Osteoartritte eklem ve kıkırdak yapısında bir bozulma gerçekleşir. Bunun sonucunda eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda değişiklikler meydana gelmektedir. Kemikteki büyümeler eklemlerin normal yapısını bozarak, hastanın günlük hareketlerinde kısıtlanmaya ve ağrıya neden olur. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Her yaşta görülebilen bu hastalık ilerleyen yaşla birlikte daha sık görülür. Bu problemleri yaşayan her bir hasta doğal çözümlere, doktor ve eczacılarımıza danışarak tercih edecekleri güvenilir besin desteklerinden destek takviyeleri ile hayat kalitesini artırabilir.  Bu noktada klinik araştırmaları olan besin destekleri

şöyledir;

  1. Zerdeçal Desteği: Anti-inflamatuar ve antioksidan etkilidir. Yangı durumlarında oldukça kadar etkili bulunmuştur. Düzenli kullanımda eklemlerdeki şişmede önemli etkiler göstermiştir. Bazı klinik araştırmalarda bu hastaların semptomlarının şiddetini azaltabileceği bildirilmişti. Mutfaklarımızda kullandığımız zerdeçalın emilimi çok düşük olduğundan besin desteği olarak kullanımı çok  önemlidir. Burada emilimin en yüksek olduğu ürünler için doktor ve eczacıya danışılarak hareket edilmelidir.

  1. Tip-II Kollagen Desteği: Eklemlerdeki proteinlerin %50’si, kollajenin ise %95’i Tip II Kollajen’ dir. Eklem kıkırdağının yapısında temel rol oynayan kollajen Tip-II kollajendir. Doğası değiştirilmemiş Tip-II kollajen desteği sağlayan Tip-II Kollajen, eklemlerin hareketliliğini ve işlevselliğini artırır, ağrıyı azaltır.

Kıkırdağın onarılmasını ve güçlenmesini sağlar. Romatoid artirit ve osteoartirit olmak üzere iki hastalıkta da kullanılabilir.

  1. Omega 3 Balık Yağı Desteği: Balık yağı içerisinde bulunan başta EPA ve DHA olmak üzere iki farklı omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. EPA’nın ve DHA'nın enflamasyonu azalttığı gözlemlenmiştir. Hayvan çalışmalarında gözlemlenen diğer bir veri ise balık yağı ile takviye edilmiş diyetlerle beslenen hayvanlarda hastalık oranı daha yavaş arttığı ve kontrol hayvanlarında görülen kıkırdak erozyonunu azalttığı gözlemlenmiştir. Omega 3 balık yağı seçerken emilimin daha yüksek olduğu Trigleserid Form özellikle tercih edilebilir. Kalite standartları, balığın kaynağı, gövdesinden elde edilmiş olması ağır metal riski gibi zararlı maddelerden arındırılmış olmaları oldukça önemlidir.

Bütün aktivitelerin klinik araştırmaları yapılmış olmakla beraber gıda takviyeside olsa kullanımı ve dozlamasında mutlaka hekiminize veya eczacınıza danışınız. zehirden ayıran dozdur. 16. yy'ın yaşamış en ünlü doktorlarından Paracelsus'un da  dediği gibi "ilacı zehirden ayıran doz"dur.

Metin Kutusu: Ierna, M., Kerr, A., Scales, H., Berge, K., & Griinari, M. (2010). Supplementation of diet with

Metin Kutusu: krill oil protects against experimental rheumatoid arthritis. BMC musculoskeletal disorders,

Metin Kutusu: 11(1), 136.

Castrogiovanni, P., Trovato, F. M., Loreto, C., Nsir, H., Szychlinska, M. A., & Musumeci, G.

Metin Kutusu: Castrogiovanni, P., Trovato, F. M., Loreto, C., Nsir, H., Szychlinska, M. A., & Musumeci, G.

Metin Kutusu: (2016). Nutraceutical supplements in the management and prevention of osteoarthritis.

Metin Kutusu: International journal of molecular sciences, 17(12), 2042.