Reel sektör bilindiği gibi, Ulusal ekonomide tarım, sanayi ve hizmetler ana sektörlerinde üretici ve tüketici konumundaki bireylerin tümünü temsil eden kesimdir.

Aynı zamanda bu kesimin gerçekleştirdiği tasarruflar, finansal kesim tarafından toplanır ve tekrar reel kesime kullandırılır.

Son dört yıldır reel sektörün olumsuz şartları yaşandığı ülkemizde, sorunlar içinde varlığını sürdürüyor.

Covit Salgını, ekonomik kriz ve finansal erişimde bariz sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Döviz kurlarındaki yükselişler, artan maliyetler ve kullandıkları kredileri geri ödemedeki zorluklarda reel sektörü etkilemeye halen devam ediyor.

Bütün bunların karşısında Reel Sektörü beklentisi de ekonomik ve siyasal istikrarla birlikte kredi piyasalarında istikrarın sağlanmasıdır.

Umarım iktidar ve ilgili kurumlar Reel Sektörün beklentisi olan kredi piyasalarındaki istikrarı sağlayarak, bu kesimi rahatlatır.

Reel sektörün kredi piyasalarındaki istikrarın sağlanmasını birçok iş dünyası temsilcileri ve kurumlar dile getirmeye devam etmektedir.

Konuyla ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Sektör Meclisleri müşterek toplantısındaki değerlendirmesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu toplantı Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun katılımıyla yapılmıştır.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde, finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikâyetler artmıştır. En büyük sıkıntıyı da; en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da, giderek daha güç hale gelmektedir. Öte yandan, ihracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır. Kredi ihtiyacı geçmiş dönemlere göre arttı. Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hâkim olmasıdır" diyor. 

Reel sektörün kredi ihtiyacının arttığına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kredi piyasalarında istikrarın hâkim olması talebi yerinde bir taleptir.

Tabi ki bunu sağlayacak olanda iktidardır. Eğer iktidar reel sektörün bu beklentisini en kısa bir sürede yerine getirirse, büyük bir rahatlamada beraberinde gelecektir diye düşünüyorum.

Bazı bankalar Ticari Kredilere yüzde 30 ile 50 arasında faiz uygularken, bazı bankalarda reel sektöre hiç kredi vermiyor. Halbuki Reel sektörün krediye olan ihtiyacı giderek artmaktadır.

Peki, bankaların ticari kredileri yüksekse, bazı bankalarda kredi vermezse reel sektör finansal erişime nasıl ulaşacaktır.

İşte bu durumda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi, Ortak akıl ve istişare bu süreçte önemli olduğu kadar, çözüme de büyük bir katkı yapacaktır.

İçinde bulunduğumuz süreçte, Finansmana erişim ülkemiz ekonomisi için oldukça kritik bir önem arz ediyor.

Çünkü yurtiçinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da reel sektörü derinden etkiliyor.

Bunun yanında Rusya-Ukrayna savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar, COVID-19’un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, küresel büyümeyi aşağı yönlü etkiliyor.

Dünyada görünün bu topladan ülkemiz ve reel sektörde büyük oranda etkileniyor.

2022’nin sekizinci ayına girdiğimiz bu günlerde, daha belirsiz bir ortamın olması da diğer taraftan düşündürücü olduğu kadarda, endişe vericidir.  

İşte bu denli zorlu bir dönemde reel sektöre uygun koşullarla finansal erişim sağlanmalıdır ki, ayakta kalsın. Üretime, ihracata ve istihdama katkısı devam etsin.  

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?