Zaman, aslında insanoğlunun ürettiği bir kavram… Geçmiş de şu an da gelecek de aslında bizim zihinlerimizde oluştu. Günümüze geldiğimizde ise zamanı yaratan insanın aynı zamanda zamanın esiri olduğunu görüyoruz. Peki, ne yapalım da bu esaretten kurtulalım? Zaman yokmuş gibi davranmak, saatimizi kolumuzdan çıkarmak çözüm mü? Belki de zamanı etkin kullanmak ve zaman yönetiminin önemini kavramaktır?

Aslında zaman yönetimi insanın var olduğu günden bugüne dek vardı fakat hiç bu kadar önem kazanmamıştı. Yaşamı ve kariyeri planlama, hedef belirleme vb. kavramlar hayatımıza girdikçe zamana olan bakış açımız da değişti; zaman yönetiminin gerekliliğini anlamaya başladık.

Zaman planlaması kişiye göre değişmekle beraber kesinlikle yazarak yapılması gerekmekte…Yazmak hem hatırlamayı ve pekiştirmeyi sağlamakta hem de daha motive edici olmakta. Zaman yönetimi yapılırken belli başlı hususlara dikkat etmek gerekiyor;

Hedef ve önceliklerini belirle: Zamanı doğru ve etkin kullanmanın ilk adımı, kişinin mutlak anlamda hedeflerini belirlemesinden geçiyor. Zamanı verimli bir şekilde kullanmak için yapılması planlanan işlerin öncelikler sıralaması yapılmalıdır. Yapılacak işlerinizi öncelikli, acil, önemsiz, gereksiz şeklinde işaretleyin.

İyi bir planlama yap: Plansızlık zaman kaybının temel sebeplerindendir. Belirlenen amaçlar doğrultusunda, yapılacak işlerin bir plan dahilinde yürütülmesi gerekiyor. Bu planlar uzun dönemli ve kısa dönemli planlar olabilir. Haftalık olarak bir program hazırlanması, günleri daha net ayarlamamıza yardımcı oluyor. Günlük planlar ise saatleri verimli kullanmayı sağlıyor. İşleri küçük bölümlere ayırın ve bitmesi halinde küçük ödüller koyun; bu durum mutlu ve motive olunmasını sağlıyor. Benzer işleri bir arada halletmeye özen gösterin.

Beklediğin zamanları verimli geçir: Hepimiz mutlaka bir yerlerde bekleyerek zaman kaybediyoruz. Özellikle büyük kentlerde trafikte… Bu tip bekleme durumlarında size verimli olacak ekstra bir şeyler varsa yapmaya çalışın. Örneğin kişisel ve mesleki bilgilerinizi artıracak kitaplar seçin kendinize ve bir söz verin her ay bir tane okuyacağım diye…  Ya da bu süreleri not alarak değerlendirin. ‘’Benim not tutmaya, plan yapmaya ihtiyacım yok’’ demeyin çünkü siz de biliyorsunuz ki bu yalnızca bir bahane… Ajandanıza alacağınız notlar, fikirler, planlar daha çok düşünüp daha verimli olmanızı sağlayacaktır.

Zamanınızı değerli hale getirin!