ULAK Haberleşme A.Ş., ticari faaliyet gösteren şebeke operatörlerinin kullandığı mobil ve geniş bant haberleşme sistemlerinin Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek, söz konusu sistemlerin ve yedek parçalarının üretimi, test, montaj ve entegrasyonunu, satış ve pazarlaması, ithalat ve ihracatını yapmak; eğitim, bakım ve destek hizmetini vermek amacıyla Savunma Sanayii Teknolojileri A.Ş. (SSTEK) tarafından 20 Nisan 2017 tarihinde kuruldu. ASELSAN, ULAK Haberleşme A.Ş.’nin %51 hissesini, 1 Ekim 2018 tarihinde SSTEK’ten devraldı. HAVELSAN A.Ş. ise 10 Şubat 2020 tarihinde ULAK Haberleşme A.Ş.’nin %25 hissesini SSTEK’ten devraldı.

ULAK Haberleşme 4.5G, 5G ve 6G teknolojileri için çalışırken aynı zamanda veri güvenliği, çekirdek şebeke üzerine de ürün ve çözümler geliştiriyor.

En ucuz şey emek oldu! En ucuz şey emek oldu!

2-4-83

2 BİN 500’DEN FAZLA NOKTADA

Türkiye’de 2500’den fazla noktada ULAK 4.5G baz istasyonları konumlandırılmış durumda. 3 milyona yakın vatandaşa dijital eşitlik imkanı sunulurken Evrensel projesi kapsamında 3 fazda baz istasyonları hizmete alınıyor. Aynı zamanda 3 büyük operatör için de ULAK baz istasyonları yüzlerce noktada aktif servis veriyor.

5G, ULAK’ın odaklandığı teknolojilerden birisi. 5G daha yüksek indirme hızları, düşük gecikme süresi ve milyonlarca cihaz için daha fazla kapasite ve bağlantı sağlamak da dâhil olmak üzere hayatı değiştirebilecek bir teknoloji geliştirme gayesiyle tasarlanıyor. 5G ile son kullanıcıya bulut hizmetlerine neredeyse anında erişim, çok oyunculu bulut oyunları, artırılmış gerçeklikle alışveriş, gerçek zamanlı video çevirisi ve iş birliği gibi yeni, geliştirilmiş deneyimlere erişebilme fırsatı sunulacak.

Bunların dışında dijital ikiz, sanal gerçeklik teknolojisi, akıllı ulaşım sistemleri, nesnelerin internet (IoT) gibi kavramlar da günlük hayatta karşımıza çıkacaklar arasında yerini alıyor. Bu gelişimin kontrollü şekilde yapılması, ancak teknolojinin yerli imkânlarla hizmete sunulması ile mümkün olacak. Bu amaçla çalışmalarını sürdüren ULAK Haberleşme, Türkiye’nin 5G ekosistemini şekillendirecek projeler üzerine çalışıyor. Bu teknolojinin gerektirdiği donanımsal ürünleri geliştirmek için de faaliyetleri sürüyor. 5G ile ilgili geliştirme faaliyetlerine devam ederken, bir yandan da bu teknolojinin anahtar komponentleri olan SDN (Yazılım Tanımlı Ağlar) ve NFV (Ağ İşlevlerinin Sanallaştırılması) konularında yazılım tanımlı veri merkezleri, geniş alan ağları ve güvenlik hususları üzerinde de çalışıyor.

2-7-80

ULAK HER YERDE

Sahip olduğu 4.5G ve 5G haberleşme yeteneklerini, Akıllı Ulaşım Sistemlerine (ITS) yönelik olarak güvenli ve otonom araç iletişiminde kullanan ULAK Haberleşme, Araçtan Her Şeye (V2X) çalışmaları kapsamında Araç Üzeri Birim (OBU), Akıllı Yol Kenarı Birimi (smart-RSU) ve Uç Bilişim Sistemleri (MEC) geliştiriyor.

ULAK Haberleşme birçok üniversite, paydaş ve müşterisi ile 5G teknolojileri temelinde geliştirdiği araç haberleşme ünitelerini kullanarak, uluslararası standartlarda tanımlanmış senaryoları geliştirerek sahada kullanıma hazır hale getirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Hedefi ve yol haritası geleceğin teknolojilerinde oyun kurucu pozisyonda standartları belirleyen bir marka olmak olan ULAK, 5G ve ötesi için çalışmalarına devam ederken bir taraftan da 6G için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye ve Dünya genelinde alanında uzman akademisyen ve araştırmacılardan oluşan AR-GE ekibiyle birçok patent başvurusu yapmış durumda.

MAYA ürün ailesi ile ULAK kaynakları kullanılarak kurulan bulut platformu üzerinden kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lere kurumsal hizmet verebilme imkanı sağlanıyor. Geliştirilen  yazılım tanımlı ağ ve sanallaştırma sistemleri ile tüm fiziksel donanım kaynaklarını (depolama, işlemci, ağ vb) birleştirerek tek merkezden yönetim imkanı sunuluyor. Bu sayede bilişim altyapılarından maksimum verimlilik ve performans elde ediliyor.

2-1-80

YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER ULAK’TA

uMAYA SD-DC ürünü sayesinde yüksek performans, kararlılık  ve verimlilik gerektiren telekomünikasyon altyapıları kurularak yönetim sağlanıyor. Hizmet odaklı yaklaşım sayesinde tek düze (monolitic layered) veri merkezleri yerine mikroservis mimarisinde veri merkezleri oluşturularak mikro servis hizmetleri sunuluyor. Tüm bu kurgulanan yapıda yeni nesil bulut teknolojileri kullanarak birçok müşterinin farklı ihtiyaçlarına çözüm sağlayan bir altyapı oluşturması hedefleniyor. Önerilen mimari, dünyada birçok servis sağlayıcı, telekom operatörü, e-ticaret platformları ve mobil operatörler gibi büyük ölçeğe sahip kullanıcıda kurulmuş ve yıllardır üretim seviyesinde hizmet vermeye devam ediyor. Son kullanıcı ortamlarını güvenli, merkezi ve izole şekilde sanallaştırarak tek bir ara yüzden uzaktan erişimi sağlanıyor.

Geniş alan ağ altyapılarını daha güvenli, kolay yönetilebilir ve düşük maliyetli hale getirmek için yazılım tanımlı yaklaşımla geliştirilen Türkiye’nin ilk ve tek millî ağ çözümü uMAYA SD-WAN; merkezi yönetim, ağ soyutlama, ağ otomasyonu, artırılmış siber güvenlik gibi son kullanıcıyı doğrudan etkileyen fonksiyonları barındıran yenilikçi bir çözüm olarak projelendirildi.

2-2-82

Uç noktaların basit ve hızlı bir şekilde devreye alınmasıyla sağlanacak merkezi kontrol ve erişim, ağ soyutlama, uç noktalarda sunulan gelişmiş NFV sayesinde şebekede bütüncül bir siber güvenlik altyapı sağlanması, şebekelerin hibrit iletişim için altyapı sağlaması gibi birçok teknolojik gelişim amaçlanıyor. Şebekelerde taşınan kritik veriler, yüksek güvenlikli, özel ve genel kriptolama algoritmaları sayesinde güvenli olarak iletilir.

uMAYA SD-WAN yazılım tanımlı ağ çözümü; kamu, askerî kurumlar, servis sağlayıcılar ve özel iletişim altyapıları gibi farklı kullanıcılara ve ülke genelinde yüzlerce noktada devreye alınarak hizmet veriyor.

Türkiye Yüzyılı hedeflerine yerli ve milli projelerle önemli katkılar sunan ULAK Haberleşme, Türkiye’nin global bir teknoloji devi olması yolunda katkılarına devam edecek.

2-6-82

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: Birkan Bakay