Yenigün Gazetesinin kültür sanat eki olan “Şehrin Hafızası” nın yazarları 5. cildin bitmesiyle biraraya geldi. Eki çıkaran Sadık Gökce ve Anuş Gökce, 6. cilde doğru gitmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek yazmaya ve sanata değer veren bütün gençlere kapılarının açık olduğunu duyurdu.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Sadık Gökce, Şehrin Hafızası hakkında bilgiler vererek bu ekle Türk kültürünü ve yazıyı yaşatmak için çaba gösterdiklerini vurguladı. Sadık Gökce, “Şehrin Hafızası ile, adı üstünde, Konya’nın unutulmaya yüz tutmuş veya unutulmaya terk edilmiş adet, gelenek, görenek, yaşam tarzı gibi değerlerini diri tutmaya çalışıyoruz. 5. cildimizi bitirdik. 6. cildimize başlayacağız. Toplamda 129 sayıya ulaştık. Azerbaycan, Bulgaristan gibi farklı ülkelerden ve ağırlıklı olarak Konyalı yazarlarımız Şehrin Hafızasında yazıyor. Bu doğrultuda hedefimiz; kültürün tanıtımının yanında yazı hayatına başlamak isteyen gençlere böyle bir alan açmak ve yazabilecekleri bir yerin olduğunu onlara göstermektir. Yazmak isteyen gençlerimiz ise bizimle irtibat kurabilirler. Herkese kapımız açık. Çünkü bizler, herkesin dediğinin tam aksine yazılı alanın ölüme gittiğine inanmıyoruz. Her şeyin bir meraklısı var ve yazılar hâlâ okunuyor. Bizler de bunu devam ettiriyoruz ve Türk kültürünü ayakta tutmak istiyoruz. “Dijital göçmen ve dijital yerli” tabirleri yeni çıktı. Biz buradaki “dijital yerlileri” kullanmak ve onların da yazmasına alan açmak istiyoruz” diye konuştu. 

Sadık Gökce

GENÇLERE YÖNELİK FAALİYETLER ARTMALI

Anuş Gökce, Şehrin Hafızasında yazılar yazan bir diğer isim olarak günümüzde sanata çok fazla değer verilmediğini dile getirerek maddiyata daha çok önem verildiğini ifade etti. Anuş Gökce, “İnsanlar parayla maneviyatlarını tatmin edebileceklerini zannediyorlar. Ama tam aksine bir boşluk mutlaka oluyor. Bizler de o boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Ülkemizde ise sanata teşvik açısından daha çok topluluklar kurulmalı ve etkinlikler düzenlenmelidir. Mesela gençlere hitap eden çok fazla faaliyet gerçekleştirilmiyor. Gençlere yönelik bir fotoğraf etkinliği, geziler, tiyatro ve sinemanın daha çok dikkat çekeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Anuş Gökce

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

ÇUMRA’DA SANATA İLGİ YOĞUN

Şehrin Hafızasında yazan Şaban Kumcu, sanata olan ilginin günümüzde çok fazla olmadığını söyleyerek bu ilginin oluşabilmesi için öğretmenlere büyük gayret düştüğünün altını çizdi. Şaban Kumcu, “Her şey eğitimde başlıyor. Ama Çumra’da eğitim ve sanata karşı ilgi duyan bir kesim mevcut. Çumra halkı; okumaya, yazmaya, eğitime ve sanata karşı sevgi gösteren ve bu konuda gayret eden bir halk. İnşallah gençlerimiz daha çok araştırır, okur ve sanatla iç içe olur” dedi.

Şaban Kumcu

ŞEHRİN HAFIZASI, GEÇMİŞİ HATIRLATIYOR

Edebiyat Öğretmeni olan Bülent Çevik, yaklaşık 10 yıldır Şehrin Hafızasında makale, açıklama, hatıralar yazdığını belirterek edebiyat, Konya kültürü, öğrencilerin istifade edebileceği makaleler, hatıralar yazmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bülent Çevik, “Ama günümüzde insanların ilk kaygısı geçim olduğu için, sanat genellikle ikinci plana atılıyor. Bu noktada da tecrübe sahibi insanlar, bilgi birikimlerini ne kadar çok genç nesle aktarırlarsa bir o kadar sanat yayılacaktır. Şehrin Hafızası ise, geçmişte olan hafızayı tekrar hatırlatarak insanların dikkatini çekmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bülent Çevik

MADDİYAT SANATIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Şehrin Hafızasında yazan bir diğer yazar olan Fatma Tutak ise şunları kaydetti: “Yazı hayatıma çocuk hikayeleriyle başladım. Önceden Yenigün Gazetesine köşe yazıları yazıyordum. Ama şimdi Şehrin Hafızasına yazıyorum. Genelde büyüklere hikayeler ve denemeler türüne yoğunlaşıyorum. Sanatı, yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Ama günümüzde sanatı seven belli bir kesim var. Konya’da ise sanatsal faaliyetlerin çok fazla tutmadığını düşünüyorum. İnsanlar ilk başta maddi çıkarlarını düşünüyor. Bu noktada sanat biraz daha ötelenmiş oluyor. Onlar da kendilerine göre haklı. Günümüzde tiyatro ve sinemaya gitmek adeta lüks oldu. Özellikle sinemanın bilet fiyatları çok fazla arttı.”

Fatma Tutak

Kaynak: TUBA KAYA