Yerel seçimlere az bir zaman kala, Konya’nın adayları kolları sıvayarak saha çalışmalarına aralıksız devam ediyor. CHP Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Sonkaya ise, Konya’nın bazı sorunlarını ve çözümlerini dile getirerek Yenigün Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Sizce Konya’nın sorunları nelerdir ve bunların çözümü nasıl olmalıdır?

KONYA’NIN İMAR, ŞEHİRCİLİK, TARIMSAL ALANDA SORUNLARI VAR

Konya’mızın imar ve şehircilik, iktisadi, tarımsal, hayvancılık ve halkımızın bütün sorunlarını biliyoruz. Bunlara çözüm üretmek için yola çıktık. Bizim amacımız; şeffaf, dürüst, ilkeli, çoğulcu ve demokratik, kararlı, güvenilir, denetime elverişli, sosyal belediyecilik yönetim anlayışı ile doğal tarihi, kültürel değerlerimizi korumak ve geliştirmek, Konya’mızda ve ülkemizde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, yaşam kalitesi yüksek, güvenilir çevrelerde yaşamayı sağlamak. Bunlar için Yapı Denetim Kuruluşları, Fenni Mesul ve Şantiye Şefliğine ilişkin bilgilendirme toplantılarını periyodik olarak yapacağız. Konya için emin kişi olacağız. İnsan eşrefi mahlukattır. Bundan dolayı planlama insan odaklı ve tüm canlılar için bütüncül olmalı. Yani siz bir şehrin belirli kesiminde ranta dayalı emsal artışı yapıyorsanız, diğer yerlerde yeşil alanları korumak adına sıfır emsal yapmanız pek adil bir belediyecilik anlayışı değil.

3 7

En çok tartışılan Mevlana ve Alaattin çevresinden geçen raylı sistem hakkında ne düşünüyorsunuz?

RAYLI SİSTEM TARİHİMİZE ZARAR VERİYOR

Konya’daki en büyük sorunlardan birisi de 1964 yılında yapılan imar planı. Bu plan günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Kaldı ki Mevlana ve Alaattin arasındaki plan yaya aksi olarak kabul edilmiş, Sayın Mustafa Özkafa döneminde yargıya intikal ettirilmiş ve belediyeler davayı idari mahkemede kaybettiği için trafik yoluna açık, Mevlana ve Alaattin arasına hafif raylı sistem kurulmuş. Bunun yanında Mevlana alanı birkaç defa değiştirildi. 16. yüzyılda yapılan Osmanlı Dönemi eserimiz şadırvan, Mevlana meydanının yanından geçen raylı sistemin 30 derece ve altında dönemeç sağlayamayacağı gerekçesiyle kaldırıldı ve taşındı. Hatta Mevlana ve Alaattin çevresinden geçen raylı sistem tarihi yapılarımıza zarar veriyor. Çünkü tramvay o yoldan her geçtiğinde belli bir titreşim ve sallantı yaparak yapıların hasar almasına neden oluyor. Bunun yanında Zafer meydanı yıllar önce taşıt trafiğine kapatılıp yayalara açıldı. Esnaf o zaman çok itiraz etmişti. Çünkü şehircilik ilkelerinde merkezler dışarıdan beslenir. Dolayısıyla bizler, Konya’mıza daha iyi hizmet edebilmek için bu sorunları çözeceğiz.

KTO Karatay, yeşil enerjiye bu bölümle hazırlandı! KTO Karatay, yeşil enerjiye bu bölümle hazırlandı!

3 8

Konya’da seçilmeniz halinde hangi çalışmaları gerçekleştireceksiniz?

KONYA İÇİN ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Dünyanın nazar boncuğu olan Meke Gölü’nün, diğer göllerimizin, Konya kapalı havzaların ve tarihi yapılarımızın korunmasını sağlamak, Kadınhanı ve diğer ilçelerimizde erozyonların önlenmesine yönelik olarak kalıcı çözümler üretmek, sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak ağaçlandırmak yapmak, KOP ve Mavi Tünel Projelerimizin daha verimli olabilmesi için hayata geçirilmesini sağlamak, eğitim, sağlık ve dini yapıların bakım, onarım, ilavelerini temin etmek, kültür-sanat, tiyatro, sinema, kütüphane salonlarının tüm ilçelere yayılmasını sağlamak, açık ve kapalı spor tesislerimizin sayısını arttırmak ve şehir planlamasını daha iyi yapmak için çalışacağız. Konya’mız için çok çabalayacağız.

Teşekkür ederiz…

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay