Covid İle ara verilen birçok aktivite hızlı bir şekilde geri döndü.

2023’ün yaklaşmak ta oluşunun da bunda payı var.

Seçimlerin yakınlaşması etkinliklerin yoğunluğuna katkı yapıyor.

Konya’mızda son günlerdeki etkinliklerin, Konya’nın ve ülkemizin gelişmesi açısından çok önemli değişikliklerin ayak izlerini görüyorum.

Klasik ve geleneksel gösteri anlayışından daha çok;  bilgilendirici, eğitici, özgüveni artırıcı, gençler ve çocuklar açısından ufuklar açıcı, heveslendirici, girişimciler açısından cesaretlendirici,  toplumsal bakış açımızı pozitif yönde değiştirici içerikleri ile stratejik bir değişimi gösteriyor…

Bunu toplum hissetmiş olmalı ki katılımcı yoğunluğu çok yüksek etkinlikler.

Bunda Belediyemizin, Sanayi Odamızın, Devletimizin, Kalkınma Ajansımızın da ortak bir payda da buluşarak canla başla uğraşmasının da çok önemli sonuçlar doğmasında büyük payı var.

Ekim ayı başında Konya Büyükşehir Belediyesinin Organizesi ile düzenlenen 8’nci Bilim festivali çok büyük ilgi gördü. 250 000 kişinin üzerinde ziyaretçi ile sadece Konya değil  çevre illerin de ilgisini çekti.

Konya Bilim Merkezi'nde birbirinden farklı çok sayıda bilimsel etkinliğin yer aldığı festivalin bu yıl ki teması, "Nasıl Yapılır? Nasıl Çalışır?" olarak belirlenirken, aralarında ASELSAN, BAYKAR, ROKETSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK'ın da bulunduğu Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi ve bilim-teknoloji kuruluşları, festivalde yer alıyor.

Atak helikopteri, Gökbey, İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar ile TÜMOSAN Zırhlı Personel Taşıyıcısı da festival alanında sergileniyor.

Bu hafta Selçuklu Kongre merkezinde düzenlenen, şehrimizin ve ulusal yazarlarımızın da bizzat katılarak imza günleri ile zenginleştirdiği kitap fuarı Kültür Kenti Konya’ya ayrı bir zenginlik katıyor.

Konya Belediyesi Bilgehane öğrenci ve hocalarının tramvayda kitap dağıtım etkinliği kitap fuarına sıra dışı bir farkındalık katmıştır.

Mevlana Çarşı alanının düzenlenmesi tarihimize yakışır bir alana dönüşmesi, bin yıllık tarihi aynı anda yaşıyormuş duygusunu yaşatmsı ,tarihi ve kültürel mekanlarımızın sürdürülebilir kültüre dönüşmesi açısından önemli.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesi’nde Konya GastroFest  olarak gerçekleştirilen festival,  Konya Gastronomi kültürüne farklı bir boyut kazandırmıştır.

Geçmişten bugüne Konya Yemeklerinin gün yüzüne çıkartılarak kataloglanması, düzenlenmesi ve lisanslı hale getirilerek dünya yemek literatürüne sokulması Konya ve Ülkemiz Turizmi adına çok değerli bir festival. Ulusal ve uluslararası  şeflerin ve ustaların katılımcı olması halkın ilgisi festivalin ne kadar doğru olduğunu göstermiştir.

Ülkemizin mekansal olarak en büyük sanayi bölgesine sahip Konya Sanayisi’nin Lojistik merkezi ile dünya ticaretine de daha yakınlaşması; lojistik merkezimizin açılışını stratejik bir yatırımın hayata geçişi olarak değerlendiriyorum.

2021 Müslüman dayanışma oyunlarının Konya’da düzenlenecek olması, haklı olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu etkinliğe büyük önem vererek hazırlık yapması; Konya açısından uluslararası bir etkinliğin şehrimizde düzenlenesi gelecekte çok daha büyük organizasyonlara da büyük bir hazırlık.

Mevka( Mevlana Kalkınma Ajansının) düzenlemiş olduğu,  bilgilendirme, geliştirme, beceri kazandırma ve sertifikalandırma faaliyetleri gelişen Konya’nın önünü açacak önemli faaliyetler.

Girişimcilik ekosistemindeki kurumların kapasitelerinin gelişmesi için hibe programı

Coğrafi işaret Bilgilendirme Semineri

Konya ve karaman Çiftçilerini hassas tarımla buluşturacak projeler,

Selçuk Üniversitesinde düzenlenecek olan Nano Bilim Festivali; TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında 2021/1. dönem desteklenen "Konya Nanobilim Festivali (NanoFest42)" Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü yürütücülüğünde 22-23-24 Ekim 2021 tarihlerinde Konya Bilim Merkezinde gerçekleştirilecektir.

Fuarlar, festivaller, yarışmalar, etkinlikler, sanatsal faaliyetler ekonomik zenginleşmenin ruhunu da zenginleştirecektir. Parasal büyümenin,  gelişmeye evirilmesi, toplumsal gelişmenin katma değerini yükseltecektir.

Bu gelişmeler hızla büyüyen Konya şehrini ekonomik büyümenin yanında tarihine yakışır sosyal gelişmeyi de sağlayarak,  gelişme ikliminin oluşmasına vesile olarak;   ekonomik sosyal ve girişimcilik açısından ilham verici gelişmelere zemin hazırlayacaktır.

Doğu batı Yüksek Hızlı Tren yatırımları, Metrolar,  Limanlara ulaşımdaki kolaylık, Yeni Organize sanayi bölgeleri, girişimcilerin Ölçek büyüklüğünün farkına varmaları,  girişimcilerin kopyadan tasarıma geçiş gayretleri,  farklı bir Konya’nın habercileri oluyor.

İnşallah Üniversitelerimiz, Sanayi ve Ticaret odalarımız, Sivil toplum örgütlerimiz bu gelişmelere daha çok destek vererek, üstünlük alarak bu gelişme evresini hızlandırır ve derinleştirirler.

Toplumsal Katma Değeri yükselten Eko sistemi oluşturma açısından stratejik öneme sahip bu etkinlikler için gelişmenin anlamını daha iyi kavramamız gerekiyor.

Yaşadığımız dönemi bir medeniyete dönüştürmek, geleceğe doğru mesajlar bırakmak, ancak bu gelişmeleri sürdürülebilir kılmakla mümkün olur.

Ekosistem gelişmenin iklimidir. Ne kadar sürekli olursa o kadar etkili olur.

Yusuf Erdem Pancar/ Kooperatifleri Başkanlığı

Çumra eski Belediye Başkanı, Yatırım Bankası Başuzmanı, Mülkiye mezunu Yusuf Erdem pancar kooperatifleri başkanlığına aday olmuş. Kendisini tebrik diyorum.

Bir insanın kendi memleketine düşkün olması, memleketi için sorumluluk alması, sorumluluklar almak için çabalaması, insanlık ve memleketi adına çok değerli bir talep.

İnsanların sorumluluktan kaçtığı, sadece olumsuzlukları konuştuğu, sadece insanları yıprattığı bir zamanda proje uzmanı olarak, projelerle yönetime talip olması bir memleket için şanstır.

Şeker Fabrikasının Kuruluşunda da,  projenin fikrinde de, ölçek büyüklüğü ve uygun değer kuruluş yeri seçiminde ve fabrikanın oluşumunda, önemli görev alan Yusuf Erdem eminim başkanlığı kazanması halinde çok önemli başarıya imza atacaktır.

Recep Konuk Başkanımızın şimdiye kadar yaptıklarını, sürdürülebilir başarılara dönüşebilmesi için, sürdürülebilirliğin kurumsallaşması için proje uzmanı bir yöneticinin başkanlığı pancar üreticileri için şanstır.

Kaliteli insanlar kaliteli insanlarla gelişebilir.

Çumra’nın ve Konya’nın yetiştirdiği değer, Yusuf Erdem başkana başarılar diliyorum. Pancar üreticilerine de kararlarında hayırlı tercihler diliyorum.