PROBİYOTİKLERLE BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN VE ZAYIFLAYIN

 

Vücudunuzda bir sürü organ varken aslında sizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminizin en büyük askerinin bağırsaklarınız olduğunu, bağırsaklarınız ne kadar sağlıklı olursa genel sağlık durumunuzun da o kadar iyi olacağını biliyor muydunuz?Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren 'dost bakteriler' var. Bunlara probiyotik adı verilir. Her ne kadar vücudumuzdaki bakterilerin kötü bir şey olduğunu düşünsek de, düzgün bir işleyiş sağlamak için vücudumuzun iyi bakterilere ihtiyacı vardır.Probiyotikler, özellikle sindirim sistemini düzenlemek veya antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishali durdurmak için kısa süreli kullanmış olabilirsiniz.

Probiyotik besinler, yararlı canlı bakteriler içerir. Doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde (yoğurt, kefir, lahana turşusu veya turşu)  bulunur.Özellikle diyet yapanlar, probiyotik içeren gıdaların yanında, diyetisyen kontrolünde eczaneden probiyotiksuplemantasyonu olarak da alabilirler. En önemli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium türleridir. Bağırsakta bakteri dengesinin korunmasına yardımcı olan bu mikroorganizmalar, özellikle stres veya hastalık nedeniyle denge bozulduğunda ve antibiyotik kullanımından sonra bağırsaktaki bakteri yoğunluğu azaldığında önem taşımaktadır.

Probiyotikleri, mucize yaratan diyet hapları olarak görmek yanlış ancak diyetinize devam ederek ve aldığınız kaloriyi takip ederek olumlu sonuçlara ulaşabilirsiniz.Yeni yapılan çalışmalar, diyete eklenen probiyotiklerin kilo kaybını desteklediğini ortaya koyuyor.Konstipasyon, hemoroid sorunu olan kişiler düzenli probiyotik kullanmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde de rastlanan kabızlık problemlerinden de kurtulmak için probiyotik takviyesi alabilirsiniz.

 

Probiyotikler günümüzde birçok hastalıktan korunmada ve tedavide kullanılır:

 

* Enfeksiyon, besin zehirlenmesi veya antibiyotik kullanımında,

* İdrar yolu enfeksiyonlarında,

* Maya enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde,

* İrritabl bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında,

* Egzamada,

* Mesane kanseri riskini azaltmada,

* Kolon kanserine karşı korunmada,

* Bağışıklık sistemin artırılmasında,

* Karaciğer hastalıklarında,

 

Sindirim sisteminde aksama yaşayan her birey, bu konuda oldukça sıkıntılıdır. Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sıkıntılarını hafifletir ve bireylerin daha konforlu hissetmesini sağlar. Karbonhidrat bakımından zengin gıdalar, rafine besinler, çeşitli toksinler ve antibiyotikler, bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Ayrıca vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren süt ürünlerinin yeterince tüketilmesi gerekir.