2019 Türkiye yerel seçimlerinde rakiplerine büyük fark atarak muhtarlık görevini eşinden devralan Akademi Mahallesi Muhtarı Şerife Doğan, eşinin gönüllülük faaliyetlerindeki mutluluğuna ortak olmaya karar verip aynı zamanda Kızılay Selçuklu şubesinde yardıma ihtiyacı olan insanlara el uzatıyor. Kızılay etkinliklerinin sadece kan bağışıyla sınırlı olmadığını belirten Şerife Doğan, ihtiyacı olan insanlara her bakımdan yardım edildiğinin altına çizerek 2 oğlu ve eşiyle birlikte bu faaliyetlere gönül vermiş durumda.

ÖNCE BİRAZ SİZİ TANIYALIM?

İsmim Şerife Doğan. Seydişehirliyim, evlendikten sonra Konya’ya yerleştik. Akademi Mahallesinde muhtarlık yapıyorum, aynı zamanda Kızılay’ın Selçuklu şubesinde gönüllülük yapıyoruz. ‘Yapıyoruz’ diyorum çünkü eşim ve 2 çocuğum dahil bütün aile, gönüllülük hizmetlerinde yer alıyoruz.

MUHTARLIK SERÜVENİNİZ NASIL BAŞLADI?

İlk dönem muhtarlığı eşim yapıyordu. İş değişikliğinden dolayı yapamayacaktı, mahalle sakinlerinin güvenini kazanmış ki ‘’sen bir aday çıkar, ona oy verelim’’ denildi. Zaten eşimden gördüğüm kadarıyla işlere hakimdim, o aday ben oldum. Büyük bir farkla da kazandım. Bazıları eşim imzayla bana devretti sanıyorlar ama öyle değil. Bende aday oldum ve hakkımla kazandım.

KAÇ YILDIR MUHTARLIK YAPIYORSUNUZ?

Öncelikle mahallemizi tanıtacak olursam, 2014 yılında Ardıçlı Mahallesinin bir kısmının bütünlük sağlamak amacıyla Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsünü içine alacak şekilde yeni bir mahalle oluşturulmasına karar verildi ve üniversite kampüsünü içine alan şimdiki mahallemiz olan, Akademi mahallesi kuruldu. İlk seçimlerde eşim kazandı ve 5 yıl muhtarlığı o yaptı. Şimdi de 3 yıldır ben yapıyorum.

MAHALLE YAPINIZ, DİĞER MAHALLELERDEN FARKLI OLARAK BİR ‘ÜNİVERSİTE MAHALLESİ’ OLARAK GEÇTİĞİ İÇİN SABİT BİR MAHALLE SAKİNİ ANLAYIŞI YOK ANLADIĞIM KADARIYLA. NASIL BİR NÜFUSLA KARŞI KARŞIYASINIZ?

Burada üniversite kampüsünden ziyade lojmanlarımızda oturan vatandaşlar var; özel ve Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün yurtlarında kalan öğrenci nüfusumuz var. Özellikle öğrencilerimizden ailesinden uzakta olup yardıma ihtiyacı olan sayısı fazla oluyor. Biz de bu öğrencilerimizin tespitini yapıp hiçbir zaman muhtar olarak değil, öğrencilerimize abi- abla olarak yardım ediyoruz.

ÖĞRENCİLERE NE KONUDA YARDIMCI OLUYORSUNUZ?

Ailesinden uzak olup maddi durumu yetersiz öğrencilerimize öncelikle biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eğer bizim gücümüz yeterli değilse tespitlerini sağlayıp burs bulmaya çalışıyoruz. Fotokopi ve kitap talebi olan öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Tabi bu konuda gücümüz yetmediğinde üniversite hocalarımız olsun, belediyemiz ve Kızılay ekipleri olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz.

BÜTÜN AİLE GÖNÜLLÜ!

Eşim başlamıştı ilk olarak, tabii bunun maddi bir yanı yok bizler için. Ama baktım çok mutlu çalışıyor, mutlu oluyor. ‘’Nereye gidiyorsun, bir kere beni de götür’’ dedi. Onunla birlikte gittim. Zaten insanları seven ve çözüm odaklı çalışan bir insan olarak yapılan faaliyetleri, insanlara yardım etmeyi, ortamı çok sevdim. Hafta sonları olsun, iş eşimin iş çıkışlarında olsun, insanları ziyaret ediyoruz, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İki tane de okul çağında oğlum var, onları da bu işe dahil ederek gittiğimiz yerlere onları da götürüyoruz, bizden görerek onlarda gittiğimiz yerde çocuk varsa harçlığı varsa onu bile paylaşıyorlar. Geleceğin merhamet sahibi, gönüllülerini yetiştiriyoruz.

BU FAALİYETLERİ, MUHTARLIK KAPSAMINDA MI GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ?

Kesinlikle hayır. Muhtar olarak benim işim zaten mahallemde oturan insanları gözetmek. Bizim yaptığımız ise mahallemiz dışında, Selçuklu’daki 72 mahallede başta öğrencilerimiz olmak üzere, gücümüzün yettiği bütün insanların yardımına koşmak. Tabi bu faaliyetler muhtarlık kapsamında değil ancak belediyemizdeki diğer muhtarlar da iletişime geçerek diğer mahallelerdeki ihtiyaç sahiplerinin tespitini kolaylaştırıp muhtarlarla paslaştığımızda oluyor. Bu konuda da tekrar değinmek istiyorum, maddi bir çıkarımız yok. Ek gelir gibi düşünülüp yanlış anlaşılmasın, tam tersine kendi aracımızla gidip yapıyoruz yardımları. Bu konuda bir ücret almıyoruz.

REKTÖRLÜĞÜN YAPMIŞ OLDUĞU FAALİYETLER NELER VE SELÇUKLU BELEDİYESİNİN KATKISI OLUYOR MU?

Bizim yapacağımız ve yaptığımız faaliyetler kampüsü kapsadığı için, bütün hizmetler belediye ve rektörlük iş birliğiyle yapılıyor. Aslında rektörlüğümüze ayrılan bütçenin hepsi öğrenciler için harcanmakta. Yapılan sempozyumlar, gösteri, söyleşiler, fakültelerde yapılan ve öğrencilerin katıldıkları etkinler olsun hepsi rektörlük dahilinde ve onayında oluyor. 2016 yılında Kampüs Camii’nin yanına Külliye yapıldı. Aslında öğrenciler külliyeye girmediği zaman sadece ibadet anlamında girilebilecek bir alan gibi düşünüyorlar ancak külliye, bütün öğrencilerin çalışması için güzel bir ortam sağlandı. Çoğu etkinlik, belediyeye aktarıldığı sürece katkı sağlanıyor.

ÖRNEK VERECEK OLURSANIZ SELÇUKLU BELEDİYESİNİN MAHALLENİZE NE GİBİ KATKILARI VAR?

Aslında sosyal faaliyetler konusunda her türlü desteği biz belediyemizden alıyoruz. Bahsetmiş olduğum Kampüs Külliyesi’nde öğrencilere ikramlar yapılıyor, her sabah simit veriliyor. Bu desteği öğrencilerimize belediye sağlıyor. Şenlikler yapılıyor, aşure günü gibi günler kapsamında dağıtılan ikramları yine belediye karşılıyor. Belediyemiz bizden aslında sosyal projeyi istiyor. Gençlerle ilgili, sosyal yaşamla ilgili ‘’Projeyi sun, biz hayata geçirelim’’ diyorlar. Bir ikram ya da desteğe ihtiyacımız olduğu zaman belediyeye bildiriyoruz, onlar hallediyorlar. Kütüphane konusunda sınav zamanları yetersiz kalabiliyoruz, bu konuda yine Selçuklu Belediyesinin yapmış olduğu kütüphane ve sosyal tesisler yardımımıza koşuyor. Sadece bizim mahallemize de değil, Selçuklu Belediyesindeki 72 mahallenin hiçbirinden desteğini esirgemiyor, sosyal projelere önem veriliyor.

SELÇUKLU KADIN VE GENÇLİK MECLİSLERİ GÜZEL İŞLER BAŞARIYOR

İnsanlar tarafından sevilmek, takdir görmek çok güzel duygular. Aynı zamanda ikinci dönemimiz olduğu için, insanları memnun edip tekrardan istenmek, gurur verici. Bazen yorulduğum dönemler oluyor ama eşim sağ olsun evde de diğer işlerimde de yardımcı oluyor. Bu konuda eşimin desteği benim için çok değerli. Sağ olsun, hiçbir zaman desteğini esirgemedi. Bizim de el ele verip halledemeyeceğimiz hiçbir şey olmadı. Kadınların da istedikleri zaman başaramayacakları hiçbir şey yok.

SELÇUKLU BELEDİYESİNİN KURMUŞ OLDUĞU GENÇLİK VE KADIN MECLİSLERİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Bu meclisler, Selçuklu Belediyesinin Kent Konseyi bazında kurulmuş meclisler. Yapılan şenlikler, projeler, yarışmalar, spor, akademi ve sosyal faaliyetler gençlik meclisi kapsamında yapılıyor. Kadın meclisine gelecek olursak; benim de içinde bulunduğum mecliste pek çok etkinlik ve toplantılar yapılıyor. Sürekli etkileşim halindeyim, kampüsten görevli öğrencilerimiz de var.

SİZDE ÜYEYMİŞSİNİZ, SELÇUKLU BELEDİYESİ KADIN MECLİSLERİNDE NE TÜR ETKİNLİKLER OLUYOR?

Pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz faaliyetlerimiz, tekrar eski hızını almaya başladı. Toplantılar, tanıtım etkinlikleri, eğitimler yapılıyor. ‘Bilinçli kadın toplumu’ üretme açısında farklı etkinliklerimiz oluyor. "Egzersiz ile Beden ve Zihin Farkındalığı", ‘‘Kadına Şiddet’’ temalı gibi etkinliklerimiz oluyor. Avukatlarımızın desteğiyle fiziksel ve psikolojik şiddet gören kadınlara ulaşıyoruz. Bende mahallemde sıkıntısı olan kadınlara bu bilinci aşılıyorum. Buradan da söylemek istiyorum, herkes bu topluluklara gönüllü olabilir. Öncelikle yürütmüş olduğunuz gönüllük faaliyetleri, daha sonra göstermiş olduğunuz cesaretle diğer kadınlara olan liderliğinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Röportaj için ayrıca teşekkür ederim. Göstermiş olduğunuz ilgi ve bu değerli röportajınızdan dolayı ben teşekkür ediyorum.

HACER FENER

Editör: TE Bilişim