Standardın üzerinde projelere imza atan ve yatırımları ile dikkat çeken Taner Tutkan Mimarlık ve Aren Proje İnşaat Müteahhitlik insan yaşamını kolaylaştırmaya devam ederken, vatandaşlara nezih bir ortam sağlıyor. Bu kapsamda Taner Tutkan Mimarlık ve Aren Proje’nin dikkat çekici projelerinden biri Aren Deluxe Villaları oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Taner Tutkan Mimarlık ve Aren Proje Şirket yetkilisi Taner Tutkan bugün ve yarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek projelere imza attıklarını belirtti. Vatandaşlara şehir stresinden uzak ve nezih bir ortamda ‘Aren Deluxe Villaları’ projesini hayata kazandırdıklarını ifade eden Tutkan, “Sürdürülebilir ve kalıcı, yüksek standartlara sahip, estetik değerleri yüksek, müşteri bütcesini aşmayan ve sizi standartlardan uzaklaştıran yapılar üretmeyi kendimize ilke edindik. İnsan ile yaşayan bir anlayışla ve gerektiğinde onun ihtiyaçlarına göre değişebilen, sürdürülebilir mekânlar kurgulama bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.

‘EKİP ÇALIŞMASI VAR’

Mimari projelerinde tasarım sürecinden başlayıp uygulama süreci bitene kadar detaylı olarak ekip çalışması içinde olduklarını aktaran Tutkan, “Tüm müşterilerimize en kaliteli şekilde hizmet etme amacındayız. İç mekân tasarımlarında ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra müşterilerimize özel konseptler uyguluyoruz. Proje ve tasarımlara sizinle beraber karar verip uyguluyoruz. İş takiplerinde sizler için projenizi her an yerinde takip ederek gerekli müdahaleleri yerinde ve zamanında yapıyoruz. Yaptığımız projelerin arkasındayız. Proje esnasında her iş kalemini ayrıntıları ile hesaplıyoruz. Daire mantığından da öte ekip arkadaşlarımızla beraber standart dışı projelere yer vermek en büyük farklarımızdan biri” diye konuştu.

‘AMAÇ GÜZEL İŞ ÇIKARMAK’

Villaların dubleks kat şeklinde olduğunu ifade eden Tutkan, “Biz aslında müteahhitlik mantığından farklı olarak düşünüyoruz. Bunun en büyük sebebi de iki ortağın teknik personel olması. Birimizin mimar birimizin ise inşaat mühendisi olmasından kaynaklanıyor. Projelerimizde düşündüğümüz detaylar, biraz daha farklı oluyor. Sadece ticari kaygıyla değil, ortaya güzel bir iş koyma anlamında da uğraşarak devam ediyoruz. Bunun geri dönüşlerini de elbette alıyoruz. Daha öncede villa projelerimiz vardı ve teslim ettik. Meram ve Selçuklu ’da 5 farklı şantiyelerimiz var. En son projemiz 3 ay önce başladı. Selçuklu’ da Aren Deluxe adı altında 17 villalık nezih projemiz devam ediyor.  10 bloğumuzun kaba inşaatları bitti. Kademeli olarak uygulamalar devam ediyor. Kullanışlı, estetik, ferah, müstakil yaşanabilir alanlar inşa etmeye çalışıyoruz. İnsanlar pandemi nedeniyle biraz daha müstakil yaşama yöneldi. Son 2 adet villamız kaldı. Villalarımız 3 milyon 750 bin lira. Her villamız 450 ve 700 metrekare arasında değişken arsa alanlarına sahip. Aren Deluxe villaları insanların rahatça oturabileceği, şehir stresinden uzak, trafiğin olmadığı, hayat standartlarını yükseltebildiği önemli bir proje. Konya’nın merkez ilçesi Selçuklu ‘da yeni açılan Abdülhamid Han Caddesi, yeni stadyum karşısında yer alan, Aren Deluxe villa projelerimizi dileyen herkes görebilir.

İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından birisi bence belirsizlik olduğuna işaret eden Tutkan, “Gerek işçilik anlamında gerekse malzeme noktasında bir belirsizlik var. Belki şu an yaptığımız projelerde değil ama, programımıza aldığımız diğer projelerde kesinlikle hissediyoruz. Bir sonraki yatırımımızı yapacağımız zaman ne malzemelerin nede işçilik fiyatlarını ön göremiyoruz. Bunu sadece biz değil satıcı bayilerde bunu göremiyorlar. Yani sabit bir fiyat alamıyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı inşaat sektöründe şuan belirli bir fiyat maalesef yok. Hiçbir kalemde sabit bir fiyatla çalışma yapamıyorsun. Peki bu neyi etkiliyor? Proje bazında satışı etkiliyor. Doğal olarak buda firmanın küçülmesine neden olabilir. Normalde cebinde 1 milyonluk sermayesi olan bir firma, sermayesinin yarısı kadar bir borçla, bir işe kalkışabiliyordu fakat, şu an bunu yapamıyor. Neden? Önünü göremediği için. Çünkü maliyeti bile belli değil. Belirsizlik devam ediyor ve herkes cebinde ki parayı koruyarak iş yapmak zorunda” şeklinde konuştu.

ÖNCE İÇ PİYASA ÇÖZÜLMELİ

Devletin buna bir önlem aldığını hatırlatan Tutkan sözlerini şöyle sürdürdü, “Birazcık geç kalındı ama şöyle bir önlem getirildi. İhracat kotası adı altında. Şimdi bizim ilk olarak iç piyasaya hizmet vermemiz lazım. İç piyasanın ihtiyaçlarını karşılamamız lazım. Ne demir çelik ürünleri, ahşap ürünleri, PVC alüminyum ürünleri, ne de cam ürünleri bulunamıyordu. Neden bulunamıyordu? Doğal olarak pandeminin getirdiği dış pazarda ihracat açığı oldu. Türkiye bu noktada ürettiği ürünleri başka ülkelere pazarlayabildi. Rakamsal olarak doğru değil tabi ama bunu örnek olarak söylüyorum. Türkiye mesela 1 dolara sattığı bir ürünü, yurt dışında 1,5 dolara satabildi. Doğal olarak fabrikada karını düşünecek. İç piyasaya mal vermekten ziyade dışarıya gönderdi. İç piyasada mal bulamadı. Üretim eksikliğinden değil, ihracat açığı olduğundan kaynaklı bir durum oldu. Şimdi hükümet buna bir kota getirdi ama geç kalınmış bir önlem. İlk önce iç piyasada ki ihtiyaçlara bir bakmak lazım. Para döngüsünün devam edebilmesi önemli. Cebimde paran var gidip malzeme alamıyorsun gibi. Doğal olarak yeni projelere yatırımda yapamıyorsun” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim