Acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yılbaşları, mutluluk ve başarı adına yepyeni başlangıçlar yapabilmek için iyi birer fırsat aslında. Bunların içinde kendimizle ilgili gözden geçirmemiz gereken en önemli konu ise sağlığımız ve tabii ki sağlığın en önemli yapı taşlarından biri olan beslenmedir. 

Tüm gece boyunca süren yılbaşı yemeğini, keyifli geçirmeniz gerekir. Yasak  yemekler yoktur, dikkat edilmesi gereken yemekler vardır.  Yılbaşı sofraları, abartılmış sofraların en iyi örneklerinden birisidir. Toplumun bir bölümü için çok anlam taşımasa da büyük bir bölümü için yaşamlarının önemli bir dönemi olan yılbaşı ve abartılmışın en iyi örneklerinde biri olarak çok çeşitli besinlerin olduğu sofralar yer almakta, bu sofralardan sağlıklı beslenme adına en az zararla kalkmaya çaba harcanmalıdır. İlk olarak, bugün de yiyeyim, yarın başlarım psikolojisinden kurtulmak gerekir.

Kış ayları süresince fiziksel aktivitenin kısıtlanması, havaların soğuması ile bazal metabolizma hızının yavaşlaması, bayram ve yılbaşı kutlamalarının yakın tarihlere denk gelmesi kilo alınması adına risk faktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bayram ziyaretlerinde ikram edilen besinleri ve yılbaşı gecesi için hazırlanacak o güzelim sofrayı da hesaba alırsak, obezite ve beraberindeki kronik hastalıklar için davetiye çıkarılmış olmaktadır. 

Çok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak sorunları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Yılbaşında özellikle et, tatlı, hamur işleri, cips, kuruyemiş, meze ve alkol tüketiminin artması; buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalması sıkıntıyı daha da artırmaktadır. Gerek evde gerek dışarıda, yeni yıl nerede kutlanırsa kutlansın bir gece istenildiği kadar yemek yemenin sorun yaratmayacağı düşünülür. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. 

Yılbaşı gecesi için öneriler!

-Yılbaşı sofrasına asla aç oturmayın. Öncesinde çorba salata yoğurt ve meyveden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Tokluk hissini daha erken oluşturmak ve besin tüketiminizi azaltmak için akşam yemeğine salata veya kremasız bir çorbayla da başlayabilirsiniz. 
- Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin.
- Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin.
- Kırmızı et yerine tavuk, balık ya da hindi tüketin.
- Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağlarını tüketmeyin.
- Tatlı yerine meyve tüketmeyi tercih edin. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir. 
- Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.

Her yeni yıl, yeni tazelenen umutların, çoğalan sevgilerin habercisidir. Sağlıklı ve mutlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle!