KONYA KOLEJİ -2
13. Sayımızda Konya Koleji’ne giriş yapıp Bilgin kardeşleri kaleme almıştık. Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar’ın büyük desteği ile 1974 sonrası şimdiki adıyla meram Anadolu Lisesi’nde 50’ye yakın öğrenci atletizm sporu ile ilgilenirken bu dönemde Sait Yanmaz, Serdar Demirci, M.Emin Bilgin, Bülent Pektaş, A.Nuri Bilgin Hasan Bakır gibi yıldızlar yetişmişti.1974 yılı öncesi Kolej’de Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Ermenekli Hemşerimiz Fikret Ünlü, sonrasında İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı, devamında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü döneminde Saraçoğlu’na TARTAN PİST kazandırmıştı. Malum Fikret Ünlü 1999 – 2002 tarihleri arasında da Spor Bakanlığı yapmıştı.

Bülent Pektaş yarışmalarda kazandığı madalyalarını evinin bir köşesinde hatıra olarak saklıyor…
 

1974 Yılında Kolej’de başladığı görev sonrası Mazhar Vardar’ın 1984 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcılığına atanması ile Kolej’de atletizm sekteye uğradı. Ta ki kendiside eski bir atlet olan Kamil Çetin’in Beden Eğitimi Öğretmeni olarak 1986 yılında atanmasına kadar. Bir başka sayımızda da Kamil Çetin’in 10 yıllık atletizm sporuna verdiği emeği yazacağız.

Zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Bahtiyar Demir, başarılı atletleri tebrik ederken. Bülent Pektaş, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez...


KOLEJİN ÜÇ YILDIZI
Sait Yanmaz (1955)
Aslen Gaziantep Şahinbey’li. Abisi astsubay olarak görev yaptığı için ailesi Konya’ya yerleşmişti. 1966- 1975 yıllarda eğitimini Kolej’de yapan Sait Yanmaz 1971 – 1975 yılları arasında uzun atlama ve üç adım atlama merkezli atletizm sporu yaptı. Antrenörü Mustafa Sılay’dı. Teknik yönden de Ankaralı atlet Temel Erbek’ten yardım almıştı.

Sait Yanmaz, Atatürk Stadı kapalı tribün önünde bulunan uzun ve üç adım atlama havuzunu 1970’li yıllarda mesken tutmuştu…

Uzun atlamada 6.45, üç adım atlamada ise 12.60 ‘a ulaştı. 100 – 200 ve 4x100 yarışlarına da zaman zaman katıldı. Konya’da yapılan Dekatlon ( on branşta yarışma) yarışmasını kazanacak kadar komple bir sporcuydu.

Sait Yanmaz’in hem rakibi hem yakın arkadaşı Rahmetli Yavuz İlbiz.

Kendinden önce Erkek Lisesi’nde öğrenim gören ve gülle – disk atma ile ilgilenen ağabeyi Mehmet Nur Yanmaz’dan etkilenerek atletizm sporuna başlayan Sait Yanmaz, birçok il ve grup müsabakalarında madalya kazanmıştı.
Şehir plancısı Sait Yanmaz halen Çevre Bakanlığı’nda görev yapıyor.

Bülent Pektaş, Ege Üniversitesi formasıyla gülle atarken...

Bülent Pektaş (1962)
Kolej’de eğitimini sürdürürken 1977 yılında kendiside öğrenci olan halterci Merter Yeşildağlar’ın okul takımı için Çekiçci lazım sözü ile Pektaş yarışmaya girdi ve üçüncü oldu. Sonrasında Stad’ın yolunu tutan Bülent Pektaş bendeniz Muzaffer Tulukcu yönetiminde antrenmanlara başladı.
Bülent Pektaş fazla konuşmayan, hiç kimseye sorun olmayan yalnızca işini yapan bir kolej öğrencisi ve sporcu idi.
Aslen Karapınarlı, Eczacı çocuğu olan Pektaş’ın spor yönü ile önemli bir avantajı vardı. Atatürk Stadı’nın bir köşesinde okulu, diğer köşesinde evi (Apak Apt.)) vardı.
 Dolayısıyle her kolejli için önem arz eden spor sonrası zaman kaybetmeden dersinin başında olma konusunda Pektaş kısmetli idi.

1979 Konya atletizminin en başarılı 5 sporcusu. Ayaktakiler: Mehmet Kuş, Serdar Demirci, Bülent Pektaş. Oturanlar: Erdem Şerbetçigil ve Ali Tunç.


Bülent Pektaş çok geçmeden mesafe kat etti o artık hem okul, hem bölge takımının sürekli elemanıydı. İşte yaptığı önemli dereceler.
1977 Okullar arası Grup Birinciliği Çekiç Atma 3.
1978 Salon Türkiye Birinciliği Yıldızlar Gülle Atma 2.
1979 Okullar Arası Grup Birinciliği Gülle Atma 1.
1979 Yıldız Erkekler Türkiye Birinciliği Gülle Atma 1. Ankara (15.79)
1980 Salon Gençler Gülle Atma 2.
1980 Cezmi Or Türkiye Birinciliği Gençler Gülle Atma 1.
1980 Cezmi Or Türkiye Birinciliği Gençler Disk Atma 1.
1980 Cezmi Or Türkiye Birinciliği Gençler Çekiç Atma 2.
1981 100 Yıl Yarışmaları Gülle Atma 1.
1981 İzmir Bölge Birinciliği Gülle Atma 1.
1981 Boğaziçi Spor Bayramı Gülle Atma 3.
1982 Uluslar Arası Boğaziçi Spor Bayramı Gülle Atma 1.

Disk’e göre Güllede daha başarılı olan atletizm camiasının sessiz efendi sporcusu Bülent Pektaş, Yıldızlarda 15.59, Gençlerde ise 10.98 lik dereceleri ile 1970 li yılların sonu, 1980 li yılların başında Konya Atletizm Tarihi’ne geçti.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde eğitimini sürdürürken 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramında Gülle Atmada birinci olduktan sonra spora son noktayı koydu. Pektaş halen Konya Sağlık İl Müdürlüğü’nde eczacı olarak mesleğini sürdürüyor.

Atletizm sporunun güzelliği. Yarışmada rakip olan, Endüstri Meslek Lisesi ve Kolej’li öğrenciler beraber antrenman yaptıktan sonra, neşe içerisinde beraber poz vermişlerdi. (1978)

Serdar Demirci bir yarışta mücadele ederken. (Ortada)

SERDAR DEMİRCİ (1962)
Aslen Denizli’li, Astsubay Metin Demirci’nin büyük oğlu. Babasının görevi gereği 1964 yılında Konya’ya yerleştiler.
Stad’a yakın olan Öğretmenevleri Mahallesi’nde oturan Serdar Demirci 1974 yılında Anadolu Lisesi’ni kazandığı dönemde Stad’da yapılan atletizm yarışlarını izleyerek etkilendi. Aynı dönemde bendeniz Muzaffer Tulukcu’da Bölge antrenörü olarak göreve başlamıştım.
 Demirci’nin fiziği kendini gösteriyordu. Kısa mesafedeki yeteneği, kuvveti ve fuleli olması, ayrıca kendinin de arzusu ile kararımızı verdik. Serdar Demirci gerek Kolej, gerekse Bölge Takımının Uzun Atlama, Üç Adım Atlama ve 4x 100 Bayrak yarışçısı olarak her geçen gün kendini geliştirdi.
Disiplini, efendiliği ve gayretli çalışması ile, atletizm camiası onu, oda camiayı sevmişti. Okuldaki başarılı durumu onu okul ikinciliğini de getirmişti. Kolej gibi eğitimi ile ön plana çıkmış bir okulun düzenli spor yapan, eğitimi ilede ön planda olan Demirci teknik branşcı olmasına rağmen genede haftada 7 gün antrenman yapmanın gayreti içindeydi.
Kolej sonrası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan Serdar Demirsi sonrasında Gülhane Tıp Fakültesi’ne geçiş yaptı.
Spora başladığı 1974 yılından, sporu bıraktığı 1983 – 84 (Tıp Fakültesi 3. Sınıf) yılına kadar üç sefer Türkiye Birinciliği elde etti. Bunlardan biri Yıldızlarda, ikincisi Liselerde, üçüncüsü ise Gençlerde idi.

Kolej takımı Stada doğru yol alırken…

Uzun Atlamadaki en iyi derecesi 6.59m. Üç Adım Atlama’da ise 13.89m. olan Serdar Demirci en formda zamanında sakatlanınca Milli olamadı.
Gerek spor gerekse okul hayatını en üst seviyede götüren Serdar Demirci ile ilgili hatıram:
Sporcularımdan teknik branşçıların ağır antrenmanlarını genelde derslerinin aksamaması için hafta sonlarına denk getirirdim. Hazırlık sezonu, kışın bir Pazar günü Demirci’ye hayli ağır bir antrenman yaptırmıştım. Duşunu alıp, adidas çantasını omzuna takıp soyunma odasından genç Serdar’a tüm atletlere antrenman sonrası hizmet veren çay ocağından jest olsun diye çay ikram etmek istediğimi söyledim. Serdar çayı o kadar çok seviyordu ki red etmesi mümkün değil. Serdar saatine baktı ve bana dönüp
-Abi annem on dakika sonra evde olacağımı bildiği için çayı hazırlamıştır, 10 dakika sonra evde olup dersin başına oturup usul usul çayımı içeceğim teşekkür ederim dedi.
Ben ancak – Tamam Serdar diyebildim ve bu beni çok etkiledi. Düşündüm. Genç yaştaki bir sporcum öyle planlıydı ki, annesi onun hangi saatte eve geleceğini biliyor ve çayını hazırlıyor. Oğlu da zaman kaybetmeden dersin başına oturuyor. Tabi ki vaktini bu denli iyi planlayan bir öğrencinin başarılı olması gayet doğaldır. Nitekim aynı zamanda okul ikincisi ve atletizmde branşında Türkiye Şampiyonu olan Serdar Demirci gayet doğal olarak Tıp Doktoru oldu. Sonrasında da kendini daha da geliştirdi.
Türkiye’de iken Üroloji Uzmanı olan Dr. Serdar Demirci A.B.D. nin North Carolina şehrinde Patoloji ve Sitopoloji yaptı. Hastane ve Tıp Fakültesi ile özel yerlerde direktörlük yaptıktan sonra şu anda da özel bir hastanede doktorluğunu sürdürüyor.
Disiplinli, düzenli 1970 li yılların Kolejli atleti Serdar Demirci’nin kızı Ayşe Demirci ise şu anda Türk Bayan Milli Futbol kampında antrenmanlarını sürdürüyor. 

Anadolu Lisesi (Kolej) finallerde...
 

1974 Yılı öncesi Kolej de Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapan ve atletizme destek veren Fikret Ünlü. 2000 yılında Bisiklet Sporunu Kalkındırma Derneği’nin Resim Sergisi açılışında…
 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda  Sait Yanmaz, Mehmet Emin Bilgin ve Bahattin Çağdaş…