Yağmur berekettir, bolluktur. Konya’da ise yaz aylarında mevsim normallerinin üzerinde sıcak havaların yaşanmasından sonra son birkaç gündür yağışlar etkisini gösteriyor. Aşırı sıcaklardan sonra adeta serinleyen Konya’da bu yağışlar ise en çok üreticilerin yüzünü güldürdü. Çünkü Konya kapalı havzaya sahip bir ova olduğu için şehre dışarıdan su gelmemekle birlikte, meydana gelen yağışlardan su ihtiyacı karşılanıyor.

4-1-70

YAĞIŞLAR ÜRETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ

Umudumuz yağışlar Umudumuz yağışlar

Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir. Bu başarıyı devam ettirme konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz ise, Konya’da son günlerde meydana gelen yağışların üreticiler için çok önemli olduğunu belirterek bu dönemde çiftçiler için bazı tavsiyelerde bulundu. Burak Kırkgöz, “Çiftçilerimizin bu dönemlerde çok acele etmemeleri gerekiyor. Bölgelerinde bulunan ziraat mühendisi meslektaşlarımızdan ürünlerinin nemlerini ara ara ölçmelerini istemeli ve ideal neme gelindiğini gördüklerinde hasatlarını gerçekleştirmeliler” diye konuştu.

4-4-59

FİYATLAR DÜŞEBİLİR!

Konya’da meydana gelen yağışların üreticiyi memnun etmesindeki nedenleri açıklayan Burak Kırkgöz, “Konya bölgesi kapalı bir havza olduğu için yağmur yağması üreticiler için çok önemli. Bu sayede ürünlerinde bolluk ve bereket olacak. Bunun yanında dönemsel olarak bazı ürünlerin hasat tarihleri de yaklaşmakta. Özellikle ayçiçek hasatı ve mısır hasatı için hazırlıkların yapıldığı bu dönemde yağan yağmurlar ürünlerin hasat nemlerinin artmasına neden olmakta ve nemli hasat edilen ürünlerin de depolamalarında birtakım problemler oluşmakta. Bu nedenden dolayı fiyatlarının düşmesi söz konusu olabilir” ifadelerine yer verdi.

4-3-65

ÇİFTÇİLER BU DÖNEMDE ACELE ETMEMELİ  

Konya’da yoğun olarak hububat tarımının yapıldığını ve bu yağışlı dönemlerden sonra hububatların ekilişlerinin gerçekleştirileceğini söyleyen Kırkgöz, “Bu dönemlerde çiftçilerimiz hububat ekecekleri tarlaları yağmurlardan sonra daha rahat hazırlayabilirler. Toprakların düzgün hazırlanması için bu yağmurların arkasından toprak hazırlığını da yapabilirler. Çiftçilerimizin yağışlı dönemlerde çok acele etmemeleri gerekiyor. Bölgelerinde bulunan ziraat mühendisi meslektaşlarımızdan ürünlerin nemlerini ara ara ölçmelerini istemeli ve ideal neme gelindiğini gördüklerinde hasatlarını gerçekleştirmeliler. Bizler de Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi olarak üreticilerimizin her zaman yanındayız. Umuyoruz ki Konya’da üretim bu sene de bolluk ve bereket içinde geçecek” dedi.    

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay