• Elektrik Yüksek Mühendisi Ali Kemal Başaran, Afyon/Gazlıgöl bölgesine her şeyiyle dört dörtlük çok güzel ve yeşilliği bol mükemmel bir termal tesis kazandırmış. Restaurant, kafeterya ve marketin bulunduğu tesiste mini hayvanat bahçesi de var. Belirli gün ve saatlerde Frig Vadisi’ne kültür gezisi de düzenleniyor.

Türkiye termal kaynak bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada yer alıyor. Türkiye termal sağlık turizmi açısından 47 şehirde 200’ün üzerinde kaplıcalarıyla ünlü! Memleketimizin en iyi termal merkezleri arasında Ankara, Afyonkarahisar, Bursa, Denizli, Bolu, Yalova, Sivas, Rize, Muğla, Kahramanmaraş, Hatay, Kütahya ve Nevşehir’deki kaplıcalar sayılabilir. Konya’mızda ise Ilgın Kaplıcaları, İsmil kaplıca ile Seydişehir’de yeni açılan kaplıca mevcut.

Kaplıca deyince insanın aklına Roma ve Selçuklular zamanından bugüne uzanan, yeraltından yeryüzüne yükselip şifalı olduklarına inanılan sıcak sular, çamurlar, balıklar ve sülükler geliyor. Ankara, termal merkez olarak 40’a yakın alternatif sunuyor. Bu anlamda Ankara, Türkiye’nin kaplıca turizmi açısından en zengin şehirlerinden biri. Termal tesislerin yer aldığı en önemli bölgeler ise Kızılcahamam, Haymana ve Ayaş Karakaya. Ortalama 47 derece sıcaklığındaki kaplıca sularının karaciğer, böbrek, mide, bağırsak, solunum yolları, deri, kalp ve kan dolaşım rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

Böbrek taşı, kireçlenme, eklem ağrıları ve bel fıtığı rahatsızlıklarından dolayı şimdiye kadar Konya/Ilgın, Ankara/Kızılcahamam, Afyon/Gazlıgöl ve Nevşehir/Kozaklı’daki kaplıcalardan yararlandım. Geçtiğimiz sene 27-30 Ağustos tarihleri arasında 60 derecenin üzerindeki sularıyla Türkiye’nin en sıcak kaplıcalarına sahip Afyon/Gazlıgöl’deki Başaranlar Termal’de güzel vakitler geçirdik. Afyon’da 25’in üzerinde termal otel hizmet veriyor. Afyon’da öne çıkan kaplıca bölgeleri Sandıklı, Gazlıgöl, Heybeli. Bu üç yerin sularının romatizmal hastalıklar, kireçlenme, kalp ve dolaşım sisteminde meydana gelen aksamalar, cilt, kemik ve kadın hastalıkları ile böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında etkili olduğu biliniyor. Sandıklı ise çamur banyosuyla diğerlerinden biraz daha farklılaşıyor. Ünü dünyaya yayılmış bu çamur banyosunda, çamur özel bir toprağın, 68 derecelik şifalı sıcak suyla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Çamur banyosunun solunum yolu enfeksiyonlarına, psikolojik rahatsızlıklara ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Konyalıların tercih ettikleri kaplıcalar arasında yakınlıkları dolayısıyla Ilgın, Afyon, Ankara ve Denizli geliyor.

BAŞARANLAR TERMAL OTEL MÜKEMMEL

Temeli milenyumda atılmaya başlanan ve yabancısı olmadığımız bir termal tesis; Başaranlar Termal. Konya-Afyon arası 227 km. Türkiye’nin ilk özel otogarı olan Afyon Otogarı’ndan Gazlıgöl Başaranlar Termal ise 20 km. mesafede. Otogardan minibüsler kalkıyor.

Şifalı termal suyu, kaliteli hizmet anlayışı, güler yüzlü ve deneyimli 63 personeli ile müşterilerine ev konforunda ve rahatlığında hizmet veren Başaranlar Termal, Frigyalılar’dan günümüze Gazlıgöl’ün termal suyunu, 2+1 (110 m2)villa apart ve 1+1 (60 m2)süit odalarında müşterilerine sunuyor. Her odada termal havuzu mevcut olup, ayrıca olimpik havuzu ve sosyal tesisleri de var.

Başaranlar Termal ile Başaranlar Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Yüksek Mühendisi Ali Kemal Başaran’la yaptığım kısa söyleşide “2000’de burasını ağaçlandırmaya başladık. 2004’te çimlendirerek yeşillendirmeye başladık. 2006-07’de çok katlı binalar ile havuzu yaptık. 30’u temizlikçi 65’e yakın çalışanı var. Yurtdışından gelenler bir hayli fazla.” dedi.

Yürüyüş ile dengeyi ayarlayan beyinle omurilik arasındaki hücrelerde zayıflamadan kaynaklı Serebellar Ataksi hastalığına yakalandığını belirten Ali Kemal Başaran abi, hekimin kendisine “Cesur olmayacaksın, üşütmeyecek, düşmeyecek ve düşünmeyeceksin” dediğini hatırlatarak tavsiyelere harfiyen uyduğunu söyledi. Kemal abi, Başaranlar Mühendisliği Elektrik Mühendisi Osman’a, Başaranlar Termal Oteli de Mustafa’ya teslim etmiş. Başaranlar Termal’in şifalı suyunun 550 metre derinlikten geldiğini ve her ay tahlil edilmek üzere alınan numune suların kontrol edilmek üzere İstanbul veya İzmir’de hıfzıssıhha enstitüsüne gönderildiğini söyleyen Kemal abiye sağlık, sıhhat, afiyet ve Allah’tan şifa diliyorum. 

Afyon/Gazlıgöl’e mükemmel bir tesis kazandırılmış. Sağlığını düşünenler açısından Başaranlar Termal Otel’i içtenlikle tavsiye ederim. Kendiniz pişiriyor, kendiniz yiyorsunuz. Daire fiyatları günlük olarak 650-1750 TL. arasında değişiyor. Daha fazla bilgi için: www.basaranlartermal.com

Termal Su (İçme Kürü)

Tarihte Frigyalılar’dan bu yana kullanılan Afyonkarahisar Gazlıgöl Yaylabağı kaplıca suları, hem içmece tedavisi hem de banyo tedavisinde yararlanılıyor. Gazlıgöl kaplıca suyu kireçlenme, bel ve boyun fıtığı, kadın hastalıkları, kemik erimesi, böbrek taşı, cilt hastalıkları, sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, kas ağrıları gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Termal suda 32 çeşit mineral bulunmakla birlikte 1 litrede 3,4 mg. florür içeriyor.