Oturanlar Süleyman: ..., Zekeriya Akdoğan…

FOTO- Duayen Gazeteci Nail Bülbül’ün Gençlerbirliği Nden Bugüne Konyaspor Kulübü Tarihi kitabında övgüsüne mazhar olan Hasan Altıoklar…

FOTO- 25 Mayıs 1969 İstanbul Liseler Atletizm Türkiye Şampiyonası. Ayaktakiler: Mustafa Erkek, Mehmet Edirneli, Yahya Yaya, Mümin Hasekiler, Emre Özlem, Yaşar Bulu, Ahmet Keten, Oturanlar: Mustafa Aksak, Abdullah Kayan, Ömer Zengin, Zafer Demirtoka, İlker Zümrüt.

FOTO- Atletler antrenmanda. Ayaktakiler: Suat Gücüyener, İlker Zümrüt, Halis Özkan, Mustafa Yavuz, Mümin Yılmaz, Oturanlar: Zafer Demirtoka, Ömer Zengin…

FOTO- Siyah Beyaz Konyaspor ve Zafer Demirtoka. (oturanlarda en sağda)

FOTO- Konyaspor’un süratli sağ açığı Zafer Demirtoka.