Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Uzay Bilimleri Araştırma Geliştirme Merkez Müdürü ve Havacılık Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, dünyanın insansız savaşlara yöneldiğini belirterek bu durumun 1979’da Rusların Afganistan’ı işgal etmesiyle başladığını kaydetti. Artık vekalet savaşlarının ortaya çıktığını dile getiren Güntürkün, “Amerika, Taliban’ı destekledi ve ona silah verdi. Yani kendisi bizzat savaşmadı ama savaşan bir grup oluşturdu. Dolayısıyla yeni nesil savaşların ilk adımını orada attı” ifadelerine yer verdi.

2-2-109

YILLARCA BOŞ DAĞLARA BOMBA YAĞDIRMIŞIZ!

İnsansız savaşların en önemli unsurunun, insansız hava araçları olduğunu aktaran Güntürkün, bu alandaki çalışmalara Türkiye olarak 1990’lı yıllarda başlanıldığını anlattı. Güntürkün, “Ancak bizim içimizde kahraman da hain de hiç bitmediği için, “Ya biz insansız hava araçları yapamayız, dışarıdan alalım” gibi düşünen zihniyetler vardı. Bu yüzden İHA’ları ilk başta Amerika’dan aldık. İsrail’den de alınan Heronlar, yıllar sonra elimize ulaştı. O zamanlar biz insansız hava aracı üretmediğimiz için Heronların yazılımı İsrail’in elindeydi. Aracın aldığı bütün görüntüler direkt İsrail’e gider, 3-4 saat sonra bize gönderirlerdi. Sonrasında yapılan çalışmalarla anlaşılmış ki; bize İsrail tarafından hep yanlış bilgiler ve değiştirilmiş koordinatlar gönderilmiş. Maalesef yıllarca terör yuvaları diye boş dağlara bomba yağdırmışız. Ülkemiz de bunu görünce 2008-2010 yıllarında kendini bu alanda biraz daha topladı. Sonrasında Bayraktar Kardeşler (BAYKAR), Türkiye’ye bu alanda çok büyük katkılarda bulundu. Şu anda dünyanın en iyi insansız hava araçlarına sahibiz ve övünülecek bir durumdayız. 3 tane insansız hava aracımız da dünyada ilk 3’e girdi. Bu işlere diğer ülkelerden çok geç başlamamıza rağmen hızlı yol aldık” şeklinde konuştu.

2-3-101

DÜNYADA İLKLERE SAHİP OLACAĞIZ

Türkiye’nin havacılık alanında birçok başarıya imza attığına dikkat çeken Güntürkün, ülkenin artık dünyada söz sahibi olduğunu vurguladı. Güntürkün, “Kızılelma, Anka 3’ü yaptık. Bu araçların görünmezlik özelliği var diyebiliriz. Çünkü uzaktan bakıldığı zaman bir kuş kadar küçük görünür. Uçak olduğu çok fazla belli olmaz. Bunun yanında ASELSAN tarafından üretilen radarlarımız var. Dünyanın en iyisi olan bu radarları Kızılelma’da kullanacağız. Harp uçağı dediğimiz KAAN’ı yaptık. Bu harp uçağında dünyada 4’üncü ülke olduk. Ayrıca f35’in proje ortaklarından birisi olmamıza rağmen Amerika bize bu aracı vermedi. Ama yaptığımız KAAN’da özellikler çok farklı. Dolayısıyla f35’ten daha büyük özellikleri var. Mesela KAAN aracı bir filoya komuta edebiliyor. Yani bu uçaktaki tek bir pilot elindeki tek bir bilgisayarla diğer bütün araçların hepsini birden hareket ettirebilir, kontrol edebilir, durdurabilir. Bu özellik hiçbir savaş uçağında yok. İnşallah KAAN’a birkaç daha özellik eklenince artık 6’ncı nesil olacak ve dünyada ilklere sahip olacağız” diye konuştu.

Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu

2-4-105

KİTABIMDA HER ŞEYİ AYRINTISIYLA AKTARDIM

Anlattığı bu süreçlere, “İnsansız Savaşlara Doğru, Yapay Zeka Kontrollü Ölümcül Silahlar” kitabında ayrıntısıyla yer verdiğini söyleyen Güntürkün, son olarak şunları kaydetti: “Böyle bir esere insanlarımızın, Türkiye’nin ihtiyacı vardı. Lisans üstü seviyesinde olan bu kitap iyi bir çalışma oldu. İnşallah okuyucularıma hayırlı olur ve bir şeyleri gösterir."

TUBA KAYA 

2-5-99

Editör: Birkan Bakay