Egzersiz, belli bir alanda yapılan ve planlı bir şekilde tekrar eden vücut hareketleridir. Vücudumuzun sağlık denetimde yani sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli bir yer alır. Düzenli egzersiz programı sağlıklı yaşamın anahtarıdır.  Bazal enerjinin üzerindeki enerjiyi harcamayı ve kasların etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Egzersizin faydalarını etkili bir şekilde hissetmek için, düzenli olarak yapmak gerekir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile birlikte kalıcı ağırlık kaybı gözlemlenir. 

Egzersizle yağ dokusundan kayıp; ısrarlı, tutarlı, düşük yoğunluktaki egzersizlerle (hızlı yürüme) sağlanmaktadır. Yağları yakabilmek için, egzersiz yoğunluğu ile ilgili pratik bir kural olarak; ' konuşabil ama şarkı söyleme, şarkı söyleyebiliyorsan hızlan, konuşamıyorsan oksijen açığını artırmaktasın, yavaşlamalısın ' denmektedir.

EGZERSİZ İÇİN TÜYOLAR

Birçok insan, hayatının belli dönemlerinde egzersize başlayıp sonradan bırakır. Bunun en önemli nedeni, yeterli bilgiye sahip olmadan, bilinçsizce egzersiz yapmaktır.
Egzersiz yapılırken aerobik, kuvvet ve germe egzersizleri bir bütün olarak sırayla yapılmalıdır. Her gün en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, ortalama 200 kalori yakmanı sağlar. Harcanılacak enerji miktarı, cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı ve yapılan aktivitenin şiddetine göre de değişebilir.

Vücut yağ ve ağırlık kaybı ile ilgili egzersiz çeşitleri:

  • Aerobik egzersizler: yürüme, koşma, yüzme, kürek çekme, bisiklete binme, merdiven çıkma, kayak, dans.. gibi kalp-dolaşım sistemini çalıştıran egzersizlerdir. Düzenli olarak yapıldığında, kalp atım sayısını artırır, daha sık nefes almayı sağlar, metabolizmayı arttırır ve vücut yağının yanmasını sağlar. Egzersizlerde haftanın 3 günü, ilk 20 dakikasında bu egzersiz türü seçilmelidir. 

 

  • Kuvvet egzersizleri: kas kuvvetini ve dayanıklılığını artırarak, yağsız vücut dokusunda artış sağlamakta böylece kemik yoğunluğu daha olumlu yönde etkilenmektedir. Egzersizlerde haftanın 3 günü, ikinci 20 dakikasında bu egzersiz türü seçilmelidir. 
  • Germe egzersizleri: egzersizden önce ve sonra yapılan germe egzersizleri, eklem ve kasların hareket oranını artırmaktadır. Böylece artan esneklik sonucu sakatlanma riski azalmaktadır. Yoga ve açma- germe egzersizleri bu gruba girer.

 

Diyetisyen Halime CAN
Dr. Hasan Karaağaç Kliniği