Kış mevsiminde en çok tüketilen besinlerden biri baldır. İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Konya esnaflarından Serhat Bilmez ise, bal üretimi noktasında yeterince denetim olmadığının altını çizerek sahte ve gerçek bal arasında ayrım yapmanın da çok zor olduğunu ifade etti.

5-12-12

BAL CEP YAKIYOR!

Serhat Bilmez, vatandaşın balı sevdiğini ama daha çok ucuz ürüne yöneldiklerini belirterek şekersiz bal satmalarına rağmen pahalı olduğu için çok fazla alınmadığını kaydetti. Serhat Bilmez, “İnsanların gerçek ve şekersiz bal tüketmesi sağlık açısından daha güvenli olacaktır. Ancak günümüzde insanların öncelikli derdi geçim sıkıntısı olduğu için sağlıklarını düşünmek yerine ucuz balı almak istiyorlar. Şekersiz balın kilosu 250 lira, şekerli bal ise 150 lira. Bu fiyatlardan dolayı vatandaşın bal tüketimi azaldı” şeklinde konuştu. 

img_63f5db4a7abba

HER İSTEYEN BAL ÜRETİP SATMAMALI!

Bal satımında ve üretiminde çok fazla hilenin olduğunu dile getiren Bilmez, şekerli balı şekersiz diye satanların da ortaya çıktığını belirtti. Bilmez, “Çünkü bal üretiminde tam olarak bir denetim yok. Günümüzde kovan ve arı alan herkes bal üretimi yapar oldu. Glikozun içine bal aroması koyup karıştırdıktan sonra vicdansızca satanları bile gördük. Bu ürünleri faturasız şekilde piyasaya süren çok kişi var. Bunun yanı sıra televizyonda 3 kavanoz balı 100 liraya satıyorlar. Buna izin verilmemesi gerekiyor. Söz konusu gıda güvenliği ve insan sağlığı. Bu yüzden denetim şart” diye konuştu.

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

SAHTE İLE GERÇEĞİ AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

Kendilerine bal almak için gelen vatandaşlara vicdanlı yaklaştıklarını vurgulayan Bilmez, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Biz müşteri geldiği zaman hangi balın şekerli olup olmadığını söyleyerek satıyoruz. İnsanları kandırmak istemiyoruz. Ama bunu herkes ne yazık ki yapmıyor ve maalesef vatandaş gerçek ile sahte balın ayrımını tadarak bile yapamazlar. Çünkü bal doğası gereği şekerli olduğu için sahte balı ayırt etmek çok zor. Her şey satıcının ve üreticinin vicdanında saklı kalıyor. Ancak çok fazla glikoz katıldıysa sahte olup olmadığı fark edilebilir ve balın yüzeyinde belli olur.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay