Türkiye 2023 Stratejik Vizyon Projesi kapsamında belirlenen öncelikli stratejik sektörlerin, 12. Kalkınma Planı çerçevesinde Türkiye 2053 vizyonu içerisinde de önemini koruyacağı öngörülüyor. 

Uygulanan politikalar sayesinde, özellikle savunma ve havacılık sanayiinde dışa bağımlılık ciddi anlamda azaltılılarak; yerli ve milli teknolojilerde her gün yeni bir ilerleme kaydedilmiş ve firmalarımız tarafından başarı hikayeleri yazıldı. Bu başarı hikayelerinden biri de 2016 yılında Ankara’da kurulmuş olan şu an iki farklı üretim tesisinde hizmet vermeye devam eden MCM Savunma’ya ait. Talaşlı imalat, dövme ve alüminyum alaşımları alçak basınçlı döküm üretim teknolojilerinde uzmanlaşan MCM Savunma, savunma sanayinde önemli işlere imza atıyor.

Alüminyum alaşımlarının hafifliği, mukavemeti, korozyon direnci ve kolay işlenilebilirliği gibi özelliklerinden dolayı savunma, havacılık ve otomotive sektörlerinde kullanımı her geçen gün artarken, bu noktada devreye MCM Savunma giriyor. Savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu Grade C kalitesindeki dökümü başarıyla elde eden MCM Savunma, bu konuda ilk ve sayıca çok az firmadan biri olarak dikkat çekiyor. 

2-2-83

KRİTİK BİR ÜRETİM

MCM Savunma bu yetkinliği sayesinde birçok projenin yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarında Ar-Ge sürecinden seri üretim sürecine kadar bir çok aşamada aktif rol alıyor. Bu projelerle ilgili MCM Savunma tarafından verilen bilgiler, firmanın ne kadar kritik bir iş yaptığını ortaya koyuyor. Firmadan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi, “ASELSAN başkanlığında yürütülen HGK (hassas güdü kiti) ve LGK (lazer güdüm kiti) projeleridir. HGK, hassas güdüm kabiliyetine sahip bombaların geliştirilmesini amaçlayan bir projedir. Bu bombalar, hedeflerin hassas bir şekilde vurulmasını sağlamak için GPS ve inertial navigasyon sistemleri gibi güdüm sistemleri ile donatılmıştır. LGK, lazer güdüm kabiliyetine sahip mühimmatların geliştirilmesini amaçlayan bir projedir. LGK'ler, hedeflere lazer ışını ile işaretlenen noktaya doğru yönlendirilirler. Bu, hassas güdüm sağlayarak hedeflerin daha kesin bir şekilde vurulmasını mümkün kılmaktadır.

LGK'ler, farklı platformlardan (örneğin, uçaklar, İHA'lar veya insansız hava araçları) kullanılmak üzere tasarlanmıştır. MCM, tam kapsamlı hizmet sağlayıcı olarak HGK ve LGK güdüm kitlerini seri olarak üretmiş ve ilgili makamlara teslim etmiştir. Üretilen mühimmatlar Suriye’de düzenlenen operasyonlar da dahil olmak üzere bir çok operasyonda kullanılmış ve akıllı bombada dışa bağımlılığı bitirdiği haberleri sıkça yapılmıştır.

2-3-76

MCM KALİTESİ DEVREYE GİRİYOR

Bombalara akıllı olma özelliği katan ürün grubu kuyruk kiti olarak isimlendirilmektedir ve alüminyum alaşımı döküm teknolojisi ile üretilmektedir. MCM, dökümünü yapacağı her parçanın kalıp tasarımını ve üretimini kendisi yapmaktadır. Parçaların grift geometrik yapısından dolayı döküm sonrası talaşlı imalatta duyulacak gereksinimi azaltmak ve son ölçülere en yakın dökümü elde etmek için özel kalıp tasarım sistematiği geliştirilmiştir. Fiziksel döküm öncesi döküm prosesi simüle edilmekte ve prosesi etkileyecek tasarımsal unsurlar ve diğer parametreler dikkate alınmaktadır. Dökümden çıkan her parçanın savunma sanayi gereksinimlerini karşıladığından emin olmak ve Silahlı kuvvetlerimize %100 kalite kontrolden geçmiş ürünler teslim edebilmek için parçalar Xray ve penetrant testlerine tabi tutulmaktadır.

Tasarruf ve dönüşüm şart! Tasarruf ve dönüşüm şart!

DÜNYA ÇAPINDA İŞBİRLİĞİ

MCM Savunma’nın sahip olduğu yetkinliğin önemi, Suudi Wahaj ve Amerika Lockhead Martin arasında 2018 imzalanan ve detayları kamuoyu ile paylaşılmayan anlaşma ile daha da vurgulamaktadır. Söz konusu anlaşma ile Suudi Wahaj firması, yeni kurdukları fabrikada kutuk kiti üretimi yapmayı planlamakta ve ihtiyaç duyulan alçak basınçlı üretim teknolojisi bilgi birikimini ise Lockheed Martin firmasından transfer etmeyi amaçlamaktadır.

2-4-84

TOLUN ÖNEMLİ BİR PROJE

HGK ve LGK projeleri haricinde, ilk seri üretimi MCM tarafından gerçekleştirilen bir diğer proje ise yine ASELSAN başkanlığında yürütülmekte olan TOLUN minyatür bomba projesidir. TOLUN, hava platformundan çoklu taşıma salanıyla atılabilen, sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen INS/GPS güdümlü bir mühimmat olarak geliştirilmiştir. 100 kilometre menzile sahip TOLUN’un, hem delici etkinlikli (1 metre kalınlıklı beton engeli delebilen) hem de parçacık etkili harp başlığı varyantları bulunmaktadır.

ATMACA’YA MCM İMZASI

Yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları kapsamında MCM tarafından üretimi gerçekleştirilen bir başka proje ise Türk Deniz Kuvvetleri'nin gemisavar füze ihtiyacını yerli ve milli kaynaklarla karşılamak amacıyla ROKETSAN önderliğinde geliştirilen ATMACA gemisavar füzesi projesidir.  ATMACA düşük radar kesit alanına sahip olması ve su sathına yakın uçuş yapabilmesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu sayede hedef platformlar tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilir. ATMACA'nın yüksek hızı (0.85 Mach), hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu nedenle, ATMACA tarafından hedef alınan bir geminin, ATMACA'yı etkisiz hale getirmesi zor görünmektedir.

TAYFUN FÜZESİ DE MCM’DEN

Bir diğer ROKETSAN projesi olan ilk kısa menzilli balistik füze olma özelliği taşıyan TAYFUN füzesi seri üretimi de MCM Savunma bünyesinde devam etmektedir.  MCM Savunma gibi firmalarımızın yazdığı başarı hikayeleri, Türkiye'nin bağımsızlık hedefine doğru attığı kararlı adımların bir yansımasıdır. Bu firmaların katkıları, savunma sanayisindeki dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretimi teşvik etmiş ve ülkenin savunma kapasitesini artırmıştır. Bu başarılar, Türkiye'nin stratejik vizyonunu desteklemekte ve daha güçlü, bağımsız bir Türkiye'nin inşasına yönelik kararlılığını göstermektedir. Gelecekteki projeler ve işbirlikleri ile savunma sanayisindeki bu başarıların daha da ileriye taşınması hedeflenmektedir.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: Birkan Bakay