1959 Yılında Bozkır’da doğdu, anne Bozkırlı, baba aslen Akörenli. Mesleği gereği Bozkır Birlik Seyahatte şoförlük yapan baba Haydar Çağdaş ekmek kapısı için Bozkır’ı yurt tutunca Konya atletizminin duygusal, ressamlık yeteneği olan büyük oğlu Bahattin Çağdaş çocukluğu Bozkır’da geçince, suyu sert adamı mert Bozkır kültürüyle büyüdü.

Hepimizin malumu insan şahsiyeti – psikolojisi 0 – 7 yaş arasında oluşur. Bu çerçevede Bahattin Çağdaş doğumundan, ortaokul bittiği yaşına kadar ailesi ile birlikte Bozkır’da yaşadı. İlk ve ortaokul eğitimini Bozkır’da tamamladı.

FOTO- Eskişehir deki Yıldızlar Kros Yarışı’nda Konya Takımı birinci olurken Takımın en iyi derecesini Bahattin Çağdaş yapmış ve dördüncü olmuştu…

Bahattin Çağdaş atletizmi çocuk iken tanımaya başladı. Kapı komşularının oğlu, Beden Eğitimi Öğretmeni İsa Çiftçi, yaz tatili nedeniyle Bozkıra geldiğinde beraberinde getirdiği disk ve güllelerle arkadaşları arasında atış yapar ve tekniklerini gösterirdi. Bahattin Çağdaş bu manzaraları izleyerek atletizmle tanıştı.

İsa Çiftçi soğuk havalarda ceketsiz, kısa kollu gömlekle dolaşması, enerjik tavır ve hareketleri tüm ilçe gibi Çağdaş’ın dikkatini çekmişti. Gene bir seferinde Bozkır’a 4 km mesafede olan Kozağaç köyündeki düğüne komşu ve akrabalar araçlarla giderken, İsa Çiftçi öğretmen biraz arkadan koşarak gelmişti. Orada olan bir çocuk, Bahattin Çağdaş’a birkaç kez – bizim arabayla geldin türü ifadelerden etkilenen Çağdaş, yağmurlu bir havada çamurlu yoldan hem de hiç durmadan Bozkır’a dönmüştü. Çocuk yaşta yaptığı bu olay, onun güvenini artırdı.

FOTO- Konya Kros Takımı’nın müdavimi  Bahattin Çağdaş Gaziantep’te de yarışmıştı…

Bunun üzerine gönlü atletizme ısınan Bahattin Çağdaş Bozkır’da geleneksel olarak 27 Aralık’ta düzenlenen Atatürk koşusuna katılmaya karar verdi. Ağabeyleri ile beraber Sağlık Ocağı’nın yolunu tuttu. Oldukça heyecanlıydı. Doktor muayenesi sonrası doktor, herkese olumlu cevap verirken Çağdaş’a olumsuz cevap verdi. Böylece büyük hayal kırıklığı yaşayan Bahattin Çağdaş katılmadığı yarışı ancak seyredebilmişti. O gün, onun en acılı günlerinden biri olarak zihnine kazınmıştı.

FOTO- Bahattin Çağdaş’ın Sanat Enstitüsü sporcu lisansı...

Büyük oğlu Bahattin’in okuya bilmesi için Çağdaş ailesi 1973 yılında Konya’ya taşındı. Konya’daki akrabalardan ikisinin atletizm yaptığını hele hele Mehmet Özdil’in başarısı ve Mehmet Nevruz’unda gayreti Bahattin Çağdaş’ın atletizm merakı iyice arttı. Sanat Enstitüsüne başlayınca duyurular çerçevesinde atletizm takımına yazıldı ve Stad’a giderek bir haftalık antrenman sonrası ilk yarışına girdi ve Tuğrul Karakuş’un arkasından ikinci oldu. Karakuş gibi ortaokul’dan atletizm yaparak gelenlerin arasından ikinci olması Çağdaş’ı hayli mutlu etti ve onu atletizme perçinledi. O önce Okul, sonra Bölge takımına girdi ve Demirspor’a Lisans çıkardı. Orta mesafede takımın önemli bir parçası olup il dışındaki yarışlara da katıldı.

FOTO- Bölge Müdürü Cemil Ergen’in imzası ile tüm spor müsabakalarına serbest giriş kartı almayı hak eden Bahattin Çağdaş...

Antrenör Muzaffer Tulukcu yönetiminde A.Nuri Bilgin, Servet Uzuncan, Mehmet Kuş, Fatih Sun, M.Emin Bilgin, Halit Şahin ile disiplinli ve en güzel zor antrenmanlar onu mutlu ediyordu. Arkadaşlık duyguları yalnızca kendi branşındaki bu atletlerle kalmıyor. Ömer Özdöner, Ahmet Özşen, Harun Erdoğdu, Mehmet Özdil, Kâmil Çetin, Fahri Beserek, İsmail Tosun, Adnan Beserek, Saim Kaya dahil o kuşağın atletleri ile tatlı ve güzel günler, aylar, yıllar birbirini kovaladı.

Bahattin Çağdaş Konya dışında ilk olarak Antalya’ya gitti. Sanat Enstitüsü forması ile aynı takımdan Tuğrul Karakuş ikinci, Çağdaş ise üçüncü oldu. Sonrasında Eskişehir’de yarıştı. Bölge Takımı Birinci olurken takımın en iyisi Bahattin Çağdaş dördüncü olmuştu. Devamında Gaziantep, Adana ve Ankara’da Golf sahasındaki yarışlara katıldı.

FOTO- Sanatkar Bahattin Çağdaş’ın emeği ile birçok atletin vitrininde olan bu göz nuru. Bir seferinde de başarısı ile kazanan Bahattin Çağdaş hayli mutlu olmuştu...

Naili Moran Türkiye Şampiyonası’nda iki kez, 27Aralık Büyük Atatürk Koşusu’nda bir kez koştu. 1 Ağustos 1976 tarihinde İzmir’de Yıldızlar 1500m. de Türkiye dokuzuncusu oldu. 800m. de 2.11, 1500m. de 4.30, 3.000m. de ise 9.30 luk derecelerin sahibi oldu. Bu dereceler hatırlanabilenler, bunun dışında 2.000m. Engelli, 3.000m. Engelli – 4x400 dahil bir çok yarışların müdavimiydi. Konya Kros Takımının müdavimiydi. Çağdaş’ın bir süre antrenörlüğünü F.Bayram Hadi yapmıştı.

FOTO- Bahattin Çağdaş, Beden Eğitim öğretmeni İsa Çifçi’nin yaşantısından hayli etkilenmişti…

Sanat Enstitüsü’nden 1976 yılında mezun olan ağaç ustası Bahattin Çağdaş, gündüzleri mesleğini icra edip akşamları Eğitim Enstitüsü’nde eğitimini sürdürürken bile atletizmi bırakmadı. Hafta sonları cumartesi ve pazar sporuna devam etti.

O bir sanatkârdı. El maharetleri yanında çok güzel resim çizerdi. Bu yeteneğini bile antrenör Muzaffer Tulukcu her yıl sonunda yaptığı YILLIK ŞEREF KÜRSÜSÜ dizaynı ve yarışlar için onun mahareti ile ödülleri Çağdaş yapardı. O ödülleri genelde rakipleri alsa da bir seferinde kendiside kazanınca çok mutlu olmuştu.

 1980 yılında Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümü’nden mezun oldu. 1982 yılında öğretmenliğe başladı. Trabzon, Ürgüp, Adıyaman ve Eskişehir’de toplam 35 yıl öğretmenlik yaptı. 2017 yılında emekli oldu. Adıyaman’dayken 8 yıl antrenmanlarını aksatmadı Gap ve Atatürk Koşularına katıldı. Birincilikleri oldu.

Oğlu Erdem Milli Bagbi sporcusu, kızı pilot. Emekli hayatını Eskişehir’de geçiriyor.

FOTO- Konya’da bir yarış, Fatih Sun birinci , Mehmet Kuş ikinci, Bahattin Çağdaş üçüncü…

FOTO- Bahattin Çağdaş, beden eğitim öğretmenleri Mehmet Güler ve Kamil Çetin’in emek verdiği atletizm ordusunun neferiydi...

FOTO- 19 Mayıs 1974 Konya Bahattin Çağdaş (ayakta ortada) Konya Takımı…

FOTO- Bahattin Çağdaş bir yarış öncesi 105 göğüs numarası ile…

FOTO- 1973-74 Konya bir antrenman sonrası. Ayaktakiler: Mehmet Özdil, Feridun Yıldız, Sait Yanmaz, ..., Tuğrul Karakuş, Celal Güneş. Oturanlar: Bahattin Çağdaş , Servet Uzuncan, A. Nuri Bilgin, M. Emin Bilgin...