Bitki türü Curcuma longa olan Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal Zencefilgiller (Zingiberaceae) ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Dünya geneline yayılmış olsa da anavatanı Güney Asya’dır. Kök, yaprak ve bitkinin diğer kısımları farklı kullanım alanlarında farklı amaçlarla tüketilmiştir. Baharat olarak kullanılan bitki kök tozu aynı zamanda renklendirici olarak da kullanılmaktadır. Sarı-turuncu renkte olan kök tozu “altın baharat” olarak da bilinir. Hint yaşam bilgeliği olarak kabul edilen “ayurveda” felsefesinde zerdeçal yer almaktadır. Ayurveda uygulayıcıları, vücudu dengede tutmak için sağlıklı bir diyet, yaşam tarzı değişiklikleri için eşitli bitkileri kullanırlar.

Zerdeçalın ana etken maddesi curcuminoidler olarak adlandırılır. Genellikle %3-5 oranında bulunur. Zerdeçalın meydana getirdiği birçok sağlık faydasından curcuminoidlerin sorumlu olduğu bildirilmiştir.  Potasyum, C vitamini karotenoidler ve polifenolleri içerir. Günümüzde kökleri çay; kök tozu baharat olarak tüketilmekte, besin desteği olarak farklı nano-formlarda ürünler eczanelerde bulunmaktadır.

REFERANSLAR

1. European Food Safety Authority. (2014). Refined exposure assessment for curcumin (E 100). EFSA J. 12(10):3876

2. Chopra A1, Doiphode VV. Ayurvedic medicine. Core concept, therapeutic principles, and current relevance. Med Clin North Am. 2002 Jan;86(1):75-89, vii.

3. Curcuma longa (Zerdeçal) (istanbul.edu.tr) (Link ulaşım tarihi: 20.05.2021)