Son günlerde öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek hakkı birçok kişi tarafından dillendiriliyor. Artan enflasyonla birlikte ve özellikle gıda enflasyonundaki artışla aileler için en büyük sorun beslenme oluyor. Mutlaka diğer masraflar; kırtasiye ve servis ücretlerindeki artışlar da aileleri zorda bıraksa da çocukların beslenmesi birincil önceliğini koruyor.

Bir öğrencinin günlük yemek masrafını 30 lira olarak hesaplasanız ayda 700 lira sadece yemek masrafı olacak. Öğrencilerin bir kısmı evden getirdiği yiyeceklerle öğle arasını geçirirken, bir kısmı da bisküvi gibi meyve suyu gibi atıştırmalıklarla öğün geçiştiriyor. Çocuklar iyi beslenemediği zaman derslere odaklanamayan, dikkat dağınıklığı artmış, acıkmış verilen eğitimden bir şey alamayan bir nesil oluşuyor.

Bu yıl kantin ücretlerine gelen zamlarla neredeyse tüm gününü okulda geçiren öğrencilerin beslenmesi, gündemdeki konulardan biri haline geldi. Sosyal medyada konuyla ilgili pek çok paylaşımla karşılaşıyorsunuz. Paylaşımlar okullarda ücretsiz bir öğün yemek verilmesi yönünde…

Öğrencilerin beslenmesiyle ilgili düzenlenen bir raporda her dört çocuktan birinin okula aç gittiği yönünde rakamsal verileri ortaya koyuyor. Çünkü okullar açıldığında ailenin en büyük korkusu çocuğuna harçlık verememek. Çünkü insanların cebinde para yok. Çocuk hakları yönünden bakarsanız çocuğun yaşam hakkı budur.

Özellikle küçük çocukların en önemli besin maddeleri arasında yer alan yumurtanın fiyatı, her nedense okullar açılır açılmaz yükselişe geçer. Çocukların iyi beslenmesi, bedensel ve zihinsel gelişimleri için büyük önem taşıyan yumurta sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı. Mutfakların ana maddelerinden biri olan yumurta, bir çok yemeğin, pastanın, böreğin, çorbanın velhasıl birçok yerde kullanılan ana besin kaynaklarından biridir. Hal böyle olunca mutfaktan eksikliği en çok hissedilen yumurta, çocukların beslenmesinde de önemli bir yer tutar. Ancak her nedense yumurta üreticileri okullarla birlikte artan talebi yükselttikleri fiyatlarla karşılarlar. Yükselen fiyatlarla ilgili açıklamalarda “ artan giderler ve maliyetler” sıralanır.

Çocuk evde iyi beslenemiyor, okula aç gidip orada da bu açlık devam ediyorsa çocukların haklarını gasp ettiğimizi düşünmemiz lazım. Okullarda aile birlikleri vardır ve ne yaptıkları belli değildir. Aslında bu durumu aktif hale getirip işlevselliği artırılıp özellikle çocukların beslenme gibi en önemli sorunların üzerinde çalışmalar yapsalar belki de yeni çözümler ortaya çıkacaktır. Okul aile birlikleri ülkemizde doğru dürüst işletilmeyen sivil bir yapı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışma yaptığını duymadım ve üstelik bu konuda velilerin bütün söylemlerine kulaklarını kapatmış görünüyorlar.

Beslenme sorunu gerçekten çok önemli bir konu ve bu durum çocukların okula devamlılığını da etkiliyor. Aslında bir aile için en acı şey, çocuğunun çantasına bir yiyecek koyamadan okula göndermek. Çünkü bu durumda bir sürü aile çocuğuna beslenme koyamadığı için okula göndermemeyi tercih edecektir.

Yoksulluk büyükşehirlerde de başka yerlerde de aynı. Belki büyükşehirlerde daha zor.. Sağlık Bakanlığı 6-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin okul başarılarını artırabilmek için beslenme önerilerinde bulunuyor. Çünkü dengesiz beslenme çocuğun gelişimini etkiliyor. Hastalıklara karşı dirençsiz başarısız çocukların sayısı artıyor. Bunun için çocukların her gün süt ürünleri, et, yumurta ve sebze gibi besinleri alması gerekiyor. Çünkü yetersiz beslenme öğrenme güçlüğüne neden oluyor. Sağlıklı beslenmeme nedeniyle çocuklar bilişsel ve fiziksel gelişimlerinde sorunlar yaşıyor. Bütün bunlar bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ve ortaya çıkarılmış çalışmalardır.

Konu gerçekten çok uzun ve derin neresinden tutarsanız tutun bir şekilde elinizde kalıyor. Gelecek nesillerin sağlıklı, zeki ve üstün başarılarla ülkemizi bir yerlere taşımasını ve ayakta kalmasını istiyorsak çocuklarımıza iyi bakmalıyız.