Mutluluk hormonu veriyor diye sürekli tatlıya suç attığımız dönemler hep oluyor. Çünkü hepimiz sürekli tatlı tüketmek istiyor ve daha zinde daha enerjik tutabilmek için kendimizi tatlıyla daha içli dışlı olmaya sürükleyende yine biz oluyoruz. Yasaklar hep ilgi çekici geldiğinden beslenme deki yasaklarda her zaman tercihlerimizin ilk sırasında alıyor. Beslenme de yasak değil dengeli beslenmeyi baz almalıyız. Tatlı krizlerine çözümler bulmak için küçük önerilerle başlayalım. Aç kalırsanız hep tatlı yemeği isteği olacaktır. Her zaman derim, besinlerle konuşmayı öğrenin. Besinlerin size mutluluk verdiğini ve bedeniniz için beslenmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Yaşam tarzınıza uygun sürdürülebilir bir beslenme şeklini hayatınıza uyarladığınızda girdiğiniz tatlı krizleri sadece keyfe dönüşecektir. Düzenli su tüketimini günlük her saat dilimine yayın. Günde meyve tüketmeye çok özen gösterin. Suyunuzun içerisine sevdiğiniz meyvelerle aromalaştırın. Gün içerisinde bitki çayı tüketin, özellikle tarçın, zencefil, zerdeçal, rooibos, karanfil, beyaz çay, yeşil çay gibi bitkilerle gününüzü canlandırın. Tatlı krizlerine girmemek için Hindistan cevizi, kahve içerisine de Hindistan cevizi yağı kullanın, beslenmenizde prebiyotik ve probiyotiklere yer verin. Kefir, yoğurt gibi besinleri tüketin. Günlük uyku düzeninize önem verin, stresten uzak durup, fiziksel aktivitenizi aksatmayın. Dikkati başka yöne doğru yöneltin. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin tatlı krizlerini azaltır. Elbette şeker ve şeker içeren besinler yiyeceğiz. Her zaman yememek için kendinize sağlıklı atıştırmalıklar bulun ya da yapın.

Tatlı krizlerinin psikolojik durumla ilişkisi olduğu da göz önüne alınmalıdır.  Stresli durumlarda karbonhidrat ve şekerli besinlerin tüketimi daha fazladır. Bunlarda sık görüldüğünde obeziteye yönelen bir durum gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

Kendinizi hiç aç bırakmadan öğünlerinize dikkat edin. Aç kaldığınızda şekeriniz düşeceği için tatlı ye sinyali beyni baskılayacağı için tatlı yeme isteği hep ön planda olacaktır. Paketli işlenmiş ürünleri ne kadar çok tüketirseniz, o kadar çok glisemik indeksi yüksek olan besinleri tüketme isteği fazla olacaktır.  Sağlıklı ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Gerekli olan enerji alamadığınız takdirde tatlı krizleriniz daha sık görünecektir. Gün içinde yeterli enerjiyi alırken karbonhidrat olsun protein olsun yağ olsun hepsinin ayrı ayrı önemi var. Özellikle gün içinde yeterli karbonhidrat alınmaması tatlı krizlerini tetikliyor. Kadınlarda hormon değişikliği nedeniyle vücutta magnezyum değeri düştüğü için ek magnezyum desteği alınabilir. Dikkat ettiğiniz halde bu sorunu çok sık yaşıyorsanız mutlaka kan tahlili yaptırıp özellikle açlık kan şekeri (glikoz), insülin düzeyi, tiroit, d vitamini değerlerine baktırmalısınız ki bu değerlerde bir sıkıntı olursa tatlı krizlerine neden olabilir.

Tatlı krizleri için öneriler; 2 hurma ve yanında tarçınlı bir bardak süt sağlıklı bir ara öğün olacaktır. 1 adet orta boy muz, bir bardak süt ve kakaodan oluşan bir smoothie de tatlı isteğini bastırma konusunda etkili olacaktır.

Çikolatalı Bademli Kekle de gününüzü taçlandırabilirsiniz. 4 adet yumurta, 200 gr bitter çikolata, 100 gr tereyağı, 150 gr badem unu, 1 yemek kaşığı bal, 1 paket vanilya, 1 portakalın kabuğu ile afiyet olsun.

Fit hurma topları için; 2 havuç, 5 hurma,1 çay bardağı yulaf, 1 çay bardağı ceviz, bulamak için Hindistan cevizi ekleyip sağlıklı ara öğünlerinizi tatlandırabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…