Mineral, doğal yollarla oluşan kristal yapıdaki inorganik madde olan ve doğada yaygın olarak bulunur. Mineraller, vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi, çalışması, vücudun büyümesi, gelişmesi gibi birçok olay için elzem besin öğesidir. İyi bir kemik yapısı ve merkezi sinir sisteminin sağlığı gibi önemli etkileri vardır. İskelet ve dişlerin yapı taşını mineraller oluşturur. Sinir sistemi fonksiyonunu sağlayan, kas gücünü düzenleyen ve sağlığın korunması için gerekli besin öğeleridir.

Kalsiyum, kemik ve diş yapısı için en önemli mineraldir. Kasların gevşemesi, sinir iletimi, kan pıhtılaşmasını sağlar. Kan basıncının normal seviyede kalmasını ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Kalsiyumdan zengin besinler süt ve süt ürünleridir. Pekmez, susam, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve kurubaklagillerdir.

Sodyum, Vücutta kemik kristallerinin üzerinde, hücre dışı sıvıda, sinir ve kas dokularında bulunan, vücut asit baz dengesinin sağlanmasında önemli role sahip olan sıvı dengesinin sağlanmasını destekler. Sodyum dan zengin besinler salamura besinler, zeytin, turşu, kabuklu deniz ürünleri, peynir, salam, karbonat ve bazı kuruyemişlerdir.

Potasyum, vücudun su ve elektrolit dengesini sağlayan tüm vücut sıvı ve dokularında bulunan potasyum adrenal bir hormon olan aldesteron sayesinde böbreklerden emilimi gerçekleştirirken, kan basıncını yani tansiyonu düzenler ve sodyuma karşı ters etki göstererek tansiyonun düşürülmesini sağlar. Potasyumdan zengin besinler, meyveler(muz,kayısı,turunçgiller),sebzeler, taze et, süt ve ürünleri,çay, kahve,patatesdir.

Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir. Demir besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Vücutta üretilmez. Demirin vücuttaki en önemli görevi hemoglabin yapımı olduğu için, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur, tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleşir. Kırmızı et, yumurta, hindi eti, kuru meyvelerde kuru üzüm, hurma, kuru incir, kuru erik gibi ve kurubaklagillerde mercimek, kuru fasülye, nohut, bakla, barbunya, iç bakla gibi besinler bunların yanında pekmez, tahin helvası, zenginleştirilmiş tahıllar, yeşil yapraklı sebzelerde roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane, brokoli, dereotu, yağlı tohumlar fındık, ceviz, badem, yulaf gibi besinler demirden zengindir.

İyot, tiroit hormonlarının yapımında yer alıp büyüme, gelişme ve üreme sisteminin sağlığında yer alan tiroksin ve triodotironin diye adlandırılan iki hormonun salgılanmasında önemli rol üstlenir. İyottan zengin besinler, deniz ürünleri ve iyotlu tuz olmak üzere kuşkonmaz, sarımsak, şalgam, süt ürünleri, yumurta ve tahıllardır.

Fosfor, enerji üretimi, hücrelerin onarılması için fosfora ihtiyaç duyar. Sinir ve kasların işlevine yardımcı olan, kandaki pH seviyesini dengeleyen, ayrıca karbonhidrat ve proteini enerjiye dönüştürmenize yardımcı olan mineraldir. Fosfordan zengin olan besinler et, tavuk,balık, yumurta,süt ve türevleri, sert kabuklu yemişler, kurubaklağiller, tahıllardır.

Magnezyum, vücut kendi kendine üretemediği için besinlerle ya da takviyelerle alabiliriz. Enerji için, sinir sinyal iletimi için, fonksiyonların düzenli şekilde yerine gelmesi için magnezyum tüketilmelidir. Kemiklerin daha güçlü olması, kalp ritminin sabit kalması gibi birçok yararı bulunmaktadır. Magnezyumdan zengin besinler ıspanak, muz, bitter çikolata, kabak çekirdeği, avakado, incir, badem, susam, fasulye, mercimek, kaju, ceviz ve pazıdır.

Çinko, karaciğerde, kemiklerde, epitelyum dokuda, pankreas ve böbreklerde bulunur. Büyüme ve gelişmede rolü vardır. Üreme sistemi ile ilgili görevleri vardır. Birçok enzimin yapısında bulunur. Çinko mineralinin en zengin kaynakları kabuklu deniz ürünleri, et, tavuk, balık ve süttür.

Flor, kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı bir mineralken, diş çürüklerinin önlenmesine yardımcıdır. Flordan zengin besinler su, çay,deniz ürünleri ve tüm yiyecek ve içeceklerde az miktarda bulunur.

Bakır, kaslarda, karaciğerde, beyinde ve kanda bulunur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda görevlidir. Birçok enzimin yapısında bulunur. Enerji oluşumunda görevlidir. Bakırdan zengin besinler deniz ürünleri, organ etleri, susam,fındık,fıstık, badem, ceviz,kurutulmuş meyveler, kurubaklagil, et,balık, kako,yumurta, patates, yeşil sebzelerdir.

Krom,kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan biz iz element ve kan şeker düzeyi yüksek veya düşük olan bireylerde diyete eklenen krom, bu yönde iyileştirici etki gösterirken, glikoz tolerans faktörü bir maddenin yapısına girerek vücudun şekeri kullanmasında görev alır ve vücutta bazı yağların yapımında ve yağın enerji için kullanılmasında rol oynar.

Kromdan zengin olan besinler, organ etleri, balıklar, tahıllar, yumurta sarısı, patates, mantar,şarap,meyvedir.

Selenyum, vücut için en önemli minerallerdir. Vücudun bağışıklığını arttırır. Metabolizmanın korunmasına yardımcı olur.  Selenyumdan zengin besinler, baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar ve yumurtadır.